Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

P17/02: Bergmarksmål igen

Sveriges sjuttonåringar träningslandskampar just nu i spanska La Manga. Jag får väl lov att erkänna att jag totalt missade den första matchen i förrgår. Men det gick ju rätt bra ändå. Sverige mötte Rumänien och vann med 5-0. För de två ÖSK-spelarna i truppen blev det då inte så värst mycket speltid. Niclas Bergmark blev inbytt i den 74:e minuten medan Dennis Collander blev kvar på bänken hela matchen.

Idag mötte Sverige Norge som besegrades med 3-0. Båda ÖSK-spelarna var med från start och Dennis Collander hade fått äran att bära kaptensbindeln. Niclas Bergmark har i landslagssammanhang visat sig förvånansvärt målfarlig (med tanke på att han spelar mittback). Idag gjorde han sitt tredje landslagsmål då han gav Sverige ledningen efter att ha skarvat bollen i mål efter en hörna. Ingen av ÖSKarna blev utbytt utan spelade hela matchen.

SvFF: Ny seger för P17 i La Manga

Turneringen avslutas med en gruppfinal mot Tjeckien på måndag. De har precis som Sverige vunnit sina matcher mot Rumänien och Norge om än med något beskedligare resultatsiffror.

P17/02: Två ÖSKare till La Manga

Sveriges P17-landslag kvalificerade sig förra året till den Elite Round turnering som skall öppna vägen till ett deltagande i P17-EM i maj månad. Som ett led i förberedelserna inför detta har förbundskapten Christofer Augustsson tagit ut en trupp på 20 spelare som reser till spanska La Manga för att delta i en turnering mellan den 7 och 11 februari. Motståndare är Rumänien, Norge och Tjeckien.

I truppen som antalsmässigt domineras av spelare från Malmö FF (8 spelare) är även två ÖSKare med. Det är Niclas Bergmark och nyförvärvet Dennis Collander.

La Manga sammandragningen ligger väl tidsmässigt lite olämpligt till för de två ÖSKarna eftersom det nästan krockar med ÖSKs försäsongsläger i Dubai som avslutas den 5 februari. Killarna har ju sin skolgång att tänka på och frågan är hur mycket de kan missa av den. Samma situation gäller för Helmer Andersson förra året och han deltog då på båda lägren.

SvFF: Trupp till La Manga-turnering

Silly Winter 2018/19: Collander skrev på

ÖSK meddelar idag, att de skrivit ett A-lagskontrakt med Dennis Collander. Collander, som i år fyller 17 och därmed blir yngst i ÖSKs A-lagstrupp, har tecknat ett treårskontrakt.

Att som 17-åring ta en plats på det centrala mittfältet är en tuff uppgift. Något spel i A-laget lär det väl därför heller inte bli i år, utom möjligtvis i lite mindre ”angelägna matcher”. I stället kommer han nog att spela med U19 och U21.

ÖSK: Dennis Collander skriver på för ÖSK
ÖSK: Kort intervju med ÖSK:s senaste nyförvärv Dennis Collander (video).
Skiljebo SK: Dennis Collander till allsvenskan
NA (Betalvägg): Dennis Collander till ÖSK – 16-åringen skriver A-lagskontrakt
Västerås Tidning: Skiljebo säljer unga jättelöftet till allsvensk klubb
SvFF: Första målet för Collander
SvFF: Spelarsida Dennis Collander

Collander tränade med ÖSK

NA:s flitige Fredrik Carlsson rapporterade från en kallblåsig förmiddagsträning att den unge Skiljebomittfältaren Dennis Collander siktades igen. Spelaren var i Örebro för en vecka sedan enligt en tidigare överenskommelse. Då sade sig Axel Kjäll inte veta om det skulle blir någon mer träning. Beslut om man avsåg att gå vidare skulle man ta senare i förra veckan.

Sedan dess har FC sett honom träna med ÖSK i torsdags och så idag igen. Collander borde väl rimligen vara hemma i Västerås för sin skolgång och inte träna fotboll i Örebro.

ÖSK har inte sagt eller skrivit något om detta, men en hel del verkar väl peka mot att en övergång är nära förestående, även om inte alla detaljer är klara än.

Collander tränade med ÖSK

Skiljebotalangen Dennis Collander var idag på ett återbesök i Örebro då klubben inledde årets försäsong. Enligt Axel Kjäll var detta överenskommet efter de två träningspass han gjorde med truppen i december.

Collander, som är mittfältare och lagkapten i P02-landslaget, hoppas av allt att döma på att få ett A-lagskontrakt med ÖSK. Vad man menar med ett A-lagskontrakt för en spelare som skall fylla 17 kan man ju fundera över. Är det ersättningsnivån eller trupptillhörigheten som är det viktigaste?

Något egentligt behov i år av en central mittfältare har väl ÖSK inte i år, även om man skulle lyckas sälja Rogic. I första hand är det Simon Amin som ses som förstahandsalternativ om någon av de ordinarie faller bort. Men ÖSK tycker kanske att den unga talangen är så pass lovande, att man ändå vill säkra honom för klubben med ett kontrakt.

Axel Kjäll verkar hur som helst rätt intresserad, men vill inte sträcka sig längre än till standardsvaret att man skall diskutera saken senare i veckan.

NA (Betalvägg): Unga landslagskaptenen närmare ÖSK-flytt (text och video)

ÖSK har skrivit, att man vill att år 2023 skall hälften av spelarna i A-truppen ha kommit fram genom den egna akademiverksamheten. Det är ett mycket ambitiöst mål och innebär i princip att man varje år måste får in två yngre spelare som är tillräckligt bra för att motivera en plats i A-truppen. De allra flesta yngre spelare som får chansen lyckas aldrig etablera sig. Det är väl egentligen bara Arvid Brorsson och Rodin Deprem som lyckats med det på senare år.

Så det krävs nog att man hämtar in en del talanger ”utifrån” också. Kanske att man skall se intresset för Collander i det ljuset.