Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Elitfotboll: Nyemissionen

Det börjar röra på sig på emissionssidan (verkar det som). Jag fick idag per epost följande meddelande från ÖSK/Spelarinvest.

Du eller Ditt företag är aktieägare i Örebro Spelarinvest AB. En av tankarna bakom Spelarinvest var att stötta ÖSK. Efter UEFA´s regeländring, där man förbjöd tredjepartsägande av spelare, är detta inte längre möjligt.

Därför har Spelarinvests aktieägare på en extrastämma beslutat om att genomföra ett aktieåterköp. ÖSK Elitfotboll genomför samtidigt en nyemission och erbjuder aktieägare i Spelarinvest att använda frigjort kapital till att istället bli direktägare i ÖSK Elitfotboll AB. På så sätt kan Du även i fortsättningen hjälpa till att bygga ett starkt ÖSK Fotboll.

ÖSK har tagit fram en skrift som beskriver hur emissionen kommer att gå till. Denna kommer att skickas per post till aktieägarna i Spelarinvest. Samtidigt skickas en blankett ut där alla aktieägare får möjlighet att svara på om och till vilket belopp man deltar i emissionen. Man kan förstås också välja att få likviden utbetald och då ange till vilket konto pengarna ska betalas.

För att kunna ordna utskicket ombeds Du att svara på detta mail senast 10 feb och där ange namn, adress, telefonnummer och en aktuell e-postadress.

Det verkar alltså som om något skulle kunna vara på väg att hända. Problemet för ÖSK Elitfotboll i samband med att man bestämmer villkoren för emissionen har nog i första hand varit värderingen av ÖSK-aktien samt hur den framtida aktieägarstrukturen i bolaget skall se ut.

En aktie brukar ju normalt sett direkt eller indirekt värderas utifrån den förväntade ekonomiska nyttan som kommer att tillfalla ägaren (främst genom framtida aktieutdelningar). Det är en modell som inte rakt av kan användas av ett fotbollsaktiebolag. De överskott som (eventuellt) uppstår i ett sådant bolag kommer i de allra flesta fall att återinvesteras i rörelsen och inte delas ut. Det är därför inte så troligt att speciellt många kronor kommer att finna vägen tillbaka till bolagets ägare.

Det skall bli intressant att se hur man hanterar värderingsproblematiken. För många, förhoppningsvis de allra flesta, spelar värderingsfrågorna en underordnad roll. Man deltar i emissionen av den enkla anledningen att man vill stötta ÖSK Fotboll. Men det förhindrar ju inte att ÖSK Elitfotboll ändå måste lösa värderingsfrågorna på ett tillfredsställande sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.