Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Omgång 25: Helsingborgs IF – Örebro SK 4-1 (2-0)

Plats: Olympia
Tid: Tisdagen den 3 oktober klockan 19.00
Domare: Richard Sundell (ass. Joakim Wik och Josef Alacam, 4e. Rasmus Eriksson)
På TV: Via Telia och Tele 2/Tv4play, som köpt TV-rättigheterna från Discovery+
Web-TV: Streamas via Discovery+ och Tv4play
Hockeykrock: Nej, ÖHK spelar borta mot Frölunda först på torsdag
Publik: 4 624
Matchfakta.
3′ 1-0 Lucas Lima (Dennis Olsson)
45′ 2-0 Erik Ring (Wilhelm Loeper)
49′ 3-0 Wilhelm Loeper
50′ 4-0 Erik Ring (Wilhelm Loeper)
62′ 4-1 Valgeir Valgeirsson (David Seger)

Bollinnehav: 40-60%
Skott: 8-10
Skott på mål: 4-5
Hörnor: 2-9
xG: 1.13-1.65

Statistik från SofaScore och Footystats


Kommentar.
ÖSK gör sin sämsta match för säsongen när man förlorar borta mot Helsingborg med 4-1 i en match där ÖSK hade alla siffror och statistik på sin sida. Redan innan matchen stod det klart att HIF skulle komma till start utan åtta A-lagsspelare och man tvingades ställa en debuterande akademispelare som vänsterback i 19-årige Benjamin Örn. ÖSK kom också till start med 5-1-segern hemma mot Utsikten i ryggen samtidigt som det topp-tippade HIF slåss i den absoluta botten av tabellen. Men vad hjälper det när ÖSK låter HIF göra 1-0 redan efter 3 minuter och sedan helt, till synes, slutar spela fotboll och istället accepterar HIFs sätt att styra matchen. På många sett ser det ut som att ÖSK varken springer, tar i eller jobbar för varandra och av spelet som såg så bra ut mot Utsikten syns ingenting. Sen gör HIF 2-0 i första halvleks sista sekunder och följer upp det med att göra både 3-0 och 4-0 i den direkt inledningen av andra halvlek och det ser ut som att ÖSKarna inte ens kommit ut från omklädningsrummet. ÖSK gör visserligen 4-1 genom Valgeir Valgeirsson efter en hörna och unge Hamse Shagaxle har en nick i ribban som förtjänade ett bättre öde, men man kommer inte närmare och matchen slutar 4-1. Och Benjamin Örn, han blir utbytt med minuter kvar till stående ovationer.

Statistiskt sett gör ÖSK en minst så bra match som HIF gör. Kanske till och med något bättre när man vinner bollinnehavet med 60-40%, man får totalt fler avslut och även fler skott på mål. HIF har 4 skott på mål och samtliga går i mål. Gällande xG så förväntades HIF göra 1.13 mål på det chanser dem fick. ÖSK förväntades göra 1.65 mål. Ändå blir resultatet 4-1 till HIF och det beror till stor del på att ÖSKs skänker bort felpass och förlorade dueller i fel lägen samtidigt som det ser ut som att man inte är påkopplade. Inte där. Kanske tror man fortfarande att 5-1 mot Utsikten ger någonting gratis även i den här matchen. Man glömmer bort att jobbet måste göras.

Precis innan sommaren förlorade ÖSK med 4-0 borta mot GAIS i en match som fram tills dess får anses som ÖSKs sämsta match under den här Superettan-perioden. Men såhär i efterhand har ÖSK faktiskt bättre siffror i den matchen jämfört med gårdagens match mot HIF. I den matchen möter ÖSK också ett lag som var uppenbart bättre, rent spelmässigt, än det HIF man mötte igår och i kombination med det så hade ÖSK en bättre trupp igår jämfört med mötet med GAIS. Så med allt det sammantaget är gårdagens match en sämre bedrift än den mot GAIS i juni.

Slutsatsen blir att gårdagens förlust borta mot HIF är den sämsta match ÖSK stått för sedan träningsmatchen mot Degerfors i mars förra året. Den som ÖSK förlorade med 0-5 och som sedan följdes upp med 0-3 borta mot Brage och ridå för Joel Cedergren.

Hur mycket tålamod ska ÖSK ha med Christian Järdler? Under hans ledning har ÖSK haft rätt svårt att hitta en jämnhet i sitt spel. Fantastiska insatser varvas med djupa dalar och tanken på att vinna två eller tre raka matcher är i stort sett en omöjlighet. Efter sommaruppehållet har ÖSK visserligen bara 3 förluster på kontot men trots det har man inte lyckats distansera sig från den absoluta bottenstriden.

