Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Elitettan: Tung förlust på Strandvallen 4-1 (2-1)

Plats: Strandvallen, Mallbacken (naturgräs)
Tid: Lördagen den 6 juli klockan 15.00
Domare: Martin Thorén (ass. Pedram Najafi och Evan Fares)
På TV: Nej
Web-TV: NA (+Allt)
Publik: 233


Trots ett tidigt (om än något tursamt) ledningsmål av Cornelia Karlsson blev bortamatchen mot Mallbacken inte någon höjdare sedd med Örebroögon. Efter tveksamma försvarsingripanden och fortsatta brister i offensiven kunde hemmalaget noteras för en 4-1 seger. Rättvist? Ja som matchen utvecklade sig. Rättvisande? Nej, ÖSK borde ha kunnat klara av det här på ett mycket bättre sätt.

ÖSK hade kanske lite tur som fick ett tidigt hemmamål bortdömt för offside. Å andra sidan, borde Mallbackens kvitteringsmål ha dömts bort av samma anledning. Mallbacken ställde en av sina spelare i en klar offsideposition för att skymma ÖSKs målvakt vid den frispark som gav 1-1. Och visst såg ÖSKs målvakt Ellen Portugues rätt överraskad ut när bollen slank in under ribban. Det tyckte i alla fall den på linjen ofta rätt så hetlevrade Dennis Gabrielsson. Efter en dispyt med den ouppmärksamme linjemannen fick ÖSK:s tränare se det gula kortet.

De övriga tre hemmamålen kom i situationer, då man tycker att ÖSK-försvaret borde ha kunnat agerat resolutare och mer påkopplat. Framåt såg det som vanligt rätt tunt ut. Amelia Olofsson jagade motståndarens försvarare men utan lagkamrater i närheten som kunde dra nytta av hennes uppoffrande spelsätt.

Bäst i ÖSK var spelarna på högerkanten. Cornelia Karlsson säger till NA i en intervju efter matchen, att hon trivs bättre i den något mer tillbakadragna rollen som offensiv mittfältare och det stämmer nog.

Att ÖSK hade rätt stora problem med att behärska motståndare och plan visade sig också i varningsstatistiken. Matcher i Elitettan brukar oftast sluta utan några utdelade varningar, men den här gången blev det tre utöver den som Dennis Gabrielsson ådrog sig. FörMatilda Wennbergs del var det hennes tredje, vilket innebär att hon tyvärr är avstängd i nästa match.
ÖSK: Förlust i en svårspelad match
NA: Cornelia Karlsson om matchen och om att spela i Elitettan
Expressen: Höjdpunkter
NA Play: Mallbacken – ÖSK (repris)

Matchfakta.
07′ 0-1 Cornelia Karlsson (andraboll efter hörna)
20′ 1-1 Selma Berggren (frisparksmål)
20′ Varning: Dennis Gabrielsson, tränare
22′ Varning: Grace Wallin
29′ 2-1 Venera Rexhi
32′ Varning: Selma Rajakangas
50′ 3-1 Emma Eriksson
54′ Varning: Matilda Wennberg
65′ 4-1 Ida Hallstensson

Laguppställning.
Ellen Portugués
Matilda Wennberg – Sofia Westerlund (70) – Selma Rajakangas
Emelie Alfredsson – Cornelia Karlsson (80) – Agnes Andersson (k, 61) – Nora Thörngren (61) – Grace Wallin
Amelia Olofsson –Ella Gunnarsson (61)

Ersättare var: Emilia Andersson, Nellei Thörngren, Moa Arlebo, Josefine Eklund, Rebecka Mannström. Maja Eriksson och Izabella Hurtig,
Inbytta blev.
61: Emilia Andersson, Nellie Törngren och Moa Arlebo.
70: Josefine Eklund
80: Rebecka Mannström


Nu vänder serien och ÖSK kommer att möta Mallbacken i sin nästa match. Men då på GPP IP och med förhoppningsvis ett bättre försvarsspel. Men innan dess skall laget först ta en två-veckors semester innan förberedelserna för höstsäsongen börjar.

