Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

F15/06: Flera ÖSKare till elitsammandragning

SvFF har kallat 46 femtonåringar till en elitsammandragning på Bosön mellan den 18 och 22 november. Av de kallade kommer 3 eller möjligen 4 från Örebro SKs damtrupp.

”Eller” på grund av att jag är osäker på Olivia Cronas klubbtillhörighet. Hon tillhörde den grupp lovande spelare som gick från Adolfsberg till ÖSK efter det att deras lag lagts ner. Men nu spelar hon matcher för KIF Örebros F19-lag och hon är listad i lagets spelartrupp på deras webbsida.

Hur som helst med det. Kallade är dessutom Lea Ahl, Ida Björnberg och Elsa Pelgander och de tillhör definitivt ÖSK. Jag hade för min del gärna sett att Maja Fredriksson fått en plats också. Hon har gjort en hel del fina insatser i ÖSKs damlag och borde väl uppmärksammas i en sådan här lite bredare uttagning.

SvFF: F15/06-landslaget trupp till läger på Bosön

F16/05: Sverige vann men Pelgander på bänken

Det svenska F16-landslaget vann även sin sista match i EM-kval 1 inför F17-EM nästa år. Tack vare en ett mål bättre målskillnad tog Sverige även gruppsegern före tvåan Frankrike. En gruppseger vilken innebär en bättre seedning (och därmed ”sämre” motståndare) i det avgörande EM-kval 2.

ÖSKs Elsa Pelgander, som iofs. är underårig blev sent inkallad som reserv till landslagstruppen, fick nöja sig med en bänkplats. Det blev därmed bara spel en halvlek i den första kvalmatchen för Elsas del. Men hon har förmodligen haft ett positivt utbyte efter nästan en vecka med spelarna och tränare i den ett år äldre landslagstruppen.

Att hon inte fick någon speltid i de två senaste matcherna innebär förhoppningsvis, att hon är både fräsch och spelsugen inför ÖSK-damernas viktiga hemmamatch mot Rössö i morgon.

SvFF: Sverige gruppsegrare i EM-kvalet

F16/05: Sverige vann med Pelgander på bänken

Det svenska flicklandslaget besegrade igår Italien med 5-0 i en lite märklig match (kan man väl tycka). En match som ändrade karaktär med en halvtimme kvar att spela. Sverige hade visserligen tagit ledningen med 1-0 i mitten av den första halvleken, men några fler mål blev det inte för Sverige förrän Line Wessman (Brommapojkarna) byttes in i den 57;e minuten. När matchen var slut stod det som sagt 5-0 och det var Wessman som gjort alla de fyra tillkommande målen. Bra jobbat kan man väl tycka.

ÖSKs Elsa Pelgander, som reservinkallats till landskamperna, fick göra sin F16-debut i premiärmatchen mot Frankrike. Mot Italien blev det dock inte någon speltid utan den fick hon se i sin helhet från bänken. Avslutningsmatchen spelas mot jumbolaget Wales och då får förhoppningsvis Elsa lite speltid. Det är ju ett tufft program med tre matcher på en vecka och jag antar att landslagsledningen inte vill slita alltför mycket på spelarna.

De tre bästa lagen går vidare till det slutliga EM-kvalet och det är redan klart för Sverige, Italien och Frankrike. Men den slutliga placeringen i EM-kval 1 bestämmer seedningen i det avgörande kvalet och Sverige vill givetvis säkra ett så fördelaktigt utgångsläge som möjligt.

F16/05: Landslagsdebut för PelganderElsa Pelgander som i sista ögonblicket kallades in från en reservplats till den landslagstrupp som siktar mot en plats i nästa års F17-EM fick debutera redan i kvalspelets första match.

Vadå, frågar sig kanske vän av ordning. Landslagsdebuten har hon ju redan klarat av. Jodå, men det här var debuten i F16-landslaget (vars spelare är 16 i år och 17 nästa år då EM-slutspelet skall avgöras). Men Elsa fyller ”bara” 15 i år, så för hennes del innebar matchen en landslagsdebut i den högre åldersklassen.

Matchen mot Frankrike slutade oavgjord och Sverige bör nog ha goda möjligheter att kvalificera sig till EM-kval 2. Tre av de fyra lagen i gruppen går nämligen vidare till den kvalturneringen.

SvFF förklarar: Förutsättningarna i kvalgruppen är att laget som kommer sist missar EM-slutspel och flyttas ner till B-divisionen. Ettan, tvåan och trean avancerar i kvalet – och resultaten påverkar seedning och kommande lottning av vårens kvalomgång.

SvFF: Delad poäng i EM-kvalpremiären

F16/05: EM-kval för Pelgander


Bilden från ÖSK Fotbolls instagramkonto.


Det blev inte några landskamper mot Finland för de fyra ÖSKare som tagits ut till F15/06-landslaget. Men en spelare som ändå kan få känna på landslagsfotboll nu i oktober är Elsa Pelgander. Hon har nämligen fått en plats i EM-kvaltruppen för den ett år äldre åldersklassen. Detta efter ett återbud. Motståndare är Frankrike, Italien och Wales och matcherna spelas alla tre på Borås Arena.

SvFF skriver.
F16/05-landslaget spelar första omgången i EM-kvalet i slutet av oktober. Sverige är värd för kvalgrupp A3.
EM-kvalet spelas enligt nytt format och Sverige spelar i toppdivisonen, League A. De tre bäst placerade lagen spelar vidare i League A även i andra rundan av kvalet medan laget som hamnar på fjärde plats flyttas ner till League B.

De sju gruppvinnarna i League A under kvalrunda 2 som spelas till våren 2022 kvalar in till F17-EM som avgörs senare samma år i Bosnien-Hercegovina.

SvFF: Truppen till EM-kval i Borås

F15/06: Inställd finnkamp

De två landskamperna för F15 mot Finland, som skulle ha spelats igår och i morgon är inställda (uppmärksammar jag nu). I landslagstruppen ingick fyra spelare från ÖSK, nämligen sommarens Adolfsbergsförvärv Lea Ahl (som iofs. redan lämnat återbud), Olivia Crona, Ida Björnberg och Elsa Pelgander.

Orsaken till de inställda landskamperna är den högre smittspridningen av COVID19 i Finland samt det faktum att den svenska vaccinationstäckningen i åldersgruppen är låg.

Tråkigt för spelarna förstås, men kanske på sätt och vis bra för ÖSKs damlag som är inbegripet i en tuff period med flera avgörande matcher på programmet.

SvFF: Truppen till matcher mot Finland
SvFF: Finlandssamling ställs in