Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Elitettan: Örebro SK – IFK Kalmar 3-0 (2-0)

Plats: Grönpepparparkens IP
Tid: Söndagen den 30 juni klockan 15.00
Domare: Petter Kvist (ass. Erik Enerholm och Martin Köpberg)
På TV: Nej
Web-TV: NA (+Allt)
Publik: 87 (Det var regnigt och blött)


ÖSKs damlag hade för en gångs skull inga problem när IFK Kalmars unga lag kom till Grönpepparparken. Laget där de allra flesta spelarna är i 19-20 års åldern efter det att klubben av ekonomiska skäl i princip tvingades lägga ner sin allsvenska elitverksamhet. Kvar blev då i princip ett juniorlag kompletterat med några få äldre spelare som trots allt valde att stanna kvar i laget.

Förutsättningarna för spel i Elitettan var alltså inte de bästa inför den här säsongen och det har väl redan visat sig att laget inte heller räcker till i den näst högsta damserien. Resultatet inför matchen mot ÖSK var att laget lyckats få oavgjort i tre matcher och förlorat de övriga åtta.

Det var alltså en motståndare som ÖSK borde kunna vinna över och det gjorde man också. Precis som i träningsmatchen på försäsongen blev det 3-0 efter det att ÖSK dominerat spelet under hela matchen. Eventuella hemmanerver lugnades av Amelia Olofsson, som med sitt mål redan efter 10 minuter såg till att ÖSK tog ledningen. Trots att ÖSK dominerade kraftigt spelmässigt under den första halvleken blev det sedan bara ett mål till innan halvtidsvilan.

I inledningen av andra gjorde Emelie Alfredsson ÖSKs tredje, vilket gav hemmalaget en ointaglig ledning. Därefter verkar det som om ÖSK medvetet eller omedvetet tog det lite lugnare och Kalmar kunde faktiskt tidvis nästan etablera spel på ÖSKs planhalva.

Ny från start i matchen var mittbacken Sofia Westerlund, som efter en skadedrabbad säsong fick sin första match från start. Dennis Gabrielsson valde att ge henne platsen som central mittback och flytta ut Matilda Wennberg till höger. Något som gav Wennberg bättre möjligheter att understödja det offensiva spelet. Westerlund ser bra och rejäl ut och skötte sina uppgifter på ett utmärkt sätt. Det var därför förvånande att hon byttes ut redan i halvtid. Förhoppningsvis utan att det betydde att hennes tidigare skadeproblem gjorde sig påminda.

I de senaste matcherna har Nellie Thörngren förlorat sin plats till vänster i mittbackstrion till fördel för Selma Rajakangas. Lite förvånande (för mig) eftersom hon genomgående varit en av lagets bättre spelare och i princip utan konkurrens på sin position. Den här gången fick hon komma in i den andra halvleken, men inte på sin gamla plats utan en position längre fram som vänsterbräddare. En uppgift hon tog sig an med stor entusiasm. Hon borde definitivt vara ett bra alternativ även som kantspelare till vänster.

ÖSK: 3-0 seger på ett blött GPP
ÖSK Play: Amelia Olofsson om matchen
NA: ÖSK körde över tabelljumbon – tog klivet upp till säker mark
Anm. Marken på fjortonpoängsnivån är på intet sätt säker. Men den ligger i alla fall över nedflyttningsstrecket.
NA Play: Örebro SK – IFK Kalmar (repris)


Matchfakta.
10. 1-0 Amelia Olofsson (Ella Gunnarsson)
39. 2-0 Ella Gunnarsson
49. 3-0 Emelie Alfredsson (Cornelia Karlsson)
84. Varning: Valentina Metaj

Laguppställning
Ellen Portugués
Matilda Wennberg – Sofia Westerlund (46) – Selma Rajakangas
Emelie Alfredsson – Cornelia Karlsson – Agnes Andersson ( 85,k) – Izabella Hurtig (78) – 16. Grace Wallin (65)
Amelia Olofsson –Ella Gunnarsson (65)

Ersättare var: Josefine Eklund, Maja Eriksson, Moa Arlebo, Nellie Thörngren, Rebecka Mannström, Alva Hyttinen och Emilia Andersson,. .
Inbytta blev.
46: Josefine Eklund
65: Maja Eriksson, Moa Arlebo
78: Izabella Hurtig
85: Rebecka Mannström


ÖSK möter i nästa omgång Mallbackens Sunne IF på bortaplan nu på lördag. Det är sista matchen på första halvan av serien. När ÖSK reser hem igen från Sunne har de alltså mött alla lag i serien en gång. Resultatmässigt har ”vår”säsongen kanske inte riktigt motsvarat förväntningarna. Men som nya i serien lär man sig hela tiden (som det brukar heta). Jag tycker nog att lagets successivt har förbättrats under vår och försommar.