Elitettan omgång 13: Mallbacken -Örebro SK

Plats: Strandvallen, Mallbacken (naturgräs)
Tid: Lördagen den 6 juli klockan 15.00
Domare: Martin Thorén (ass. Pedram Najafi och Evan Fares)
På TV: Nej
Web-TV: NA (+Allt)
Publik: Mallbackens publiksnitt så här långt ligger på 207 åskådare


Efter den välkomna segern mot IFK Kalmar på hemmaplan väntar i den sista ”vårmatchen” svårare motstånd. ÖSK reser till de värmländska skogarna för att möte Mallbacken Sunne IF. Mallbacken är inte helt okända motståndare. År 2015 besegrades ÖSK Söder av det då damallsvenska laget med 3-0 på GPP IP i en match i Svenska Cupen. Förra året möttes lagen i en försäsongsmatch som ÖSK faktiskt vann med 1-0. Målet gjordes av Izabella Hurtig med en assist noterad för Amelia Olofsson. Även i år möttes lagen på försäsongen och då blev resultatet 1-1 efter det att Nora Thörngren kvitterat med ett drömmål – ett långskott som satt i krysset.

Mallbacken Sunne IF.
Laget från Mallbacken hittar man i de värmländska skogarna två mil norr om Sunne. Klubben tillhör en av tidiga pionjärerna i svensk damfotboll. Laget startades upp 1970 och 1988 hade de avancerat till Damallsvenskan. År 2016 åkte klubben ur den högsta serien efter sammanlagt 14 säsonger i den högsta ligan. Därefter har de tillhört Elitettan.

Förra säsongen blev något av en krissäsong för klubben. Pengarna tog slut, tränaren lämnade och serien avslutades med en tränare som tagit sig an laget på ideell basis. Men det gick ju bra och de klarade sig kvar. Jag trodde nog att deras tid i den nästa högsta serien var på väg att ta slut. Men tack vare flera starka resultat har de klarat sig ”rätt bra”. I de senaste två matcherna verkar det dock ha kommit grus i deras fotbollsmaskineri. För tillfället ligger de på sjätte plats om än bara två poäng före i ÖSK i Elitettans kompakta mittsektion.
Mallbackens fem senaste resultat.
240630. Sundsvalls DFF – Mallbacken 0-0
240620. Mallbacken – Lidköping 0-2
240616. Mallbacken – Eskilstuna United 2-1
240608. Umeå IK – Mallbacken 5-0
240525. Mallbacken – IFK Kalmar 3-0
Lagets bästa målgörare är Venera Rexhi (4 mål) och Ida Hallstensson (3 mål).


ÖSK reser till Mallbacken med ett i princip skadefritt lag. Det är bara den stackars knäskadade Klara Spångberg som saknas.

Båda lagen, men främst då ÖSK, skulle nog må bra av att kunna lägga ytterligare en seger till årets poängskörd. För ÖSKs del skulle säkert även ett oavgjort resultat vara rätt välkommet. De har nämligen ännu inte tagit någon poäng alls på bortaplan i de fem bortamatcher de spelat.

Dennis Gabrielsson förväntar sig av allt att döma en tuff och fysiskt krävande match av hans inför-kommentarer att döma.

Matchtrupp.
Till matchen har ÖSKs Dennis Gabrielsson tagit ut följande 18 spelare: Ellen Portugués (mv), Josefine Eklund, Agnes Andersson, Nora Thörngren, Matilda Wennberg, Emilia Andersson, Ella Gunnarsson, Cornelia Karlsson, Sofia Westerlund, Maja Eriksson, Izabella Hurtig, Nellie Thörngren, Grace Wallin, Moa Arlebo, Amelia Olofsson, Rebecka Mannström, Emelie Alfredsson och Selma Rajakangas.

