Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Daniel Bäckström blir ny förbundskapten

ÖSKs förre assisterande tränare Daniel Bäckström blir ny (om än tillfällig) förbundskapten för herrarnas A-landslag. Svenska Fotbollsförbundet meddelade under gårdagen att Bäckström blir den som får leda A-landslaget under januariturnén på Cypern 3-13/1 -24.

Daniel Bäckström kom till ÖSK sommaren 2017 och blev då assisterande tränare till Axel Kjäll som strax innan dess fått uppdraget som ny huvudtränare i ÖSK. Bäckström anslöt till ÖSK från en roll som akademichef i IFK Norrköping och stannade i ÖSK i 2,5 år då han lämnade ÖSK för att istället bli assisterande tränare i Malmö FF.

Som Bäckströms ersättare valde ÖSK att ta in Vítor Gazimba och resten är, så att säga, historia.

Inför säsongen 2021 anställdes Bäckström som ny huvudtränare i IK Sirius där han stannade i två säsonger innan han sedan blev rekryterad till sin nuvarande roll som förbundskapten för U21-landsalget.

SvFF: Herrlandslaget till Cypern


En lite rolig detalj som dök fram på Twitter (X) under gårdagen är att just detta scenario redan hänt. Åtminstone i datorspelet Football Manager, 2018.

Bäckström lämnade Sirius.

Efter att ha gått i en ofrivillig höstdvala under knappa två veckor är bloggen sedan några dagar on-line igen med en del att komma ikapp med. Den tidigare ÖSK-tränaren Daniel Bäckström har bytt jobb igen. Den här gången från IK Sirius till Svenska Fotbollförbundet, vilket väl förtjänar en notis.

Daniel Bäckström, en gång assisterande tränare under Axel Kjäll, har bytt jobb igen. Att (o)planerat för arbetsgivaren lämna sitt uppdrag verkar vare ett signum för hans tränarskap. Det gjorde han när han lämnade IFK Norrköping för att ta steget till ÖSK. Det gjorde han definitivt då han lämnade ÖSK för ett i hans tycke bättre jobb hos MFF. Sådär jättebra i Malmö verkar det dock inte ha varit. Redan efter ett år bröt han kontakten för att komma närmare familjen i Stockholm (sades det). På plats i Stockholm erbjöds han uppgiften som huvudansvarig tränare i IK Sirius. (I Ola Anderssons skugga får man väl förmoda.)

Hos Sirius blev det två år innan det var dags för ett nytt byte av arbetsgivare. Nu har han börjat ett jobb som förbundskapten för det svenska U21-landslaget. Vi får väl se hur länge han är kvar där. Förbundskaptensjobben för de yngre landslagen brukar ju vara något av en parkeringsplats för tränare som blivit av med sina jobb och inte hittat något nytt på direkten. Hos SvFF kan han återknyta bekantskapen med den tidigare Siriustränaren (och ÖSK-spelaren) Mirza Jelecak.

Sportchef Andersson kommenterar bytet på följande sätt på klubbens hemsida: Att vi tappar Daniel nu var inte något som vi planerat för.

Så det verkar väl som om det var Bäckströms idé att avsluta uppdraget. Fast man vet ju aldrig. Under Bäckströms ledning har klubben slutat på en elfte plats två år i rad. Förra året med fem poäng från kvalplatsen och i år var avståndet fyra poäng. De sportsliga resultaten under Bäckströms ledning var alltså inte varit överväldigande även om klubben försvarat sin allsvenska plats med en viss (liten) marginal. Så helt omöjligt att Andersson varit behjälplig vid kontraktsavslutningen är det väl inte.

Prestige- och statusmässigt kan man väl inte säga att jobbet som förbundskapten för U21-landslaget väger tyngre än att vara huvudansvarig tränare för ett allsvenskt lag.

IK Sirius: Daniel Bäckström lämnar Sirius Fotboll
SvFF: Daniel Bäckström ny U21-förbundskapten

Bäckström tar över IK Sirius

Daniel Bäckström, tidigare bland annat assisterande tränare under Axel Kjäll i ÖSK, har utnämnts till ny huvudtränare i IK Sirius. Han ersätter där Henrik Rydström som fått nog och sagt upp sig.

Närmast kommer Bäckström från uppgiften som en av de assisterande tränarna i Malmö FF – ett jobb som han oväntat lämnade trots att han hade ett år kvar på sitt kontrakt. Motiveringen var att han ville komma närmare familjen i Stockholm, inte att han såg en möjlighet att ta över uppsalalaget.

Det här med att lämna sin anställning redan innan kontraktet gått till ända är inte obekant i hans fall. Det gjorde han även i ÖSK och jag tror inte heller att allt var inplanerat då han lämnade IFK Norrköping.

