Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Winter 2021/22: Bohlin fortsätter som målvaktstränare

ÖSK meddelar nu på eftermiddagen, att Jonas Bohlin fortsätter ytterligare 1 år som målvaktstränare. Oklart vem det är som förlängt i det här fallet. Det kan mycket väl ha varit Bohlin. Han arbetar som polis och brukar indikera, att det inte är helt lätt att få tiden att räcka till för båda uppgifterna.

ÖSK: Jonas Bohlin fortsätter som herrlagets målvaktstränare

Silly Winter 2021/22: Oklart om tränarna

När ÖSKs nyanställde huvudtränare Joel Cedergren påbörjade sitt uppdrag i förrgår hade han bara en assisterande tränare till hjälp. Det var Rickard Torstensson, huvudansvarig tränare för akademins P19-trupp samt dessutom med uppgifter i gränssnittet mellan akademi och A-trupp. Övriga tränare var någon annanstans – Paul Olausson hemma i Karlstad medan fystränaren Jimmy Högberg och målvaktstränaren Jonas Bohlin i alla fall inte var på Behrn Arena.

Axel Kjäll förklarade idag frånvaron med att man först vill sätta en ny tränarorganisation innan man tar in tränarna i verksamheten igen. Olausson har två år kvar på det kontrakt han skrev med ÖSK i somras och Jimmy Högberg borde ha ett på det kontrakt han skrev för cirka ett år sedan. Beträffande Jonas Bohlin har han i allmänhet förlängt kontraktet ett år i taget. Han har nog vissa problem att få tiden att räcka till för både ÖSK och för sitt jobb som polis.

– Innan alla de bitarna är på plats så valde vi den här konstellationen som är på träningen just nu. Det handlar om att utvärdera så vi har rätt personer på rätt ställe, säger Kjäll till tidningen.

Jag kan väl inte låta bli att tycka, att det är lite väl sent att komma igång med utformningen av tränarstaben när försäsongen redan körts igång. Fast man ville kanske invänta den nye huvudtränarens ankomst så att denne får en möjlighet att lägga sina synpunkter på hur han vill se den sportliga organisationens utformning.

Att inte kalla in Olausson med två år kvar på kontraktet kan väl inte förstås på något annat sätt att han är på väg bort. Även om kontraktet sträcker sig fram till och med 2023 så kan det finnas klausuler/optioner som möjliggör att avtalet avslutas tidigare. Min känsla (utan att veta något om saken) är att Olausson inte kommer tillbaka. Annars hade man väl inte varit så drastisk att man lät honom stanna hemma i Karlstad i stället för att komma till Örebro för att bekanta sig med Cedergren, dennes fotbollsfilosofi och träningsmetoder.

NA: Därför är Paul Olausson inte med på ÖSK-träningarna – trots gällande kontrakt
ÖSK (210112): ÖSK Fotboll förlänger med Högberg och Bohlin

Silly Winter 2020/21: Högberg och Bohlin förlänger

ÖSK meddelade nu på kvällen att man kommit överens med Jimmy Högberg och Jonas Bohlin om kontraktsförlängningar. Fystränarens kontrakt förlängs med två år och målvaktstränarens med ett.

Jonas Bohlin har tidigare i något sammanhang sagt att han tar ett år i taget så jag tror inte att man skall läsa in speciellt mycket i att hans kontrakt bara är ettårigt.

Jag kan inte låta bli att undra varför det tog så här lång tid att få fram information om dessa förlängningar. De borde väl ha varit klara sedan en tid tillbaka.

Jag tror att ÖSKs förhoppning i det längsta var att kunna ge en komplett sammanställning över det sportsliga organisationen för det kommande året. Men efter att det kommit grus i anställningsmaskineriet fick man nöja sig med att bekräfta att man i alla fall gjort klart med fys- och målvaktstränarna.

ÖSK: ÖSK Fotboll förlänger med Högberg och Bohlin

Silly Winter 2020/21: Ännu inget klart med tränarna

NA skrev igår om kontraktssituationen för ÖSKs tränarteam. Att Axel Kjäll stannar kvar i ÖSK verkar väl vara klart vid det här laget. Frågan är bara vad han skall göra. Eller kanske snarare hut mycket han skall göra. Kanske har svaret på denna fråga någonting att göra med vad som händer med övriga tränare. Alla tre har kontrakt som löper ut i år och det är inte givet att de kan/vill fortsätta med ÖSK.

Av Axels uttalande till NA att döma vill han/man nog i första hand behålla den nuvarande tränartrion. Enligt Kjäll diskuteras detta tillsammans med Simon Åström. Förhoppningen är att oavsett hur förhandlingarna går, ska de vara avklarade till årsskiftet.

Vitor Gazimba.
Axel Kjäll och ÖSK verkar vara väldigt nöjda med Gazimba som helt oplanerat kom in i verksamheten, då Daniel Bäckström lika oplanerat hoppade av för ett jobb hos Malmö FF. Gazimba verkar ha fått ett större ansvar än vad som väl normalt brukar läggas på en assisterande tränare. Frågan är om han är nöjd med detta eller om han vill ta steget fullt ut till en roll som huvudansvarig tränare igen. I Kongsvinger, som han kom från, var han ju huvudtränare. Anställningen hos ÖSK kom lägligt rent tidsmässigt för honom men innebar ändå ett steg bakåt i tränarkarriären. Ett annat problem – eller vad man skall kalla det – är att han har sin hustru i Portugal. Något som givetvis är väldigt svårt att hantera över en längre tidsperiod.

Kjäll: Jag vet att han har trivts i den rollen men han har fortfarande sin fru i Portugal och har bara varit här ett år. Det är klart att han funderar långsiktigt vad som är bäst för honom. Jag hoppas och tror att vi kan hitta en lösning med honom inför nästa år. Det är vår ambition att han ska jobba med ÖSK fotboll nästa år.

Jimmy Höglund.
ÖSKs fystränare delar sin tid mellan ÖSK och Svenska Fotbollförbundet. Han är sedan många år etablerad i Örebro med sin familj. Jag har en känsla av att han egentligen är lite överkvalificerad för en klubb som ÖSK, som väl inte kan betala honom lika mycket som en klubb med mer resurser skulle kunna göra. Men han verkar att trivas i Örebro, så han blir kanske kvar trots allt.

Kjäll: Min känsla är att han vill vara kvar, det är så diskussionerna går och där sitter vi i diskussioner kring avtal och förutsättningar för att han ska vara kvar.

Jonas Bohlin.
Även ÖSKs målvaktstränare delar sin tid mellan två arbetsgivare. För Bohlin handlar det dels om tränarjobbet hos ÖSK och dels jobbet som polis. För hans del gäller det i första hand att finna former som gör att han kan fortsätta med båda uppgifterna.

Kjäll: Jag hoppas och tror att han ska vara kvar. Sen gäller det att hitta en balans för hur mycket han ska vara här och hur mycket han ska vara hos polisen. Om vi kan landa in i någonting som varit liknande i år hoppas jag vi kan fortsätta jobba tillsammans.

NA: ÖSK riskerar att tappa tränarteamet – samtliga med utgående kontrakt