Jämfört med den matchtrupp som mötte IFK Kalmar är Nora Thörngren tillbaka efter sjukdom. Alva Hyttinen är den spelare som fått lämna plats för henne.

De spelare från truppen som saknas är Klara Spångberg (knäskadad), Clara Heiche (lån) och Olivia Stråle (lån), Alva Hyttinen (ej uttagen) och målvakten Agnes Lundberg Westerlund (ej uttagen).


Mot IFK Kalmar ställde ÖSK upp på följande sätt.
Ellen Portugués
Matilda Wennberg – Sofia Westerlund (46) – Selma Rajakangas
Emelie Alfredsson – Cornelia Karlsson – Agnes Andersson ( 85,k) – Izabella Hurtig (78) – 16 Grace Wallin (65)
Amelia Olofsson –Ella Gunnarsson (65)

Ersättare var: Josefine Eklund, Maja Eriksson, Moa Arlebo, Nellie Thörngren, Rebecka Mannström, Alva Hyttinen och Emilia Andersson.
Inbytta blev.
46: Josefine Eklund
65: Maja Eriksson, Moa Arlebo
78: Izabella Hurtig
85: Rebecka Mannström


Försäsong: ÖSK Dam tog emot Mallbacken

Plats: Behrn Arena
Tid: Lördagen den 2 mars klockan 13.00
Domare: Vendela Högqvist (ass. Emil Pagels och Ema Ribic)
På TV: Nej
Web-TV: ÖSK Play
Publik: Nja


ÖSK tog idag emot seriekonkurrenterna från Mallbacken i en träningsmatch inför året Elitetta. Motståndarna från värmländska Sunne har haft det rätt tufft under senare år. Att hålla igång ett damelitlag i de värmländska skogarna med sviktade tillgång till spelare och svaga ekonomiska förutsättningar är nog inte det lättaste. Förra året klarade sig laget med en viss marginal från nerflyttning trots en ekonomisk kris mot slutet av säsongen. Bland annat innebar det utsatta ekonomiska läget att lagets tränare tvingades lämna och hans ersättare fullgjorde uppdraget under resten av säsongen på ideell basis.

I ÖSKs trupp återfinns två spelare med ett förflutet i Mallbacken. Det är Clara Heiche som anslöt förra året och Grace Wallin som kom i år. På Elitettans webbsida finns en sammanställning över övergångar i de olika klubbarna i Elitettan (förvisso drygt en månad gammal, men ändå). Enligt denna sammanställning har Mallbacken förlorat sex spelare medan man på tillgångssidan bara fått in en målvakt.


Oavgjort då ÖSK Dam och Mallbacken möttes.
Matchrapporten säger väl egentligen det mesta om matchen. Det hände alltså inte så värst mycket framför målen. Av Dennis Gabrielssons kommentarer att döma fick ÖSK inte ordning på sitt spel efter att ha överraskats av motståndarnas taktik, att inte sätta någon hög press. De två mål som ändå gjordes var typiskt nog resultatet av två (riktigt snygga) långskott.

ÖSK har ännu inte ställt upp med vad jag tror är den bästa laguppställning. Man blandar rätt friskt i laguppställningar och spelarbyten från match till match. Idag hade jag känslan av att de spelare som successivt byttes in i andra halvlek gjorde laget slagkraftigare.

Trots att matchen förmodligen inte utvecklades sig som man planerat kan man i alla fall glädja sig över resultatet. Det här var den tredje matchen i år mot motståndare från Elitettan och alla tre har klarats av utan förlust.

Bra i ÖSK var Matilda Wennberg och Emelie Alfredsson samt den inbytta mittfältsduon Nora Törngren och Moa Arlebo.

ÖSK: 1-1 mot Mallbacken efter drömmål.
ÖSK: Intervju med målgöraren Nora Törngren (video)
ÖSK Play: Örebro SK – Mallbacken

Matchfakta.
72. 0-1 Viktoria Ström
83. 1-1 Nora Törngren

ÖSKs laguppställning.