Det skiljer nu bara 3 poäng ner till negativt kval och bara 6 poäng till direkt nedflyttningsplats.

Det kan ingen i ÖSK vara nöjda med.


Matchtrupper.
ÖSK: William Eskelinen, Daniel Björnquist, Nasiru Moro, Daniel Hultqvist, Sebastian Crona, David Seger, Victor Backman, Samuel Kroon, Jake Larsson, Daniel Strindholm, Hamse Shagaxle, Niclas Bergmark, Kalle Holmberg, Rasmus Bonde, Adam Bark, Elias Barsoum, Lucas Shlimon och Valgeir Valgeirsson

HIF: Kalle Joelsson, Thomas Rogne, Arian Kabashi, Sumar Almadjed, Lucas Lima, Erik Ring, Wilhelm Loeper, Amin Al Hamawi, Ervin Gigović, Dennis Olsson, Charlie Weberg, Simon Bengtsson, Benjamin Acquah, Nils Arvidsson, Amar Muhsin, William Westerlund, Benjamin Örn och Lukas Kjellnäs


Tidigare möten.

201120122014201520162018
Cupen
201920202023
ÖSK – HIF1-10-01-10-00-01-10-13-21-1
HIF – ÖSK2-01-11-10-21-31-41-1

ÖSK: Tung 4-1 förlust på Olympia
HIF: TV | Lucas Lima efter segern mot Örebro SK
HIF: Storseger i tredje raka hemmasegern
NA: Inget försvar när ÖSK rasade mot krislaget
NA: Kaptenens sågning: ”Gör det grundläggande uruselt”
NA: Järdler kritisk: ”Det är inte VM i simhopp”
NA: Konstigt men varken chock eller skandal
NA: ÖSK rasade ihop mot HIF på Olympia
Örebronyheter: Örebro SK föll platt
SvenskaFans SVARTVITT: Helsingborgs IF – Örebro SK 4-1: Hva?
SvenskaFans HIF E-ZINE: Thörn: Hugg den j*veln!
HD: På läktaren är HIF nummer ett – trots svag säsong
HD: Tv: Omöjligt peta någon i nästa match
HD: Baxters svåra beslut – hyllar debutanten
HD: HIF-kaptenens glädje och viktiga budskap
HD: Bästa hemmasviten på över fyra år: ”Vi har lidit”
HD: Mest imponerande HIF-insatsen på över ett år
HD: Han får högsta betyg efter HIF:s storseger
HD: Wilhelm Loeper i huvudrollen i HIF:s kross
HD: HIF Direkt: Så var matchen minut för minut
Fotbollskanalen: FEM SPANINGAR: ”Loeper går mot gammal god HIF-form”
Fotbollskanalen: TV: Helsingborg körde över Örebro – uppe på säker mark efter islossning

ÖSK: Startelvan mot Helsingborgs IF
ÖSK: Truppen mot Helsingborgs IF
ÖSK: ÖSK skriver avtal med Óli Melander
HIF: Inför HIF – Örebro SK
HIF: Publikinformation: HIF – Örebro SK
SvFF: Helsingborgs IF – Örebro – Matchfakta
SvenskaFans SVARTVITT: Inför Helsingborgs IF – Örebro SK: Ekon av Carlos
SvenskaFans HIF E-ZINE: Inför HIF-Örebro
NA: 19.00: ÖSK mot HIF på Olympia
NA: ÖSK:s oväntade bortafacit – starkare på naturgräs än plast
NA: ÖSK säkrar upp isländsk pojklandslagsman
NA: Mittfältsveteranen sjuk – missar HIF-matchen
HD: Matchen i matchen HIF måste vinna
HD: Löftet till HIF-fansen: ”Får inte svika dem”
HD: Från frysboxen till hetluften: ”Måste hitta sin personlighet”
HD: Skador och avstängningar – så tänker Stuart Baxter
SkåneSport: Stuart Baxter inför HIF–ÖSK: ”Förbereder oss på ett väldigt energifyllt Örebro”
SkåneSport: HIF saknar åtta man mot ÖSK
SkåneSport: Hur ställer HIF upp mot ÖSK? Här är tre olika alternativ
SkåneSport: Lundblad: Alla snackar om Utsikten
SkåneSport: Superettans bottenstrid: Vinnare och förlorare i omgång 24

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.