Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Elitfotboll: Spelarförsäljningar och nyemission stärkte ÖSK

NA verkar ha fått en förhandsglimt på ÖSKs bokslut för det gångna året. ÖSK hade på många sätt ett starkt år och kunde se det egna kapitalet öka från 5,3 till 11,9 mkr. Den största delen av denna ökning hänför sig den nyemission som riktats till Örebro Spelarinvests tidigare ägare. Denna emission drog in ca. 4,5 miljoner kronor.

Spelarförsäljningarna gav ca. 12 mkr. Huvuddelen (förmodligen ca. 8 mkr) är hänförliga till försäljningen av Jacob Rinne till Gent. Övriga 4 mkr kommer alltså från försäljningarna av Alhassan Kamara, Kalle Holmberg och Daniel Gustavsson. Med tanke på att dessa tre spelare satt med utgående kontrakt och inte verkade vara intresserade av att förlänga får väl det anses vara bra betalt.

Trots det höga beloppet för spelarförsäljningar blev rörelseresultatet inte bättre än 2 mkr, vilket belopp efter bokslutsdispositioner och skatter krympte ihop till 0,6 mkr. (De bokslutsdisponerade medlen finns dock undanstoppade i någon reservering i bolaget och har alltså inte försvunnit, även om de inte syns i balansräkningen. Att överskottet inte blev större hänger nog ihop med de nyförvärv som klubben gjorde under sommaren.

NA sammanfattar (det ekonomiska) resultatet på följande sätt:

ÖSK-siffror verksamhetsåret 2016
Siffror för resultatet i ÖSK:s aktiebolag för 2016 (2015 inom parentes):

Eget kapital inklusive obeskattade reserver: 11,9 miljoner (5,3 miljoner).
Omsättning: 63,3 miljoner (51,3 miljoner).
Rörelseresultat: 2,0 miljoner (0,8 miljoner).
Resultat efter bokslutsdispositioner och skatt: 0,6 miljoner (0,7 miljoner).

Anm. Som klubbmedlem i Örebro SK FK samt aktieägare i ÖSK Elitfotboll kan jag inte låta bli att tycka att det är lite märkligt att lokaltidningen får ta del av årsresultatet innan ägarna fått göra det. Någonting att fundera på till nästa års resultatsläpp.

NA (betalvägg): Spelarförsäljningar för 12 miljoner bakom ÖSK:s rekordår: ”Sålt för mer pengar än någonsin”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.