Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Årets……..någonting

År 2010 går mot sitt slut och att vi går mot årsskiftet märks inte bara på att dagarna blir kortare utan även på att nomineringarna till Årets …. börjar droppa in. ÖSK finns även i år på ett eller annat sätt representerat bland nominerade och uttagna. Bloggen skall försöka hålla reda på var och när klubbens namn eller spelare dyker upp.

Fjolårets nomineringar och pristagare.


101212. Nordin – fansens favorit.
Svartvitt, Svenska Fans örebroenklav, har låtit sina läsare rösta fram favoriten bland årets svartvita hjältar. Inte oväntat visade det sig att Nordin Gerzic med 54 % var fansens favorit. På behörigt avstånd placerade sig Alejandro Bedoya som tvåa med 16 % medan John Alvbåge tog tredjeplaceringen med 11 %.


101122. Årets offensiva svenska mittfältare.
Svenska Fans mycket kunniga (om än ibland något hemmalagskoncentrade) fotbollsskribenter har röstat fram Nordin Gerzic som årets offensiva allsvenska mittfältare. Nordin är tänkt att spela på ett tremannamittfält tillsammans med Markus Lantz och Ivo Pekalski. Efter sig i omröstningen hade Nordin bland annat namnkunniga spelare som Wilton Figueiredo, Anders Svensson, och Guillermo Molins.


101119. ÖSK överraskade Örebro.
ÖSKs allsvenska fotbollslag  fick (inte så överraskande) priset som årets överraskare i Örebro, när Örebrogalan arrangerades den 18 november.

101023. Årets överraskning (i Örebro).
Inför Örebrogalan har ÖSK nominerats som en av tre kandidater till priset för årets överraskning. Medtävlarna är Svenska Kammarorkestern och Conventum. I motiveringen till ÖSKs nominering sägs det att:

Genom en underhållande och vägvinnande fotboll och med siktet inställt på medaljer och europeiskt cupspel har ÖSK Fotboll lämnat både Allsvenskans mellanskikt och den tråkstämpel som alltför länge följt laget. I media har man talat om att ”Örebro överraskar” och en bättre motivering till en nominering i kategorin Årets överraskning kan man knappast få. Ett SM-guld 2011 skulle inte vara en överraskning, utan en helt logisk följd av det framgångsrika spel laget visat upp i årets allsvenska.


101113. Årets ÖSKare (Svarta Handen).
Ordenssällskapet Svarta Handen 43 har utsett Magnus Wikström till årets ÖSKare.  Utmärkelsen kan inte bara tilldelas fotbollsspelarna i ÖSK utan till alla som tävlar under ÖSKs klubbmärke.

101111. Nordin – bollkärast i Sverige.
Sveriges Television har tagit fram en del intressant statistik från årets allsvenska. Av denna framgår det att ÖSKs Nordin Gerzic är den spelare som haft mest boll. Hela 142 sekunder för Nordins del – i snitt per match måste det väl vara. Vilket om inte annat visar hur lite bolltid de flesta spelare får.

Andra ÖSKare som utmärkte sig speciellt mycket var Alejandro Bedoya som hade den längsta löpsträckan med en hastighet över 20 km/tim. Inte så förvånande för de som sett lagets pilsnabbe mittfältare i aktion. Patrik Anttonen tog en delad förstaplats i kategorin ”Flest löpningar då motståndaren hade bollen och i samma klass placerade sig Alejandro som femma.

Plus en del annat intressant om årets säsong. Fast jag kan inte låta bli att undra över hur pass noggranna dessa ststistikuppgifter är. Finns det verkligen folk som registrerar allt som alla spelare har för sig under en match?


101109. Anttonen och Gerzic i Svenska Dagbladets lag.
Anders Lindblad i Svenska Dagbladet har tagit ut sin elva med spelare från årets Allsvenska. I denna återfinns Patrik Anttonen som högerback och Nordin Gerzic som vänsterbräddare. (Det är svårt för de flesta att placera in ÖSKs centrala mittfältare i en traditionell 4-4-2 uppställning). Hedersomnämnanden ges även till John Alvbåge och Sixten Boström.


