Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Publikutvecklingen

ÖSKs första match sågs av 9.185 personer. Var det en bra eller dålig publiksiffra? Som vanligt så beror svaret till en viss del på vad man jämför med. Vid den första hemmamatchen förra året räknade man in 7.731 åskådare. I år var det 1.454 fler, vilket ser ut som en kraftig förbättring.

Men, säger vän av ordning. Förra året spelade man den första matchen mot Trelleborgs FF, ett lag som inte direkt brukar locka storpublik till sina bortamatcher. Inte till hemmamatcherna heller för den delen. I år var det storlaget Elfsborg som kom på besök. Förhandsfavoriter till årets SM-guld och med storspelare som Anders Svensson i laguppställningen. En sådan match borde rimligen dra en större publik än Trelleborg? Ja, det borde den definitivt göra. Så ett bättre sätt att jämföra är kanske att se hur många som såg den motsvarande matchen förra året. Gör man det så finner man att det faktiskt var färre åskådare i år. 159 stycken för att vara exakt.

Ytterligare en svårighet vid en jämförelse är att årets match spelades långfredagens eftermiddag. Hur påverkade det publiktillströmningen. Många potentiella åskådare kan ha varit bortresta, firmaplatserna brukar ha sämre beläggning på sön-och helgdagar, men samtidigt är en eftermiddagsmatch mer lättillgänglig för barnfamiljer etc. Så hur matchtidpunkten slog är det nog rätt svårt att ha någon uppfattning om. Vi får nog vänta några omgångar innan vi kan börja få en uppfattning om publiken ökar eller minskar.

För några tabeller över hur publikutvecklingen ser ut – klicka på rubriken Publiken i högermarginalen.

0 kommentarer – kommentera

orebrobo

Motsvarande match för två år sedan innebar också den hemmapremiär. Däremot spelades den en vecka senare än årets och dessutom på en tisdag. Elfsborg var det året titelförsvarare och man hade tillgång till östra läktaren. Allt detta sammantaget betydde att 2007 års publiksiffra blev hela 11.191. Men påsken var nog den största orsaken till att årets siffra inte blev mer än 9.185.

ficedula

Ja, det stämmer. Jag funderade faktiskt på om jag skulle stämma av med hur det såg ut för två år sedan också. Men någonstans måste man dra gränsen. Annars sitter jag plötsligt med alldeles för mycket data att analysera.

Det fanns dessutom ytterligare en faktor utöver de du nämner, som säkert bidrog till att det blev en så stor publik för två år sedan. Det var den första hemmamatchen efter återkomsten till allsvenskan, vilket säkert lockade en hel del.

orebrobo

Visst, det kanske var den viktigaste.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.