Elitettan omgång 12: ÖSK – IFK Kalmar

Plats: Grönpepparparkens IP
Tid: Söndagen den 30 juni klockan 15.00
Domare: Petter Kvist (ass. Erik Enerholm och Martin Köpberg)
På TV: Nej
Web-TV: NA (+Allt)
Publik: ÖSKs publiksnitt så här långt är 290


Efter förra omgångens förlust på Tunavallen trillade ÖSK ner under nedflyttningsstrecket igen. Utöver förlusten var det några andra resultat som inte heller gick ÖSKs väg.

Dagens hemmamatch mot tabelljumbon IFK Kalmar ger nu ÖSK en möjlighet att ta sig över strecket igen.

En osäkerhetsfaktor inför matchen är väderleksutsikterna. SMHI förutser ett kraftigt regn under matchen. Kommer planen att klara av det?


IFK Kalmar.
Dagens motståndare hade ett minst sagt besvärligt allsvenskt fjolår. Halvvägs in på säsongen insåg klubben, att man inte hade råd att betala några spelarlöner. Därför tilläts 10 spelare att lämna för klubbar med bättre ekonomi.

Kvar blev i princip ett F19-lag förstärkt med några få ”överåriga” spelare. Situationen i år verkar inte vara mycket bättre. Laget ligger sist i Elitettan med tre oavgjorda matcher som bästa resultat efter elva omgångar. De är dessutom det lag som gör minst mål (7) och samtidigt släpper in flest (33). Det är inte så mycket som talar för dem med andra ord.

ÖSK mötte IFK Kalmar på försäsongen. Då vann ÖSK med 3-0 efter mål av Cornelia Karlsson, Amelia Olofsson och Jonna Dahlberg.

IFK Kalmars fem senaste resultat.
240620. IFK Kalmar – Gamla Uppsala SK 1-4
240616. Sundsvalls DFF – IFK Kalmar 2-2
240608. IFK Kalmar – Lidköpings FK 1-3
240525. Mallbacken Sunne – IFK Kalmar 3-0
240519. IFK Kalmar – Eskilstuna United 0-5

Ingen av lagets spelare har gjort mer än 1 mål i årets seriespel.


Örebro SK.
ÖSK kommer till dagens match efter förlusten med 2-0 på bortaplan mot Eskilstuna United. Trots förlusten tyckte jag att ÖSK gjorde en rätt bra insats. Hemmaplansfördel mot en svagare motståndare gör att ÖSK får ses som favoriter i dagens match. Någon underlagsfördel kommer ÖSK dock inte att ha den här gången. Även småländskorna är ett naturgräslag.

ÖSK: Inför hemmamatchen mot IFK Kalmar

Matchtrupp.
Till matchen har ÖSKs Dennis Gabrielsson tagit ut följande 18 spelare.
Ellen Portugués (mv), Josefine Eklund, Agnes Andersson, Matilda Wennberg, Emilia Andersson, Ella Gunnarsson, Cornelia Karlsson, Sofia Westerlund, Maja Eriksson, Izabella Hurtig, Nellie Thörngren, Grace Wallin, Alva Hyttinen, Moa Arlebo, Amelia Olofsson, Rebecka Mannström, Emelie Alfredsson och Selma Rajakangas.
Jämfört med den matchtrupp som var i Eskilstuna har Nora Thörngren utgått på grund av sjukdom. I hennes ställe är Ella Gunnarsson åter i truppen.
Spelare som saknas är de knäskadade Klara Spångberg och Clara Heiche samt Jonna Dahlberg och Nora Thörngren som är sjuka. Ej uttagna är Olivia Stråle och Ida Henriksson. ÖSK har ännu inte lämnat någon förklaring till varför andramålvakten Agnes Lundberg Westerlund fortfarande saknas. Det är väl knappast så att man frivilligt startar utan att ha med en reservmålvakt i truppen.


