Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Slutspelat för två ÖSK-profiler

En sparad bild från år 2007 (och Örnsro): Från vänster Sebastian Henriksson, Magnus Samuelsson, Fredrik Jansson och Zebastian Lovén. Den "okände" spelaren i mitten är den provspelande brassen Leandrinho, som dock inte fick något kontrakt.

 

Efter det att Superettan slutspelades igår väljer två före detta ÖSK-profiler att dra sig tillbaka från elitfotbollen. Både Sebastian Henriksson och Fredrik Jansson hade en stor del i det arbete, som tog ÖSK tillbaka till Allsvenskan två år efter tvångsnedflyttningen. Fredrik var mer eller mindre given som mittback under åren i Superettan och allround-spelaren Sebastian bidrog på många sätt både under det andra året i Superettan och de två första åren i allsvenskan. Båda två avslutade igår sina karriärer i sina respektive hemstäder efter att ha varit med om att föra upp Degerfors resp. Brage till Superettan igen.

Dalarnas Tidningar: ”Det är game over nu
Värmlands Folkblad: ”Känns skönt att det har nått sitt slut”
Nya Wermlandstidningen: Sebastian och Micke hyllades
NA: Perfekt avslut för Henriksson

Fredriks karriär i ÖSK började redan 1998 och den avslutades år 2007. Under den tiden hann han med att spela 135 tävlingsmatcher för sportklubben fördelade på 77 allsvenska, 44 i Superettan och 14 i svenska cupen.

Sebastian kom till ÖSK inför säsongen 2006 och spelade för klubben under tre år. Under den tiden representerade han laget vid 42 tillfällen i Allsvenskan, 29 gånger i Superettan och vid 5 tillfällen i Svenska Cupen.

(Statistikuppgifterna från Sportklubben.net)

Perfek avslut för Henriksson

Sebastian Henriksson drar ett streck

Hit men inte mycket längre, säger Sebastian Henriksson, som bestämt sig för att avsluta sin fotbollskarriär när den här säsongen är över. Degerforssonen, som lyckades med konststycket att bli en populär och mycket uppskattad fotbollsspelare även i Örebro, har spelat de sista två åren i sin moderklubb, men nu tycker han att det räcker. Som ÖSKare skall man bland annat vara honom evigt tacksam för två av de nickmål, som hade en så avgörande betydelse för att ÖSKs vistelse i Superettan bara blev tvåårig, efter det att Lagrell och hans hejdukar hade tvångsnedflyttat klubben.

Det första av dessa mål satte han på Stora Valla, när han på övertid fastställde slutresultatet till 1-2 efter det att Thomas Andersson grävt fram bollen vid kortlinjen. Det andra var den nick som friställde Nedim Halilovic, då ÖSK besegrade Assyriska i den helt avgörande matchen i seriens sista omgång. Han gjorde en hel del andra viktiga mål för ÖSK också det året, men dessa två har fastnat i bloggens långtidsminne.

Hans tredje år i ÖSK blev inte lika lyckat som de första två. Åldern började väl ta ut sin rätt och han var inte längre självskriven på mittfältet eller som anfallare. Men han surade aldrig över att få sitta vid sidan av på avbytarbänken utan var alltid hundraprocentigt professionell i allt han företog sig. Mot slutet av säsongen, då det blev mittbacksbrist i laget, fick han på nytt en möjlighet att visa vilken allsidig fotbollspelare han var. Han var utan tvekan en starkt bidragande orsak till att ÖSK det året lyckades förnya sitt allsvenska kontrakt med två poäng till godo på nedflyttade Brommapojkarna.

NA: Henrikssons karriär över