Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Yasin och Ibrahim hade utgående kontrakt

Hur det gick till när BK Forward oväntat släppte sina två talanger Josef Ibrahim och Ahmed Yasin till ÖSK har varit oklart. Klubbytet förvånade många – hade inställningen från Forwards sida gentemot ÖSK verkligen tinat upp så till den milda grad, att man till och med var beredda att låta spelare gå över till stans storklubb? Nja, svaret på den frågan är fortfarande obesvarad, visar det sig.

Papperstidningen har idag en artikel om BK Forwards bokslut för år 2010, där det konstateras att klubben för första gången på 20 år åter har ett positivt eget kapital. Under förra året gjorde klubben en vinst på 463.000 kronor och på raden för eget kapital stod det 242.000. En beaktansvärd prestation med tanke på att det egna kapitalet så sent som för tre år sedan visade en minuspost på ca. miljonen. Lyckade spelaraffärer anges som orsaken till den positiva utvecklingen.

Av artikeln framgår, att övergångarna för Josef och Ahmed dessutom inte bidragit till denna resultatförbättring. De hade båda utgående kontrakt och ÖSK ”kom undan” med att betala utbildningsersättningen som uppgår till 130.000 kronor per spelare. Belopp som Forward för övrigt kommer att intäktsföra först i år.

Den största förklaringen till det starka resultatet verkar att stå att finna i övergångarna för Jiloan Hamad och Jimmy Durmaz till  Malmö FF. För de övergångarna förhandlade Forward fram en tredelad ersättning. Dels en övergångssumma, dels en ersättning per spelad A-lags match och slutligen även en procentandel av köpesumman vid en eventuell vidareförsäljning. Både Jiloan och Jimmy har spelat en hel del med Malmö under det gångna året – 27 matcher vardera skriver tidningen. Så deras insatser har haft positiva effekter inte bara för MFFs spel utan även för Forwards finanser. Nu hoppas man helt säkert hos Forward på att de två spelarna skall förnya sina kontrakt med MFF och inte gå som Bosman.

I övrigt kan noteras, att fotbollsverksamhetens starke man Torsten Medin fortsätter som fotbollsordförande. Klubbordföranden heter Mats Eriksson som omvaldes. Exakt vad en fotbollsordförande gör har jag aldrig riktigt lyckats lista ut. Förmodligen är Torsten ordförande i en fotbollskommitté eller något liknande med uppgifter som motsvarar en sportchefs. Eftersom han uppenbarligen är vald av årsmötet så är nog hans position starkare än om han ”bara” varit en av föreningsstyrelsen utsedd funktionär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.