Mot Eskilstuna United matchades laget på följande sätt.

Laguppställning.
Ellen Portugués
Rebecka Mannström (88) – Matilda Wennberg (k) – Selma Rajakangas
Emelie Alfredsson – Cornelia Karlsson – Nora Thörngren – Moa Arlebo (71) – Izabella Hurtig (64)
Amelia Olofsson (71) – Emilia Andersson (64)

Ersättare: Grace Wallin, Maja Eriksson, Agnes Andersson, Sofia Westerlund, Josefine Eklund, Nellie Thörngren, Alva Hyttinen.
Inbytta blev.
64: Grace Wallin, Maja Eriksson
71: Sofia Westerlund, Agnes Andersson
88: Josefine Eklund


Försäsong: ÖSK Dam besegrade IFK Kalmar

Plats: Ekängs IP
Tid: Söndagen den 24 mars klockan 14.00
Domare: Vendela Högqvist (ass. Linnea Wallin och Amanda Davidsson)
På TV: Nej
Web-TV: Nej
Publik: 72 (vilket nog är en uppskattning/gissning)


På ett kallblåsigt Ekäng mötte ÖSKs damer igår sina blivande seriekonkurrenter från IFK Kalmar. Gästerna hade till följd av en ekonomisk kris förra året fått se i princip samtliga startspelare lämna klubben under sommaren. Kvar i Damallsvenskan blev då spelare från juniorlaget plus några ”veteraner”. Sedan dess verkar det inte ha hänt så mycket beträffande truppsammansättningen. Det var ett påfallande ungt lag som kom till Örebro.

När matchen började stod det unga motståndarlaget till att börja med emot bra och det var inte förrän efter en halvtimmes spel som ÖSK fick pressen att bita. Halvleken såg dock ut att bli mållös. Men precis innan halvtidssignalen kunde Cornelia Karlsson nicka in ledningsmålet vid bortre på Izabella Hurtigs väl avvägda/tursamma fyrtiofemgradersinspel från kanten.

I andra halvlek hade ÖSK lärt sig av misstagen från den första och spelet fördes så gott som uteslutande på Kalmars planhalva. Efter en timmes spel kom Jonna Dahlberg fri från i princip halva planen och placerade bollen utom räckhåll för gästernas målvakt. Det är nog få som springer ikapp henne om hon får några meter – även om hon har en boll att ta hand om.

Några minuter senare gör sedan Amelia Olofsson, som just blivit inbytt 3-0. På målvaktsretur efter ett hårt skott av (? Nora Törngren?), som målvakten bara förmådde parera.

Efter trean hade ÖSK ytterligare några riktigt bra chanser att öka på målskörden, men man fick nöja sig med de tre som gjorts. I den 81:e minuten byttes Rebecka Mannström till ”publikjubel” in efter en ettårig frånvaro. Den finländska mittfältaren visade på en gång att hennes speluppfattning och bollkontroll inte försvunnit under skadeuppehållet.

Kuriosa. IFK Kalmar och ÖSK Söder, som då båda var div 1-segrare, möttes år 2014 i ett kval om en plats i Elitettan. ÖSK Söder började på bortaplan och förlorade med 8-0 (!). I returen på hemmaplan gick det något bättre i en match som slutade 1-1.

ÖSK: Tre mål och seger mot IFK Kalmar

Matchfakta.
24. Varning: Olivia Stråle
44. 1-0 Cornelia Karlsson (Hurtig)
60. 2-0 Jonna Dahlberg (?)
69. 3-0 Amelia Olofsson (?)
86. Varning: Selma Rajakangas

Laguppställning.
Ellen Portugués
– – – – – – – – – –
Matilda Wennberg (k, 57), Olivia Stråle (81), Nellie Törngren
– – – – – – – – – –
Selma Rajakangas, Moa Arlebo (68), Nora Törngren (81), Izabella Hurtig (57)
– – – – – – – – – –
Cornelia Karlsson, Jonna Dahlberg (75), Maja Eriksson (68)

Ersättare.
57: Josefine Eklund, Emelie Alfredsson
68: Agnes Andersson, Amelia Olofsson
75; Ella Gunnarsson
81: Sofia Westerlund, Rebecka Mannström

ÖSK-damernas försäsongsresultat.