Ellen Portugués
– – – – – – – – – –
Klara Spångberg, Olivia Stråle (76), Nellie Törngren (76)
– – – – – – – – – –
Emelie Alfredsson, Agnes Andersson (k, 64), Matilda Wennberg (64), Grace Wallin (72)
– – – – – – – – – –
Izabella Hurtig Emilia Andersson (72), Ella Gunnarsson (76)

Ersättare.
64: Moa Arlebo, Nora Törngren
72:
Amelia Olofsson, Cornelia Karlsson
76: Selma Rajakangas, Josefine Eklund, Jonna Dahlberg

Spelare som saknades: Ida Henriksson, Clara Heiche, Sofia Vesterlund, Rebecka Mannström och Alva Hyttinen.


.

ÖSK Dams försäsongsmatcher.

Lör24012713:00ÖSKKIF Örebro (F19)4-0
Sön24020413:00ÖSKSollentuna FK (Div 1)3-2
Lör24021013:00Eskilstuna Utd (E1)ÖSK1-4
Tis26021418:00KIF Örebro (A)ÖSK3-0
Lör24022418:00ÖSKLidköpings FK (E1)1-1
Lör24030213:00ÖSKMallbackens IF (E1)1-1
Fre24030819:00ÖSKDegerfors (Div 1)

Örebro SK Dam: ÖSK värvar från Mallbacken

ÖSK Dam meddelar idag, att man kommit överens med Grace Wallin om ett ettårskontrakt med klubben. Tjugotvååriga Grace Wallin har redan hunnit med en hel del under sin fotbollskarriär. Fotbollskarriären startade hon som 14-åring i Norrköpingsklubben Lindö FF. (Fast det var bara en match). Via spel i Lindös div-1 lag, IFK Norrköping och Smedby AIS spelade hon ett halvt år i ett lag i den portugisiska högstaligan innan hon vände tillbaka för ett år med Mallbackens IF i Elitettan.

Facit från värmländska Mallbacken blev 23 matcher varav 16 från start, utbytt blev hon 13 gånger och inbytt 7, vilket gav en genomsnittlig matchtid på 56 minuter . Målskörden inskränkte sig till fyra stycken, men då gjorde Mallbacken, som kämpade mot nedflyttning, inte speciellt många mål överhuvudtaget.

ÖSK-damernas huvudtränare Dennis Gabrielssons gläds över att ha fått in en offensiv spelare med stor arbetskapacitet, kvickhet och en bra vänsterfot. Det gör att han får lite mer valmöjligheter i sin trupp.

ÖSK: Välkommen Grace Wallin
Lagstatistik: Grace Wallin (Demir)

Örebro SK Dam: Seger över Mallbacken

ÖSKs damlag fortsatte igår sina förberedelser inför den kommande säsongen. Precis som i den förra matchen var det ett lag från Elitettan som stod för motståndet. Då var det Lidköping som vann med hela 4-0. Den här gången var det Mallbacken från Sunne som gästade Örebro. Motståndarna, numera ett habilt mittenlag i Elitettan, placerade sig förra året precis i mitten av serien (sjua av fjorton lag).

Det blev på det hela taget en rätt jämn match med ett visst chansmässigt övertag för gästerna under den första halvleken och ett aggressivare ÖSK som tidvis tryckte tillbaka Mallbacken i den andra. De flesta av Mallbackens chanser uppstod faktiskt efter misstag från hemmalagets sida. Speciellt bakåtpassningarna till målvakt såg lite väl riskabla ut vid flera tillfällen.

ÖSKs mål gjordes av Izabella Hurtig efter en timmes spel. Amelia Olofsson slog ett inlägg mot straffområdet som ändrade riktning efter att ha tagit på en motståndare. Bra gjort att få till det inspelet, trots att hon uppvaktades hårt i ryggen av en motståndare. Bollen hamnade framför fötterna på Hurtig, som enkelt (påpassligt) kunde rulla in bollen vid bortre stolpen. Lite slumpartat förvisso, men så blir det ofta då man får tryck på ett lag.

