Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Kent Persson lämnar posten som styrelseordförande

Förändringar i spelartrupper och ledaruppsättningar hör till den här tiden av fotbollsåret. Men att styrelsens ordförande lämnar under löpande verksamhetsår hör definitivt inte till det vanliga. Sådant brukar hanteras i sedvanlig ordning på föreningsstämmorna.

Det slog därför ner som en bomb idag, när ÖSKs relativt nyvalde ordförande Kent Persson meddelade, att  han avser att lämna styrelseuppdraget i förtid. Jag kommer att be styrelsen att så snart möjligt sammankalla ett extra årsmöte för att en ny ordförande ska kunna väljas och tillträda, skriver han i det meddelande i vilket han informerar om sitt beslut. Som motiv för beslutet framhåller han främst tidsbrist.

Det är nog utan tvekan så, att uppgiften som styrelseordförande som så småningom även kombinerades med uppgifterna som VD efter att Simon Åström lämnat nog krävde en avsevärd tidsmässig insats. Tid som han väl fick ta från sitt riktiga jobb på fastighetsbolaget Heimstaden.

Men varför han nu så här plötsligt och till synes utan förvarning väljer att avsluta uppdraget är oklart. En ny ordförande kan väl knappast vara på plats förrän mot slutet av januari då det bara är en till två månader kvar till den ordinarie föreningsstämman. Att lämna vid denna hade känts mer naturligt även om tiden som ordförande ändå bara blivit lite drygt ett år.

I sin snabbkommentar från Behrn Arena nämner NA:s Fredrik Carlsson att det funnits uppgifter om att åsikterna om hur ÖSK skall skötas har gått isär. Något som kanske inte är så förvånande när det gäller Person. Just stridigheter av olika slag var väl något av ett kännetecken under Perssons politiska karriär.

Det finns väl några formuleringar i avslutsmeddelandet som tyder på att allt inte var frid och fröjd i styrelsearbetet.
I min roll har jag också försökt förändra styrelsens arbete som en del i att förändra klubbens kultur. Jag har försökt engagera styrelsens medlemmar för att vara kulturbärare för den öppna, medlemsvänliga och engagerade klubben, skriver han bland annat. Något som väl kan uppfattas att han inte var överens med hela eller delar av styrelsen om dess arbete och roll.

Jag kan väl inte komma ifrån misstanken att någon slags konflikt kom till sin spets och att Persson blev överkörd av styrelsens majoritet i en viktig fråga varför han valde att avgå. Han kan ju ha ställt vad som i politiken kallas en kabinettsfråga, men inte fått gehör för sina åsikter.

Är det bra eller dåligt att Persson nu och så abrupt lämnar uppgiften som styrelseordförande? Det är omöjligt för en utomstående att avgöra. Vi vet ju inte ens om man var oense och vad i så fall problemet bestod av. Bättre hade det givetvis varit om han väntat några månader till den ordinarie föreningsstämman med att avgå. Med VD och huvudansvarig tränare kontrakterade återstår det fortfarande att utse en sportchef för att organisationens toppskikt skall vara bemannad. Vi får hoppas att de kvarvarande styrelsemedlemmarna har möjlighet och kapacitet att tillse att den posten kan tillsättas innan försäsongen drar igång på allvar, även om Persson drar sig tillbaka från aktivt styrelsearbete efter det att han sagt upp sig själv.

ÖSK: Kent Persson lämnar sin roll som ordförande i ÖSK Fotboll
NA: Kent Persson avgår som ÖSK-ordförande
NA: Fredrik Carlsson rapporterar från ett iskallt Behrn Arena (video)
NA: ÖSKs nytillträdde VD Jonas Lindegren kommenterar
Fredrik Carlsson (NA): Jodå, det finns skäl att oroa sig för ÖSK

Dagens besked verkar ha landat hos en väl förberedd valberedning. De skriver, att de kommer att kunna presentera en kandidat till posten som styrelseordförande redan nästa vecka.

ÖSK: Information från valberedningen

Tillägg: Det cirkulerar ett rykte som går ut på att valberedningen meddelat Persson att man inte avsåg att föreslå honom till omval. Vilket i sin tur föranledde honom att lämna sitt besked för att undvika nesan av att bli bortsorterad av valberedningen.

Oklart för mig hur mycket sanning (om någon alls) som ligger i detta rykte. Men valberedningens snabba besked idag att de kan presentera en kandidat till posten som ny styrelseordförande redan nästa vecka tyder väl på att de jobbat med att få fram en ny ordförande ett tag.

För nästan exakt ett år sedan skrev jag följande då Kent Persson blev vald till styrelseordförande.
Omtag 2022: Kent Persson vald till ny ordförande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.