Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Medlemsutvecklingen

110518. Nya tag i medlemsrekryteringen.

ÖSK och Kubanerna tar nya tag i ÖSKs drive att ta in fler medlemmar till föreningen. ÖSK går idag på hemsidan ut med ett kombinerat rese- och medlemserbjudande. Alla som löser medlemsskap åker gratis med Kubanbussarna till årets bortamatch mot IFK Norrköping på onsdag. Vill man åka med Kubanerna till Norrköping utan att bli medlem – till exempel för att man redan är det – så är kostnaden överkomliga 100 kronor.

110414. Plus 40 % (drygt).
Idag skriver ÖSK på sin hemsida, att i år så har medlemmar strömmat till i ett sällan skådat antal. Antalet registrerade medlemmar har ökat med mer än 40 %, enligt föreningen. Med tanke på att det var 1136 medlemmar vid årsskiftet så skulle detta innbära att ca. 450 st. tillkommit. Tillåt mig anta, att det ligger en begraven hund någonstans i närheten av detta påstående. Så kraftiga medlemsökningar sker näppeligen mer eller mindre av sig själv. Min misstanke är att den största delen av ökningen har med ÖSK Ungdom att göra. Om jag inte missminner mig blir man nämligen även automatiskt medlem i ÖSK Fotboll, när man blir medlem i ÖSK Ungdoms fotbollssektion eller något åt det hållet. Vilket givetvis på många sätt är korrekt och helt logiskt.  Pojklagen spelar dessutom rent formellt i ÖSK Fotbolls (föreningens) namn. Så det är nog från ungdomsfotbollen som de flesta av de nya medlemmarna kommer.


110227.
.
Då man botanisera bland de dokument som kommer att presenteras för stämman på torsdag så slås man av att medlemsutvecklingen under de senaste åren har varit svag. Så här har det sett ut sedan år 2004:

År 2004 1604
År 2005 1904
År 2006 1741
År 2007 1631
År 2008 1499
År 2009 1340
År 2010 1136

Den senaste gången som medlemsantalet ökade var år 2005 och den ökning som då skedde var väl i första hand en solidaritetshandling för att visa att man stödde, den förening som Lagrell & Co. försökte störta ner i avgrunden – både i ekonomiskt och seriemässigt avseende. (Men det misslyckades gudskelov – Gnällbältets lag visade att det trots allt fanns en hel del muskler kvar i den plågade kroppen).

Men sedan dess har medlemstalet minskat med ca. 40 %. I sin verksamhetsplan inför nästa år skriver föreningen att man vill försöka vända den negativa trenden och i ett första steg få upp medlemsantalet till 1500 igen. För att uppnå detta avser styrelsen genom medlemsutskottet att genomföra följande åtgärder skriver man i sin verksamhetsplanering.

1. Bättre marknadsföring på http://oskfotboll.se/
2. Stark satsning med aktiviteter på matcher inklusive träningsdito
3. Aktiviteter mot sponsorer och abonnemangsinnehavare
4. Särskild värvningskampanj där de medlemmar som värvar nya medlemmar deltar i utlottning av priser
5. Eventuell annons i NA
6. Åtgärder för att öka innehållet i medlemskapet
7. Övriga aktiviteter som skapas under året

Knäckfrågan är väl egentligen åtgärd nr 6. Så länge som medlemskapet inte fylls med saker som de potentiella medlemmarna anser vara tillräckligt lockande, så spelar det ingen större roll vilka informations- och värvningskampanjer som genomförs.

Ett förslag från bloggen sida är att man skall undersöka möjligheterna att kollektivansluta alla som är medlemmar i ÖSK Ungdoms och ÖSK Söders fotbollsverksamheter. De deltar ju trots allt i den fotbollsverksamhet som bedrivs i ÖSKs vackert svartvita färger även om de på grund av diverse administrativa hänsyn hamnat i andra juridiska fack.

1 kommentar – kommentera

LBG

Jag var tidigare medlem under tolv år, men inte nu längre. För när jag ringde och undrade varför jag inte blivit inbjuden till ”10-årsmiddagen” så sa de på kansliet att man var tvungen att vara folkbokförd tio år på raken på samma adress. Och jag hade ju flyttat en gång under den perioden…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.