Trots målet och vinsten tycker jag inte att det var någon riktigt övertygande insats av ÖSK. För många missade passningar och onödiga bolltapp störde bilden. Bäst i ÖSK för dagen var målvakten Ellen Portugués.

ÖSK: Vinst mot Mallbackens IF Sunne

Matchfakta.
46´ Spelarbyte: in Lisa Bergman, ut Elmelie Alfredsson
60´ 1-0 Izabelle Hurtig (Amelia Olofsson)
61´ Spelarbyte: in Ella Gunnarsson och Karoline Bergman, ut Inda Dervicevic och Amelia Olofsson
77´Spelarbyte: in Alva Hyttinen och Amelia Olofsson (igen), ut: Izabella Hurtig och Karin Weinacht

Startelva:
Ellen Portugués
Rebecka Mannström, Josefine Eklund, Nellie Thörngren
Agnes Andersson (k), Izabella Hurtig
Emelie Alfredsson, Emilia Andersson, Karin Weinacht
Inda Dervisevic, Amelia Olofsson

Ersättare: Alice Hultman (mv), Ella Gunnarsson, Lisa Bergman, Alva Hyttinen, Karoline Bergman (IFK Hallsberg).

ÖSK verkar fortfarande ha rätt stora problem med sjukdomar i truppen. Följande spelare saknades:
Clara Heiche, Nathalie Sundqvist, Olivia Stråle, Alva Holmqvist, Matilda Wennberg, Lisa Aronsson och Cornelia Karlsson.

Lagets nästa match skall spelas redan på onsdag (22/2) mot ÖLFFs distriktslag för F17/06. Om nu ÖLFF får ihop något vettigt lag. Många av KIF Örebros duktiga spelare lär väl saknas på grund av landslagsuppdrag. Den 4:e mars kommer sedan div 1-laget Brage på besök till Behrn Arena.

Örebro SK Dam: Clara Heiche förstärker backlinjen

Clara Heiche

Clara Heiche (Bilden från ÖSKs hemsida).

ÖSK meddelade igår kväll att ytterligare en spelare ansluter till ÖSKs damlag inför den kommande säsongen. Det är mittbacken Clara Heiche som den här säsongen spelat för Mallbackens IF i Elitettan.

Heiche är ursprungligen från Karlskoga där hon under sin uppväxttid tillhörde Rävåsens IK. År 2019 anslöt hon till KIF Örebros F19-trupp som hon representerade under tre år. Under det sista året var hon given i lagets startelvor. Efter det att hon vuxit ur juniorskorna fanns det dock ingen plats i KIFs A-trupp. Hon lämnade Örebro och flyttade till Sunne för spel i Elitettan  med Mallbackens IF. Att det blev Mallbacken för hennes del förvånar. Rävåsen, som det här året även de spelade i den näst högsta serien, borde väl ha legat närmare till hands.

Efter en lite trög inledning i Mallbacken tillhörde hon startspelarna under de avslutande två tredjedelarna av säsongen. Lite förvånande därför, att hon redan efter ett år lämnar klubben som väl får anses som en väletablerad klubb i den näst högsta serien. Men det kanske känns lite begränsat att bo i Sunne om man inte är från den delen av Värmland.

Hos ÖSK verkar man väldigt nöjd över att fått henne till laget och de skriver en förhållandevis lång artikel om nyförvärvet. Med sina meriter från Mallbacken bör hon ha varit av intresse inte bara för ÖSK, utan även för lokala lag som moderklubben Rävåsen och nyetablerade Degerfors. Och säkert en hel del andra klubbar från div 1 och kanske även Elitettan.

