Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Tre ÖSKare i landslagsdress

När det svenska vinterlandslaget i eftermiddag i en inofficiell landskamp ställs mot ett sydafrikanskt urval, så kommer det att finnas två ÖSKare i startelvan. Svenska Fotbollförbundet har den här gången ingen anledning att smyga med laguppställningen, utan har redan lagt ut den på sin hemsida. Som väntat väljer förbundskapten Hamrén att ge matchtid till de spelare som inte fick det mot Botswana. Det betyder bland annat att Nordin Gerzic kommer att finnas med från start. Detsamma gäller faktiskt även för Michael Almebäck, som inte borde få spela, eftersom det fanns en komplett backlinje, som inte var med i den förra landskampen. Men eftersom Per Karlsson lär vara skadad eller möjligen sjuk och inte kan vara med blev det en mittbacksplats ledig som gick till Almebäck. Matchen börjar kl. fyra i eftermiddag och sänds i vad som numera heter TV11 (tidigare TV400).

Natten mellan lördag och söndag möter ett amerikanskt utvecklingslandslag Chile i en landskamp i Kalifornien. Alejandra Bedoya med sina 6 landskamper är truppens mest rutinerade spelare och lär få vara med från start.

Tillägg:
De båda ÖSKarna i Sydafrika skötte sig bra utan att direkt glänsa. Michael Almebäck fick visa prov på sin snabbhet vid några tillfällen och kom ifrån äventyret utan några egentliga plumpar. Utbytt blev han visserligen efter 58 minuter, men det berodde inte på hans prestationer på planen utan på en huvudskada. Från kommentatorshåll gissade man på att det berodde på att han måste sys.

Nordin Gerzic spelade vid sidan av Anders Svensson i 4-2-3-1 uppställningen. Det ledde väl till att det mesta gick genom Svensson, som dessutom inte verkade vilja dela med sig av bollinnehavet. Så Nordin fick springa mycket för sig själv under stora delar av sin tid på planen. En stor skillnad mot hans situation i ÖSK där alla utnyttjar Nordin som framspelare. Nordin låg dock bakom Sveriges kvitteringsboll, då han tog hand om bollen i ett trängt läge och sedan slog en öppnande passning mot högerkanten till en framrusande Emil Salomonsson. Denne slog sedan inlägget till målgöraren Hysén. Bra av både Salomonsson och Hysén, men det var Nordins öppnande passning som möjliggjorde angreppet. Utbytt blev han efter drygt 70 minuter.

Tillägg 2:
USA spelade oavgjort mot Chile 1-1 i en match där båda nationerna valt att spela vad som väl får sägas vara utvecklingslag. Alejandro Bedoya spelade 83 minuter och var delaktig i det spelförlopp, som ledde till en utjämnande amerikansk straffspark. Till skillnad mot i ÖSK placeras Alejandro oftast på en kant i USAs landslag – den här gången som högertrea i en 4-2-3-1 uppställning. Någon stormatch från Alejandros sida verkar det inte ha varit. De kommentarer jag sett är i allmänhet inte så positiva:

Goal.com:
– Bedoya and Shea both showed the want to get forward and to run at people, though rarely were they very successful.
– Shea and Bedoya both also struggled on the ball at times, but it was their lack of tracking on the defensive end that caught the eye. Shea, despite running his socks off, was beaten down his flank on more than one occasion and Bedoya was caught up the pitch once or twice as well.

SBNation:
– 30:00 – The right side of the pitch has done nothing for the United States. Alejandro Bedoya has been invisible and Sean Franklin has not been dangerous going forward like he is for the Los Angeles Galaxy.

– 64:00 – There’s a fluke chance for the US as Alejandro Bedoya breaks through, the Chilean goalkeeper Garces comes to claim the through ball but drops it, and the ball’s momentum carries it through. Bedoya was already beyond the goalkeeper and wasn’t able to take advantage of the chance, but the USA could have taken advantage if anyone had been making a late run into the box

– 83:00 – FC Dallas youngster Eric Alexander has been substituted on for Alejandro Bedoya, who was limping. Bedoya was on the fringes of
the World Cup squad, but he did not have a very good match tonight.

The shin guardian:
• Ale Bedoya saw little of the ball on the evening. It would be incorrect to try and give him a grade. Probably should have finished one or two of his attacks on defenders. No player fed or feeds of the crowd as much as Bedoya Rating: Inc.

soccer365.com:
Alejandro Bedoya: 6 – Explosive. The most-capped member of the squad didn’t live up to his experience in the first half, when he was forced to spend much of his time on his backfoot thanks to Franklin’s blunders. Given the opportunity to get forward more in the second half, Bedoya shined with quick, incisive runs at Chile’s backline and a sublime flick to Agudelo that set up Bunbury’s PK.

ESPN Major Soccer League:
Bedoya, too, has enough skill for the job — although his left leg might as well be a wooden peg — but in seven caps, he has yet to turn in more than a nice run here and there. He’s either been incompatible for coach Bob Bradley’s system or lacked the temerity to demand the ball.

Washington Post:
Alejandro Bedoya – 4. I’m still waiting to be impressed.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.