Lör24012713:00ÖSKKIF Örebro (F19)4-0
Sön24020413:00ÖSKSollentuna FK (Div 1)3-2
Lör24021013:00Eskilstuna Utd (E1)ÖSK1-4
Tis26021418:00KIF Örebro (A)ÖSK3-0
Lör24022418:00ÖSKLidköpings FK (E1)1-1
Lör24030213:00ÖSKMallbackens IF (E1)1-1
Fre24030819:00ÖSKDegerfors (Div 1)6-1
Tis24031919:00ÖSKGamla Uppsala SK (E1)3-2
Sön24032414:00ÖSKIFK Kalmar (E1)3-0
Lör24033013:00ÖSKAIK (A)
Lör24040613:00ÖSKIFK Hallsberg (Div 2)

På lördag (som är påskafton) tar ÖSK emot AIKs damlag. Allsvenska AIK lär väl bli den svåraste motståndaren under den snart avslutade försäsongen.

Försäsong: ÖSK Dam – IFK Kalmar

Plats: Ekängs IP
Tid: Söndagen den 24 mars klockan 14.00
Domare: Vendela Högqvist (ass. Linnea Wallin och Amanda Davidsson)
På TV: Nej
Web-TV: Oklart. Det finns en Speedo-installation på Ekäng, men ÖSK har inte ännu lagt ut något om matchen i sin ÖSK Play tablå.
Publik: Ja


ÖSKs damer fortsätter med att bekanta sig med Elitettan genom att försäsongsmatcha mot ytterligare en kommande motståndare. Det är nämligen fjolårsallsvenska IFK Kalmar som kommer till Örebro och Ekängs IP.

IFK Kalmar.
Motståndarna hade ett minst sagt besvärligt allsvenskt år. Halvvägs in på säsongen insåg klubben, att man inte hade råd att betala några spelarlöner. Därför tilläts 10 spelare att lämna för klubbar med bättre ekonomi.

Kvar blev i princip ett F19-lag förstärkt med några få ”överåriga” spelare. Situationen i år verkar inte vara mycket bättre. När jag snabbt kolla truppsammansättningen på lagets webbplats hittade jag två spelare som är äldre än tjugo och två som är tjugo. De flesta övriga fyller nitton i år.

Inte verkar det ha gått så värst bra i årets träningsmatcher. I de tre senaste matcherna finns det en förlust mot damallsvenska Växjö med 7-0. Sedan blev det en förlust med 2-0 mot div 1-laget Husqvarna (laget som besegrade ÖSK Dam både hemma och borta förra året) samt i den senaste matchen en 3-2 seger mot IFK Värnamo, som också spelar i div 1.

Örebro SK.
ÖSKs damer kommer närmast från förra veckans 3-2 seger mot Elitettelaget Gamla Uppsala SK och har i alla fall sett till årets träningsresultat så här långt en klart bättre resultatserie än vad Kalmar har.

Till matchen har Dennis Gabrielsson kallat en trupp på 18 spelare:

Matchtrupp: Ellen Portugués (mv). Josefine Eklund, Agnes Andersson, Nora Törngren, Matilda Wennberg, Ella Gunnarsson, Cornelia Karlsson, Sofia Westerlund, Maja Eriksson, Izabella Hurtig, Nellie Törngren, Moa Arlebo, Amelia Olofsson, Rebecka Mannström, Olivia Stråle, Emelie Alfredsson, Jonna Dahlberg och Selma Rajakangas.

Spelare som saknas: Grace Wallin, Ellen Karlsson, Agnes Lundberg Westerlund (mv), Ida Henriksson, Clara Heiche, Klara Spångberg, Alva Hyttinen och Emilia Andersson.

Spelare som inte längre saknas: Rebecka Mannstöm gör årsdebut efter en ettårig skadefrånvaro. Sofia Westerlund är åter i truppen efter att ha varit borta sedan i början av februari.