Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Berger till Rynninge

Emil Berger lämnar BK Forward för Rynninge IK.


Rynninge och Emil Berger står för en riktig försäsongsbomb i den lokala fotbollsvärlden. Rynninge meddelar idag på sin webbsida, att man skrivit kontrakt med ÖSKs föredetting Emil Berger. Emil som under de senaste åren varit en stöttepelare på BK Forwards mittfält byter alltså till lokalkonkurrenten och uppstickaren Rynninge, som förbereder sig för sin första säsong någonsin i div 1.

Det är inte utan att man undrar vad som ligger bakom den här övergången. Forward har ju haft en odiskutabel position som Örebros andralag och varit den klubb som de flesta spelare, som inte tagit en plats hos ÖSK, hamnat i. Nu när både Rynninge och Karlslund spelar på samma nivå som Forward verkar det dock att bli en betydligt större kamp om fotbollstalangerna.

I Rynninges trupp finns det gott om spelare med en ÖSK-bakgrund och Emil blir bland annat lagkamrat med Jonathan Lundberg som lämnade ÖSKs A-trupp efter säsongen 2017. Förhoppningsvis kommer vi att få se båda i aktion den 24 januari, då ÖSK möter RIK i en tidig träningsmatch.

Rynninge IK: Emil Berger klar för Rynninge IK
NA: Emil Berger går till konkurrenten


Tillägg.
NA har intervjuat Berger och publicerar resultatet av intervjun bakom sin betalvägg. Enligt Berger var anledningen till klubbytet att han ville prova på något nytt.
– Jag vill testa nåt nytt, det har växt fram under ett tag, och Rynninge känns spännande nu, säger Berger till tidningen.

Han verkar dessutom ha varit rejält trött på Forward, eftersom han även kollade läget med Karlslund. Rynninge lär väl inte ha det bättre ställt ekonomiskt än vad Forward har (båda har det knapert). Så det är väl knappast ha varit de ekonomiska förutsättningarna som gjorde att han valde Rynninge.

Att göra kontroversiella klubbyten är inte något som Berger är främmande för. När han ett halvt år i förväg skrev kontraktet med ÖSK i samband med övergången till Sportklubben blev man så sura i Degerfors, att de skickade honom till Carlstad United för den återstående kontraktstiden.

NA (Betalvägg): Bergers oväntade övergång – till seriekonkurrenten

Emil Berger är ”bara” 26 år, men har redan hunnit med en hel del som fotbollsspelare. (Statistiken från Fotbolltransfers.com)

Berger till Forward

BK Forward skriver på sin hemsida, att de kommit överens med Emil Berger om att denne skall spela för dem under innevarande och nästkommande år. Emil och Magnus Kihlberg känner ju varandra sedan tiden i ÖSK så jag skulle tro att båda parter vet vad de gör. Av artikeln att döma har Emil ännu inte klart beträffande ett civilt jobb.

Sammanfattningvis: En drömvärvning för Forward och förhoppningsvis en bra lösning för Emil.

Berger söker nytt jobb

Emil Berger: Vad händer nu?

Emil Berger: Vad händer nu?


NA gick idag ut med att Emil Berger brutit/bryter sitt kontrakt med Kongsvinger IL (eller om det nu är tvärtom). Enligt tidningen kommer Berger att flytta tillbaka till Örebro. Han är nu jobbsökande och ÖSK hjälper honom genom att informera sina samarbetspartners om Bergers situation.

För tidningen bekräftar Magnus Sköldmark att det inte är aktuellt med en återkomst till ÖSK för Bergers del.

En rätt märklig historia som tycks ha kommit mycket överraskande. Så sent som för en vecka sedan spelade Berger en halvlek för Kongsvinger och på klubbens hemsida finna ännu inget om att han lämnar klubben.

Den nu 23-årige Berger har hunnit med mer än de flesta under sin fotbollskarriär. År 2007 (som 16-åring) deltog han i sin första match i Superettan. Fast då blev det bra 7 minuter. Året därpå värvades han av AIK och lånades ut till Väsby United. Där fick han dock ingen speltid. Året därpå var han tillbaka i Degerfors för spel i div 1. I Degerfors blev han ett etablerat mittfältsnamn och tog platsen av Sebastian Henriksson.

När hans kontrakt var på väg att löpa ut skrev han som Bosman på för ÖSK. Något som inte uppskattades i Degerfors som ansåg att man hade en muntlig överenskommelse om att han skulle förlänga kontraktet med dem. Resultatet blev att han hamnade i karantän innan han lånades ut till Karlstad United för resten av den säsongen.

År 2011 började han spela för ÖSK och till att börja med såg det riktigt bra ut. Efter att ha drabbats av körtelfeber tappade han mycket formmässigt. År 2012 lånades han ut till isländska Fylkir eftersom man inte ansåg att hans form inte motiverade spel med ÖSK. I år spelade han sedan 4 försäsongematcher för ÖSK innan hans kontrakt avslutades i förtid i samband med att han gick till Kongsvinger. Som han alltså nu har lämnat.

