Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Elitettan: Örebro SK – IFK Kalmar 3-0 (2-0)

Plats: Grönpepparparkens IP
Tid: Söndagen den 30 juni klockan 15.00
Domare: Petter Kvist (ass. Erik Enerholm och Martin Köpberg)
På TV: Nej
Web-TV: NA (+Allt)
Publik: 87 (Det var regnigt och blött)


ÖSKs damlag hade för en gångs skull inga problem när IFK Kalmars unga lag kom till Grönpepparparken. Laget där de allra flesta spelarna är i 19-20 års åldern efter det att klubben av ekonomiska skäl i princip tvingades lägga ner sin allsvenska elitverksamhet. Kvar blev då i princip ett juniorlag kompletterat med några få äldre spelare som trots allt valde att stanna kvar i laget.

Förutsättningarna för spel i Elitettan var alltså inte de bästa inför den här säsongen och det har väl redan visat sig att laget inte heller räcker till i den näst högsta damserien. Resultatet inför matchen mot ÖSK var att laget lyckats få oavgjort i tre matcher och förlorat de övriga åtta.

Det var alltså en motståndare som ÖSK borde kunna vinna över och det gjorde man också. Precis som i träningsmatchen på försäsongen blev det 3-0 efter det att ÖSK dominerat spelet under hela matchen. Eventuella hemmanerver lugnades av Amelia Olofsson, som med sitt mål redan efter 10 minuter såg till att ÖSK tog ledningen. Trots att ÖSK dominerade kraftigt spelmässigt under den första halvleken blev det sedan bara ett mål till innan halvtidsvilan.

I inledningen av andra gjorde Emelie Alfredsson ÖSKs tredje, vilket gav hemmalaget en ointaglig ledning. Därefter verkar det som om ÖSK medvetet eller omedvetet tog det lite lugnare och Kalmar kunde faktiskt tidvis nästan etablera spel på ÖSKs planhalva.

Ny från start i matchen var mittbacken Sofia Westerlund, som efter en skadedrabbad säsong fick sin första match från start. Dennis Gabrielsson valde att ge henne platsen som central mittback och flytta ut Matilda Wennberg till höger. Något som gav Wennberg bättre möjligheter att understödja det offensiva spelet. Westerlund ser bra och rejäl ut och skötte sina uppgifter på ett utmärkt sätt. Det var därför förvånande att hon byttes ut redan i halvtid. Förhoppningsvis utan att det betydde att hennes tidigare skadeproblem gjorde sig påminda.

I de senaste matcherna har Nellie Thörngren förlorat sin plats till vänster i mittbackstrion till fördel för Selma Rajakangas. Lite förvånande (för mig) eftersom hon genomgående varit en av lagets bättre spelare och i princip utan konkurrens på sin position. Den här gången fick hon komma in i den andra halvleken, men inte på sin gamla plats utan en position längre fram som vänsterbräddare. En uppgift hon tog sig an med stor entusiasm. Hon borde definitivt vara ett bra alternativ även som kantspelare till vänster.

ÖSK: 3-0 seger på ett blött GPP
ÖSK Play: Amelia Olofsson om matchen
NA: ÖSK körde över tabelljumbon – tog klivet upp till säker mark
Anm. Marken på fjortonpoängsnivån är på intet sätt säker. Men den ligger i alla fall över nedflyttningsstrecket.
NA Play: Örebro SK – IFK Kalmar (repris)


Matchfakta.
10. 1-0 Amelia Olofsson (Ella Gunnarsson)
39. 2-0 Ella Gunnarsson
49. 3-0 Emelie Alfredsson (Cornelia Karlsson)
84. Varning: Valentina Metaj

Laguppställning
Ellen Portugués
Matilda Wennberg – Sofia Westerlund (46) – Selma Rajakangas
Emelie Alfredsson – Cornelia Karlsson – Agnes Andersson ( 85,k) – Izabella Hurtig (78) – 16. Grace Wallin (65)
Amelia Olofsson –Ella Gunnarsson (65)

Ersättare var: Josefine Eklund, Maja Eriksson, Moa Arlebo, Nellie Thörngren, Rebecka Mannström, Alva Hyttinen och Emilia Andersson,. .
Inbytta blev.
46: Josefine Eklund
65: Maja Eriksson, Moa Arlebo
78: Izabella Hurtig
85: Rebecka Mannström


ÖSK möter i nästa omgång Mallbackens Sunne IF på bortaplan nu på lördag. Det är sista matchen på första halvan av serien. När ÖSK reser hem igen från Sunne har de alltså mött alla lag i serien en gång. Resultatmässigt har ”vår”säsongen kanske inte riktigt motsvarat förväntningarna. Men som nya i serien lär man sig hela tiden (som det brukar heta). Jag tycker nog att lagets successivt har förbättrats under vår och försommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.