Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Silly Summer 2022: ÖSK byter målvakt.

I dagarna har det blivit klart att ÖSK kommer att genomföra ett byte på andremålvaktspositionen. Den moldaviske målvakten Radu Mîțu kom in på ett kort kontrakt efter det att Gustav Leijon drabbats av en knäskada. För några veckor sedan lät det som om Mîțu gärna fortsatt i ÖSK trots att hans väg till matchspel i Superettan såg stängd ut. Men det var ju ett jobb med en fast lön etc.

Ny blir det som sagt ingen fortsättning hos ÖSK. Mîțu meddelade själv detta via sociala medier för någon dag sedan och ÖSK har bekräftat att kontraktet avslutats utan någon förlängning. Oklart om vem som tog initiativet till detta, men det mesta pekar väl mot att det var ÖSK som inte ville förlänga. De har nämligen redan en ny målvakt mer eller mindre klar. Något som de rimligen måste ha jobbat på ett tag och då fanns det väl inte längre något intresse av att fortsätta med Mîțu.

NA: Målvakten lämnar ÖSK
ÖSK: Radu Mîțu lämnar ÖSK Fotboll


ÖSKs nya målvakt blir av allt att döma Daniel Strindholm, som hittills tillhört Malaga. Strindholm, som senare i år fyller 21, har en lite ovanlig bakgrund eftersom han av allt att döma aldrig spelat för någon svensk klubb. Familjen flyttade till Spanien då Strindholm fortfarande var ett barn så hela hans hittillsvarande karriär har varit hos spanska klubb och främst då i Malagas akademiverksamhet.

Helt utan kontakt med svensk fotboll har han dock inte varit eftersom han förekommit i några svenska landslagstrupper i åldersklasserna P17, P18 och P19. Dessutom har han varit kallad till U21-landslaget vid några tillfällen – dock utan att få speltid.

Övergången till ÖSK är ännu inte helt klar. Det verkar dock mest av allt handla om formaliteter och ÖSK verkar vara så pass säkra på saken att man idag lät honom vara med på träningen.
NA: Målvakten nära övergång till ÖSK

Silly Summer 2022: ÖSK vill förlänga med Mîțu

NA skriver idag, att ÖSK vill förlänga den korttidskontrakterade moldaviske målvakten Radu Mîțus avtal med ÖSK. Mîțu togs in som andremålvakt efter det att Gustav Leijons knäskada gjorde att denne inte kommer att vara tillgänglig under den här säsongen.

Av någon anledning skrev dock Mîțus kontrakt bara fram tills den 15 juli – den dag då det svenska sommarfönstret öppnas. Om det var ÖSKs önskemål att ha det på detta sätt eller Mîțus är oklart. Förmodligen var det målvakten som ville ha det så för att göra det möjligt att byta klubb till en bättre position i malvaktshierarkin i någon annan klubb. Att vara andremålvakt är knappast en önskeposition för en målvakt i Mîțus ålder (27) och med hans rutin.

Det korta kontraktet sätter nu en hel del press på ÖSK. De måste rimligen ha en kontrakterad andremålvakt klar från den 16 juli och framöver. Enklast blir det givetvis om man kan få till stånd en kontraktsförlängning med Mîțu, vars nivå man verkar vara nöjd med. Om moldaviern vill någon annanstans får ÖSK ett problem. De måste då få fram en tillräckligt bra andremålvakt snabbt som ögat för att inte riskera att vara utan uppbackning för Eskelinen.

Till skillnad mot övriga sommartransfers är det här något som måste vara klart redan den dag som Mîțus kontrakt går ut (och fönstret öppnas).

NA: Axel Kjäll bekräftar diskussion med målvakten

ÖSK tätar målvaktshålet

Efter det att Bobby Allain i vredesmod lämnade klubben och Gustaf Leijon drabbades av en korsbandsskada har ÖSK haft ett stort hål i sin målvaktsuppsättning. I den senaste matchen var det Buster Runheim (född 2006) som fick ta en plats på bänken.

ÖSK meddelade mer eller mindre omgående att man avsåg att (försöka) hitta en ersättare bland  de kontraktslösa målvakter som finns tillgängliga. Det har man nu gjort i och med att den 27-årige moldaviern Radu Mîțu anslutit till truppen på ett tre månaders korttidskontrakt.

Varför kontraktet bara är på tre månader kan man fråga sig när Leijons skada väl lär hålla honom borta under stora delar av om inte hela säsongen.

Det kan i och för sig ligga i båda parters intresse att inte gå längre än tre månader. Mitu vill förmodligen försöka hitta en mer permanent anställning än som tillfällig reservkeeper hos ÖSK. Men mer troligt är dock att ÖSK kanske ser någon annan lösning när sommarfönstret öppnats. Tänk Alvbåge.

ÖSK skriver att Mitu har skrivit ett kontrakt på tre månader, vilket stämmer väl överens med det svenska sommarfönstret som öppnas den 17 juli.

ÖSK: Radu Mîțu klar för ÖSK Fotboll