Som huvudansvarig tränare är Bäckström än så länge ett oskrivet kort – i alla fall om man bortser från tiden med Sylvia och IFK Norrköpings U19-lag.

I Sirius får han jobba i skuggan av klubbens rutinerade sportchef Ola Andersson – kanske inte den lättaste uppgiften för en ung och orutinerad tränare som Bäckström om Andersson börjar ge uttryck för hur han tycker att laget bör spela (och vilka).

IK Sirius: https://www.siriusfotboll.se/tv-daniel-backstrom-ny-huvudtranare-for-sirius-fotboll/
FotbollDirekt: Därför tvekade inte Sirius på oprövade Bäckström

Bäckström lämnar MFF

Rätt oväntat lämnade Daniel Bäckström ÖSK i slutet av årets januarimånad. Han hade blivit erbjuden ett bättre jobb i Malmö FF och såg väl ingen anledning att stanna kvar i Örebro. I hans ställe togs portugisen Vitor Gazimba in. Ett byte på posten som assisterande som ÖSK nog tjänade mest på.

Bäckström sejour i Malmö blir nu inte speciellt långvarig. Efter att ha coachat laget till årets SM-medaljer (på grund av huvudtränaren Jon-Dal Tomassons Covid-karantän) meddelar MFF idag, att Bäckström kommer att lämna klubben när årets serie är färdigspelad.

Anledningen till avhoppet sägs vara sociala. Bäckström har flickvän och familj i Stockholm och tyckte att det blev för långt eller för sällan han fick möjlighet att besöka dem. Samtidigt skrivs det lite om att klubbens sportchef (alltså Daniel Andersson) vill ha in en assisterande tränare med erfarenhet av spel på högre nivåer och med en MFF-bakgrund. Inte en tränarprofil som passade in så värst bra på Bäckström.

Så vem som egentligen tog initiativet till att avsluta tränarkontraktet i förtid får väl anses oklart. Klubben verkar i alla fall inte ha spjärnat emot då Bäckström ville röra på sig. Det kan ju ha varit så att Bäckström tyckte att det blev alltför svårt att verka på grund av de olika kraftfälten i en storklubb som MFF.

Varför man släpper nyheten nu med tre omgångar kvar att spela är oklart. Borde man inte ha väntat tills den 6:e december då allsvenskan avslutas. Det kanske finns ett nytt jobb i Stockholm som väntar och som man vill göra officiellt redan nu. Eller vad vet jag. Huvudtränare för Hammarbys samarbets- och talangklubb IK Frej kanske. Det borde väl passa rätt bra in på hans profil.

Malmö FF: Daniel Bäckström lämnar Malmö FF efter säsongen
FotbollSkåne: Daniel Bäckström lämnar Malmö FF av familjeskäl

Silly Winter 2020: Bäckström till Malmö – ersätts av Gazimba

Dagens övergång kom onekligen som en bomb. Daniel Bäckström lämnar ÖSK för att i stället fortsätta som assisterande tränare i Malmö FF. Ersättaren är redan klar. Det blir Vitor Gazimba, en 32-årig portugis som senast tränade norska Kongsvinger.

Det hela började uppenbarligen i Malmö som behövde en ny assisterande tränare. De kontaktade ÖSK och/eller Daniel Bäckström. ÖSK verkar inte ha varit helt ovilliga att släppa sin tränare, men ville först ha klart med en ersättare innan övergången kunde ske. Efter ett snabbt rekryteringsarbete bestämde sig ÖSK för Gazimba och Bärckström fick tillåtelse att lämna lagom tills dess att Malmö FF ger sig iväg till Marbella för sitt försäsongsträningsläger. ÖSKs nya tränare kommer till Örebro idag, får ett överlämnande av Daniel Bäckström i morgon (som är en söndag) och börjar sitt nya jobb på måndag. Snabba Ryck när inte Haspeln sitter på.

Lite svårt har jag nog att förstå Daniel Bäckströms val. Visst, Malmö FF är en betydligt större klubb med mer resurser till förfogande och lönen är säkert betydligt bättre i Malmö. Men hos MFF lär han sitta fast i rollen som assisterande, medan han hos ÖSK hade kunnat fortsätta en utveckling som borde ha kunnat leda till en roll som huvudansvarig – om inte i ÖSK så säkert i någon annan allsvensk klubb.

