Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

51-procentsdebatten

För närvarande debatteras det friskt i supporterkretsar om Riksidrottsförbundet skall låta de olika specialidrottsförbunden ta över bestämmanderätten beträffande rätt till och omfattningen av bolagisering av idrottsverksamheter. På Kubanernas hemsida har Örebro Tifo redogjort för sitt ställningstagande och uppmanar till deltagande i en namninsamling med en uppmaning om fortsatt röstmässig medlemsmajoritet i ÖSK Elitfotboll.

Till ÖSK Fotboll och ÖSK Elitfotboll AB.

Målet med vår kampanj Upprop 51% är att oavsett vad Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollsförbundet beslutar, behålla den majoritet i Aktiebolaget som ÖSK Fotboll idag har. Idag ligger procentsatsen på 52%.

Vi anser att detta är en av de grundstenar den så framgångsrika svenska idrottsrörelsen är uppbyggd på, och vi vill naturligtvis även i fortsättningen ha möjlighet att via årsmöten och medlemsutskott kunna påverka vår älskade klubb.

Gärna rik klubb, och gärna stora framgångar. Men inte till vilket pris som helst!

Bloggen tycker nog att det finns goda skäl att flytta bestämmanderätten i dessa frågor till respektive specialidrottsförbund. Förutsättningarna är trots allt så pass olika mellan olika idrotter, att en viss typ av lösning garanterat inte passar alla.

I övrigt kan konstateras att intresset för att utöva medlemsdemokrati i praktiken inte verkar vara överdrivet stor bland ÖSK Fotbolls medlemmar. På årsmötena, då medlemmarna har sin kanske främsta möjlighet att påverka föreningens skötsel och styrsel, kommer det ett begränsat antal medlemmar av vilka de flesta verkar vara pensionärer eller i alla fall vara på god väg att bli det. Frågor och motioner lyser med sin frånvaro.

 

1 kommentar – kommentera

Kristoffer

För att förtydliga så är vår inställning att frågan bör utredas ytterligare av Riksidrottsförbundet, innan ett beslut tas.
Vidare vill vi att ÖSK, oavsett vad Riksidrottsförbundet beslutar, förtfarande ska vara medlemsägt via majoritet.
Huruvida det idag är engagerat på ÖSK årsmöten eller inte är ju i praktiken orelevant. Vår inställning är att möjligheten ska finnas, om en medlem så önskar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.