101108. Nordin – Allsvenskans viktigaste lirare.
Radiosporten tar för varje match ut den spelare som betytt mest för sitt lag. I år visade sig Nordin Gerzic vara den spelare som utsetts flest gånger. Nordin fick utmärkelsen 9 gånger tätt följd av Åtvidabergs målvakt Henrik Gustafsson och IFK Göteborgs mittfältare Elmar Bjarnason som utsågs åtta gånger.


101108. Årets bästa ÖSKare.
NA har utropat Alejandro Bedoya till årets bästa ÖSKare. Detta har man kommit fram till genom att lägga samma de betyg ÖSKs spelare fått av NAs sportredaktion för sina matchprestationer. Denna summa har sedan dividerats med antalet spelade matcher. Alejandros poängsnitt blev 2,77  på en femgradig skala och han följdes närmast av kapten Wikström med 2,67 och Nordin Gerzic på 2,65.

Inte speciellt bra egentligen, eftersom 2 bara betecknar en godkänd insats och 3:an en som är bra men inte mer. Jag menar, om ÖSKs bästa spelare inte ens varit genomsnittligt bra sett över hela säsongen – hur bra (eller dåligt) är då laget i sin helhet? Uppenbarligen tillräckligt bra för att bli trea i Sverige, så det kanske är betygskalan som skulle behöva en finputsning (eller betygsättarna).

NA: Bedoya årets ÖSK-spelare


101105. Årets vackraste ÖSK-mål
NA har valt ut fem snygga ÖSK-mål från den gångna säsongen och låter sina läsare rösta fram det snyggaste bland dessa.


101103. Årets mål.
Sportbladets Patrik Sjögren anser att Samuel Wowoahs hemmamål mot Elfsborg var årets snyggaste mål i Allsvenskan. Sjögren skriver:
Får bollen på mittplanen, drar tre Elfsborgsspelare i en nästan snubblande fint. Sedan orkar inte Wowoah dribbla längre utan avslutar med en stenhård vänster i bortre krysset från 30 meter. Det kan inte Fotbollsgalans jury blunda för. Jag gör det i alla fall inte. Grattis, Samuel till årets mål i allsvenskan!

Sportbladet: Här är allsvenskans tio snyggaste mål.
Alvbågebloggen: Wovven & Sandberg

Resultat: På fotbollsgalan fanns Wowoahs mål nominerat, men priset gick till Linus Hallenius fantastiska mål mot något lag från Superettan. Men visst – det var väldigt snyggt även om motståndet inte var det allra skarpaste.


101023. Årets tränare.

Svenska Fotbollförbundet har presenterat sina kandidater till årets Fotbollsgala som går av stapeln den 15 november. Sixten Boström är en av fyra tränare som nominerats till utmärkelsen som bäst i den klassen. Hans medtävlare är Roland Nilsson, Conny Karlsson och Peter Swärdh. Jag får onekligen känslan av att Sixten Boströms och Peter Swärdhs uppgifter i första hand är att dryga ut startfältet till fyra kandidater. Utmärkelsen lär utan tvekan gå till den av Nilsson och Karlsson som i slutändan visar sig ha tränat årets svenska mästare.

Pelle Blohm (NA): Sixten har gett oss en ny självbild (101024)

Resultat: Juryn gick den säkra vägen och valde svenska mästarnas tränare Roland Nilsson. Kanske inte så oväntat. Man kanske skulle döpa om utmärkelsen till Årets tränare för svenska mästarna.

2 kommentarer – kommentera

Mackan

Svårt att inte tycka att Wowoah gjort årets ÖSK-mål. Inte bara för själva avslutet men också för den där lillla framklackningen till sig själv när han dribblar. :)

Jonas

Årets ÖSK bloggare är solklar.
Bra analys, fantastiskt engamang, håller oss alla uppdaterade som inte kan föllja alla matcher.
Ser fram emot att följa tänkt och tyckt under 2011, inte för inte som antalet följare ökar varje månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.