Vitor Gazimba, ÖSKs nya tränare, har gått en portugisisk väg under sin tränarkarriär., Han verkar själv inte ha varit aktiv som elitfotbollsspelare utan inledde förberedelserna för sin yrkeskarriär på universitetet. Efter att nästan ha blivit klar fotbollsdoktor värvades han till norska Strömgodset, där han under fem år var verksam i olika utvecklingsuppdrag (akademin, andralaget o. dyl). Inför säsongen 2019 värvades han till Kongsvinger som ansvarig huvudtränare. Där gick det av allt att döma rätt bra. Han tog nästan laget till en plats i den högsta norska ligan, men missade i den andra avgörande kvalomgången.  Därefter verkar han ha sagt upp sig på eget initiativ. Anledningen sägs ha varit att han och klubbledningen skall ha haft olika uppfattningar om den vidare utvecklingen av klubben. Det låter väl lite långsökt. Det var förmodligen något personkemiskt som låg bakom. Några dagar innan hade för övrigt även Kongsvingers assisterande tränare lämnat.

I Gazimba får ÖSK en tränare med akademiska meriter. Han har under sina sex år i Norge huvudsakligen sysslat med utvecklingsfrågor. Som huvudansvarig tränare för ett förstalag har han bara varit verksam under det senaste året i Kongsvinger.

Svårt att säga varför ÖSK valde honom och inte någon annan tillgänglig svensk andreman. Mirza Jelecak borde väl ha legat nära till hands, men han kanske inte ville bli assisterande igen. ÖSK med sin relativt nya ambition att utveckla för att sedan sälja yngre talanger ansåg möjligen, att Gazimbas meriter och erfarenheter inom det området vägde tyngre.

Jag tror att det här kan blir bra – under förutsättning att Gazimba är tillräckligt bra. Jag fick ibland känslan av att Kjäll och Bäckström var lite för lika för att samarbetet skulle blir riktigt fruktbart.

ÖSK: ÖSK rekryterar ny tränare och Daniel Bäckström lämnar
Malmö FF: Välkommen till Malmö FF, Daniel Bäckström!
NA: Fredrik Carlsson rapporterade från Behrn Arena. Text och videointervjuer med Wirström, Kjäll och Åström.
NA: Tränarens känslosamma avsked från ÖSK
NA: Axel Kjäll förlorar sin högra hand

Från Gazimbas tid i Norge.
191211 Kongsvinger: KIL og Gazimba avslutter samarbeidet
191211 Eurosport: Gazimba ferdig som Kongsvinger-trener
190116. Kongsvinger: Vitor Gazimba ny KIL-trener
170914. Strömgodset: Den portugisiske taktikeren

Assisterande: Bäckström, nytt namn hos ÖSK

Daniel Bäckström (Foto: Örebro SK)

Nej, det blev inte ytterligare en ytterback som förstärker ÖSKs tränarorganisation. Det blev en mittfältare. Daniel Bäckströms karriär som fotbollsspelare blev kort och förmodligen inte heller speciellt framgångsrik. Efter spel för Umedalens IF och Umeå FC tog han steget över till tränarbänken, när knäskador satte stopp för fortsatt spel.

Från Västerbotten värvades han år 2014 till IFK Norrköping, där han verkat i gränssnittet mellan talang- och elitverksamheterna. Han har varit ansvarig tränare för Sylvias div 2-lag och ansvarig för IFK Norrköpings akademi. Två uppgifter som ligger nära varandra, eftersom det är till Sylvia som Norrköping under senare år slussat sina talanger då de fyllt 18 år.

För några veckor sedan lämnade han sin anställning hos IFK Norrköping och nu är han alltså klar för ÖSK. Man kan ju fundera på om det fanns något samband mellan uppsägning och anställning eller om han bara råkade vara tillgänglig då ÖSK behövde en ny tränare.

ÖSK skriver på sin webbplats, att han under hösten kommer att ta jobbet som assisterande tränare, men att han från och med nästa år kommer att få nya uppgifter i den sportsliga organisation som man då kommer att sjösätta.

Det låter väl som om det skulle kunna bli en rätt omfattande omorganisation på den sportsliga sidan med nya roller och uppgifter för tränarna. ÖSK har ju redan tidigare sagt, att man vill lägga mer resurser på sin akademiverksamhet.

ÖSK: Daniel Bäckström ny tränare i Örebro SK
NA: Han blir ÖSK:s nye assisterande tränare
Kamraterna: Daniel Bäckström om tiden i IFK: ”Hänt otroligt mycket i klubben”
NA: Nye ÖSK-tränaren var med på Norrköpings guldresa: ”Ser likheter med Örebro”

Kommentar: Det här ser ju väldigt bra och intressant ut. I stället för att gå vidare med en traditionell sportslig organisation (tränare – assisterande etc) verkar ÖSK vara på väg att införa en ny organisationsmodell med en bättre integration mellan talang- och seniorverksamheterna. Det är i alla fall vad jag hoppas på. Trots att Bäckström inte är äldre än 29 år har han onekligen hunnit med en hel del som tränare. Han kan säkert bidra med mycket i en sådan typ av organisation.