Lite märkligt är det väl att han nu söker ett ”vanligt” jobb i Örebro. Är han inte sämre än vad han visade under försäsongen borde de flesta lagen i Superettan nog vara frestade att ta in honom i sin trupp under hösten. Degerfors är dock knappast att tänka på efter det att han och pappa Henrik gemensamt gjort sig persona non grata i bruksklubben.

Berger gick gratis till Norge

Emil Berger lämnade ÖSK med ett år kvar på sitt kontrakt för att under de kommande två åren i stället representera Kongsvinger IL Någon direkt ersättning till ÖSK i samband med övergången blir det dock inte. Det kan man läsa i dagens papperstidning. ÖSK får nöja sig med de insparade löne- och omkostnaderna. Däremot har ÖSK förhandlat fram en ersättning om Berger skulle säljas vidare, enligt tidningen.

Berger till Kongsvinger

Det blir norskt i fortsättningen för Emil Berger.

Det blir norskt i fortsättningen för Emil Berger.

Idag blev allt klart. Örebro SK och Kongsvinger IL har kommit överens om en övergång för Emil Bergers del till den norska klubben. Det har ryktats om det ett tag och nu blev det alltså klart. Emil har skrivit ett tvåårsavtal och lämnar ÖSK ett år innan hans kontrakt går ut.

Eyravallsbloggen tror att Kongsvinger har gjort ett riktigt kap. Emil har visat betydligt bättre form i år än vad han gjorde förra året och bör inte ha några problem med att bli en dominerande spelare i den norska nivå-3 serien.

ÖSK: Emil Berger klar för Kongsvinger IL
ÖSK: ”ÖSK har gett mig mycket”
Glåmdalen: Jeg kommer til KIL for å få fart på karrieren igjen

Berger till Norge?

Emil Berger har varit ”försvunnen” under de senaste dagarna. Han har inte tränat med truppen och han var inte en medlem av den matchtrupp som reste till Halmstad.

Det har tidigare kommit fram att det finns ett intresse för honom från norska Kongsvinger IL. Nu verkar det som om en affär skulle kunna bli av under vinterfönstrets sista dag.

Papperstidningen skriver idag: Enligt vad NA erfar blir mittfältaren Emil Berger idag klar för Kongsvinger. Det norska division 2-laget köper loss honom från det år han har kvar på sitt ÖSK-kontrakt. Berger kommer att teckna ett flerårskontrakt.

Norskt intresse för Emil/Boris?

Fotbolltransfers.com skriver idag, att den norska klubben Kongsvinger IL kan vara intresserade av Emil Berger och/eller Boris Lumbana. Emil bekräftar intresset, medan Boris håller sig mer neutral till påståendet.

På sätt och vis vore detta väl ett nerköp rent fotbollsmässigt för spelarna. Kongsvinger som tidigare har spelat i den norska högstaligan (senast år 2010), åkte i höstas ur Adeccoligan (nivå 2).  De spelar alltså i år på ungefär samma nivå som BK Forward. Ekonomiskt har dock norska klubbar ofta haft bättre förutsättningar än klubbarna i Sverige.

Kongsvinger tränas sedan årsskiftet av den inte helt okände André Bergdølmo. Som aktiv spelade han i klubbar som Rosenborg, Ajax, Bourussia Dortmund och FC Köpenhamn. Ett tecken på att klubben snabbt vill ta sig uppåt i seriesystemet.

Bloggen noterade så där i förbifarten i samband med U21-matchen i förrgår, att Magnus Sköldmark kom och satte sig bredvid en person som hade penna och anteckningsblock i högsta hugg.

Senare på eftermiddagen har NA tagit upp tråden med lite mer uppgifter: Berger närmar sig Norge

Nog låter det väl på Emil som om saken mer eller mindre är klar. Goda råd hur det är (var) att spela i Kongsvinger kan han få av Peter Samuelsson, som representerade den klubben under åren 2007 och 2008.

GAIS tvekar om Berger

Emil Berger gjorde bra ifrån sig under sin miniträningssejour hos GAIS. Klubben gillade vad de såg, men verkar ändå inte kunna bestämma sig för om de skall gå vidare med Berger eller ej.
– I dagsläget vet vi inte om vi ska ta in någon och om vi ska ta in någon vet vi inte vilken position. Antingen en mittfältare eller en anfallare till, det är väl det vi sitter och dividerar om nu, säger Gais Jonas Lundén klubbchef till GöteborgsPosten.

Berger imponerade

Enligt Göteborgs-Expressen gjorde Emil Berger bra ifrån sig under sin provträning med GAIS.
– Emil var bra på att läsa spelet och var bra i jobbet och vi har lite tunt med defensiva mittfältare. Kan ledningen komma överens med honom ser jag honom gärna i truppen, säger GAIS tränare Thomas Askebrandt till tidningen.

Emil själv verkar även han vara intresserad.
– Jag tycker det kändes bra under träningarna och är intresserad av en övergång, tyckte han.

Men det räcker nog inte med att båda parter är intresserade. Den ekonomiska delen måste lösas också. GAIS finansiella situation lär som vanligt vara urusel. Innan de kan ta över Berger måste de kunna lämna ett anbud som såväl Emil som ÖSK kan acceptera. Frågan är om de kan göra det.