Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Spelarinvest söker nya ägare

NA skriver i dagens papperstidning om Spelarinvests åsrstämma som hölls i måndags. Bloggen hade tyvärr inte möjlighet att närvara utan har fått nöja sig med tidningens referat. Enligt NA undersöker man nu vilka möjligheter det finns att bryta upp det ägarsamband som råder mellan Spelarinvest och ÖSK Elitfotboll. Detta för att kunna få en rimligare skattemässig behandling av bolagets spelaraffärer. Spelarinvest får ju som bekant i dagsläget skatta för sina vinstaffärer, men inte göra något avdrag vid förluster.

En aktieförsäljning skulle möjligen kunna vara lösningen på detta problem. När man läser tidningen får man intrycket att det handlar om en försäljning av aktierna i Spelarinvest. Riktigt så är det dock inte. Den aktieförsäljning som man diskuterar och funderar över är en försäljning av Spelarinvests ägarandel i Örebro Elitfotboll. Genom att ”göra sig av med” dessa aktier och dessutom se till att korsbefruktningen på styrelsesidan upphör, så skulle banden mellan de två bolagen ha kapats helt och normala regler för beskattning kunna tillämpas.

Frågan är bara vem som skulle kunna tänkas bli ägare till dessa aktier som i Spelarinvests böcker är bokförda till drygt 2 mkr. Jag antar, att Spelarinvest inte vill sälja sina aktier med förlust. Frågan är om det finns någon köpare som är villig att betala så pass mycket pengar för en andel i ett företag med högst osäkra framtidsutsikter och där den slutgiltiga beslutanderätten ligger hos minoritetsägaren Örebro SK FK (ÖSK Fotboll).

Den mest logiska köparen av aktieposten är givetvis ÖSK Fotboll, men fotbollsklubben har knappast en ekonomi som tillåter att köpet av aktierna sker till det bokförda värdet. Dessutom skulle negativa resultat hos Örebro Elitfotboll förmodligen kunna bli väldigt svåra att parera för föreningen som har ett begränsat eget kapital.

Om Fotbollsklubben skall ta över aktierna bör det nog helst ske till ett värde som inte överstiger 500 tkr. Vilket i sin tur skulle innebära att Spelarinvest tvingas till att ta en bokföringsmässig förlust på ca. 1,5 mkr. Inte mer än vad man kan förlora på en dålig spelaraffär, men givetvis rätt surt ändå.

Bloggen tror för egen del att en bra lösning skulle kunna vara att låta Spelarinvest dela ut sitt aktieinnehav i ÖSK Elitfotboll till de egna aktieägare. På så sätt kapas ägarsambandet mellan Spelarinvest och Elitfotboll, ägandet i Elitfotboll får en större spridning utan någon dominerande storägare (förutom ÖSK Fotbolls röstmässiga övertag). Dessutom skulle eventuella framtida kapitalanskaffningar förmodligen underlättas.

Fortsättning följer närmast den 18 september då Spelarinvest kommer att hålla en extra bolagsstämma. Förhoppningen verkar vara att man tills dess skall kunna presentera ett förslag till lösning på ägarproblematiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.