Men nu blir det alltså ÖSK som kommer att kunna dra nytta av henne i sitt mittförsvar. Jag var faktiskt lite orolig för just mittbackspositionen. Tre av fjolårets mittbackar har inte förlängt sina kontrakt (ännu). Och det är ju definitivt en position man vill ha en stark uppsättning på. Med Heiche och det tidigare nyförvärvet Nathalie Sundqvist från Hallsberg verkar dock situationen bättre även om det fortfarande skulle sitta bra med ytterligare någon förlängning eller nyförvärv.

ÖSK: Clara Heiche skriver på för ÖSK
Lagstatistik: Clara Heiche

Niklas Christensson – hennes tränare i KIF Örebro F19 är imponerad över värvningen.

ÖSK Söder Dam: Slutspelat i Cupen

ÖSK Söders backlinje fick jobba hårt i 90 minuter mot allavenska Mallbacken.

ÖSK Söders backlinje fick jobba hårt i 90 minuter mot allsvenska Mallbacken.

Det blev inte oväntat en förlust för hemmalaget, då ÖSK Söders damlag ställdes mot damallsvenska Mallbackens IF på GPP IP. Två divisioner skiljer lagen i seriesystemet, men på plan var skillnaden faktiskt inte så stor. Gästerna vann helt rättvist efter två mål i första halvlek och ett i slutet av den andra. Mallbacken fick lite olyckligt en tidig ledning efter några felbeslut i ÖSKs försvarsområde. Deras andra luktade det offside om på långt håll. I andra halvlek såg det länge ut som om ÖSK Söder skulle kunna hålla ett oavgjort halvleksresultat innan gästerna med en kvart kvar att spela ändå fick in ett tredje mål efter en målvaktsretur.

Om man bortser för ett ögonblick från resultatet var Niclas Collgård mycket nöjd med hur laget genomförde matchen. ”Vi gjorde det vi förutsatt oss innan matchen”, tyckte han som såg ett betydligt bättre spel än tidigare under hösten. Så är det ibland i fotboll. Man kan förlora med 3-0 och ändå tycka att man gjort en riktigt bra match utifrån sina förutsättningar.

Jodå, Mallbackens seger var välförtjänt. ÖSK Söder hade väl ingen målchans som kändes riktigt het. Men Mallbacken kändes inte så heta de heller fast de fick sina mål ändå. Så brukar det gå då man möter bättre lag. Deras första var ett slumpmål, deras andra var offside. Det tredje såg jag inte riktigt, men det var säkert inte välförtjänt det heller. I övrigt hade de ett mäktigt skott i ribban i första halvlek, men sedan inte så mycket mer. Mot slutet av matchen skapade de en del när ÖSKarna började tröttna. Men då var Ida Lindell I ÖSK-målet på alerten och såg till att det inte blev några egentliga målchanser. Med några minuter kvar av matchen blev sedan Ida fult tacklad och hamnade på svanskotan. Det gjorde nog rätt ont, men hon kunde i alla fall fullfölja matchen.

Jag ger mitt hedersomnämnande till mittbacksparet Emelie Lundqvist och Lisa Lindahl. De är rejäla i brytningarna och ser numera väldigt samspelta ut.

ÖSK Söder Dam: Uttåg ur cupen med flaggan i topp
NA: ÖSK Söder ute ur svenska cupen
Värmlands Folkblad: Mallbacken vidare i cupen utan att glänsa
Nya Wermlandstidningen: Enkel resa för Mallbacken

Matchfakta:
05. 0-1 Elin Nyman
24. 0-2 Lucy Graham
75. 0-3 Erica Eriksson

Laguppställning: Ida Lindell – Hannah Uhlan, Emelie Lundqvist (k), Lisa Lindahl, Elin Börjesson – Sophie Pettersson (62), Marie Ståhlberg, Klara Thorsén (83), Anna Meijer (ht) – Sabina Håkansson, Emma Tivemo
Ersättare: Stina Koskilamp (mv>, Agnes Andersson (ht), Olivia Puhls (62), Linnéa Wetterberg (83), Bianca Sjöberg, Lova Händel och Amanda Nordenby