Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Elitfotboll: Fotbollsklubben godkände köpet

Vid Fotbollsklubbens extra bolagsstämma igår godkändes att Örebro SK FK köper ÖSK Elitfotboll av Örebro Spelarinvest. Därmed är den sista pusselbiten lagd i omstruktureringen av relationerna mellan föreningen och de två bolagen. ÖSK kommer, enligt NAs papperstidning, att betala 2,3 mkr för aktierna, vilket motsvarar det bokförda värdet av aktierna hos Spelarinvest.

Fotbollsklubben har i och för sig inte den nödvändiga likviditeten för att kunna betala hela beloppet på en gång, utan Spelarinvest får nöja sig med en revers avseende det belopp som inte kan betalas kontant. Eftersom Fotbollsklubben i princip saknar andra inkomstkällor än medlemsavgifterna är förmodligen tanken/förhoppningen, att man skall kunna använda eventuella framtida utdelningar från ÖSK Elitfotboll till att betala skulden. Möjligen öppnar de nya ägarförhållandena (med en ny potentiell inkomstkälla i form av aktieutdelning) även vägen för att Fotbollsklubben så småningom skall kunna börja betala av på de eftersatta lånen från den rekonstruktion, som gjordes i samband med tvångsnedflyttningen.

För Fotbollsklubben innebär förändringen dels att man kan gå från ett ägande på ca. 10 % i ÖSK Elitfotboll till att äga 100 % av kapitalet. En förändring som både föreningsdemokratiskt och organisatoriskt känns riktig. Dessutom, vilket väl är den egentliga anledningen till omstruktureringen, så kan de medel i storleksordningen 10 mkr (plus aktielikviden på 2 mkr) som finns hos Spelarinvest åter användas för spelarköp, vilket ger ÖSK tillgång till en väl tilltagen ”krigskassa”. Avgörandet beträffande vilka investeringar som skall göras kommer i och för sig att ligga hos Spelarinvest, men man kan nog anta, att tankegångarna i de båda organisationerna löper i någorlunda parallella spår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.