Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Leo: brasiliansk provspelare

101217.
Aftonbladet skriver på fredagskvällen att ÖSK är överens med sin brasilianske testspelaren om de ekonomiska förutsättningarna för ett engagemang . Till skott kommer man dock inte utan man väljer att avvakta tills vidare. Att man diskuterat och kommit överens om ekonomin borde väl betyda, att man anser att Leo uppfyller de krav man ställt på värvningen. Att man ändå väljer att vänta skulle i så fall bero på att man har ett alternativ som man anser vara bättre, men där man ännu inte kommit ända fram till avslut.

Aftonbladet envisas med att kalla Leo för Leonardo Guerra. Oklart varför. En brasse med det namnet spelade 10 minuter för ÖSK år 2004 och hann under dessa 10 minuter få en varning efter det att han sprungit på Trelleborgs målvakt. Men det är inte han. Årets Leo heter som bekant (för alla utom Aftonbladet) Leonardo Augusto Gomes Aro.

101216.
FotbollDirekt har frågat Lennart Sjögren hur det gick för Leo under hans provträningsvecka. Lennart är förvånansvärt positiv i sitt svar, men jag tycker ändå om man läser mellan raderna att det inte blir något kontrakt för brassen. Man bestämmer sig redan i morgon verkar det som.

101210.
NA: ÖSK-brassen: ”Jag har aldrig upplevt sån kyla”.
FotbollDirekt: ÖSK:s brasilianare ”väderchockad”.

101208.
ÖSK skriver på sin hemsida
att under den kommande veckan så kommer en brasilansk anfallare att träna med laget. Leonardo Augusto Gomes Aro med artistnamnet Leo representerade under säsongen 2009-2010 det portugiska andraligslaget Leixões Sport Club. Han spelade 11 matcher för dem och gjorde ett mål. (Källa: The Guardian’s stats centre). Under säsongen 2008-2009 var han utlånad till italienska Lecce av sin brasilianska klubb Internacional, men verkar aldrig ha fått någon speltid för dem. För närvarande verkar han vara klubblös.

Ren intuitivt får jag en känsla av att det här nog inte är en spelare som kan tillföra ÖSK speciellt mycket.

Enligt NA så är det Paulinho som rekommenderat sin landsman. Det förklarar i så fall varför ÖSK tar hit en spelare som på papperet inte har så värst imponerande kvalifikationer.

NA: Brasilianare tränar med ÖSK

4 kommentarer – kommentera

will

Vunnit brasilianska cupen, spelat VM för klubblag, värvad till Serie A, spelade senast i potugisiska högstaligan. Nej ÖSK borde nog värva en spelare med lite vassare kvalifikationer…

Ficedula hypoleuca

Han skall givetvis få en chans att visa vad han kan (och inte kan), men jag tror inte att vi skall ha för höga förhoppningar.

Hans bästa år tycks ha varit år 2006 – för fem år sedan. Då medverkande han i nio ligamatcher för brasilianska Internacional – samtliga gånger som inhoppare. Detta enligt The Guardians statistik.

Wikipedia är betydligt frikostigare och anger för år 2006 att han spelade 22 matcher och gjorde 8 mål för klubben den säsongen. Men det verkar alltså ha varit i mindre viktiga matcher.

Givetvis måste han ändå ha hållit en hyfsad klass för att ens få möjligheten att komma med i Internacionals trupp.

Jag har inte funnit något som indikerar hur aktiv han var i den brasilianska cupen eller om han verkligen deltog i klubblags-VM-turneringen. Hans lag gjorde det, men det behöver ju inte betyda att han själv var med.

Han värvades eller snarare lånades ut till Lecce efter det att de gått upp i serie A igen, men fick av allt att döma inte spela några matcher alls.

Leixões kom sist i den portugisiska ligan förra året. De vann fem matcher, spelade oavgjort sex gånger och förlorade 19 gånger. Målskillnaden blev 25-51, så även om de spelade i högstaligan så verkar det inte ha varit något speciellt bra lag. Enligt The Guardian var han med 7 gånger från start, 4 gånger som inhoppare och han gjorde ett mål. Inte heller det så värst imponerande.

Rent allmänt så slås jag av att han spelat relativt få matcher. Enligt The Guardian:

2006: 9
2007: 9/2 mål (utlånad till Figueirense)
2008: 3
2009-2010: 11/1 mål.

Antingen är han skadad väldigt ofta eller så har han inte riktigt platsat i de lag han tillhört.

will

…och det står att jämföras med andra allsvenska brasse-importer som inte sällan kommer från brasilianska andra- eller tredjedivisionen och ofta blir fullgoda, eller bättre, allsvenska spelare. Allt måste ställas i proportion till omgivningen eller nivån. Finns en del matchklipp med den aktuella spelaren på nätet, främst från senaste säsongen, att kolla på dessutom. Jag är av uppfattningen av att han med det i beaktande och med historiken, att han vore en bra värvning. Men visst det är väl bra att vara kritisk. Tror du dock är alltför kritisk i denna fråga. Den som lever får (kanske, om han värvas vill säga) se.

Ficedula hypoleuca

Jag såg honom på en träning och i -15 graders matchen mot Karlslund och tyckte inte alls han var bra. Men ÖSK verkade rätt nöjda med honom. Kanske för att man tittade efter andra saker än vad jag gjorde. Leo verkar vara en Paulinho-typ som springer väldigt mycket och öppnar upp för de andra.

Han var uppenbarligen tillräckligt bra för att ÖSK fortsatt skall vara intresserade men inte så bra att man slog till direkt. Av information från ÖSK (via Aftonbladet) verkar det ja vara så att det enda som behövs är ett beslut från ÖSKs sida. Villkoren verkar man ju vara överens om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.