Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK planerar nyemission

I dagarna kom det en kallelse till en extra bolagsstämma i ÖSK Elitfotboll. Stämman kommer att avhållas klockan 10:00 den 24 juli på ÖSKs kontor i Behrn Arenas västra läktare. De aktieägare som önskar deltaga i stämman anmäler detta senast den 2019-07-19 till simon.astrom@oskfotboll.se. Enligt kallelsen avser ÖSK Elitfotboll att emittera maximalt 20.000 aktier till en kurs av 250 kronor per aktie.

Av tidpunkt och plats att döma verkar det väl inte som om ÖSK räknar med att speciellt många aktieägare kommer att hörsamma kallelsen. Inte för att det behövs. Det är Fotbollsklubben som kontrollerar ÖSK Elitfotboll och anser det att det är lämpligt med en nyemission beslutar det om detta oberoende av vad övriga aktieägare anser om saken.

I det här fallet finns det väl heller ingen anledning att anta, att någon av de nuvarande aktieägarna har någon anledning att motsätta sig en nyemission till kursen 250 kronor. Någon egentlig utspädning av de nuvarande aktieägarnas innehav föreligger inte – snarare tvärtom.

ÖSK gjorde för någon tid sedan ett halvhjärtat försök att emittera aktier utan företrädesrätt. Det gick väl inte något vidare eller för att citera ÖSK så beslöt man sig efter lite närmare eftertanke att inte gå ut så hårt med den emissionen.

Anledningen skall ha varit att man avsåg att ändra formerna (motiveringen) för emissionen. I stället för att ta in pengar rent allmänt utan att ange något egentligt syfte mer än att man nog behöver mera pengar (utökad ägarspridning är i och för sig ett motiv som brukar anföras), så avser man (angavs det vid den senaste föreningsstämman) att knyta framtida emissioner till ett specifikt ändamål. Det borde nämligen vara lättare att dra in pengar till exempel till en utbyggnad av akademiverksamheten än att bara låta pengarna strömma in genom ett svart hål till ett bankkonto för att sedan användas efter styrelsens godtycke. Även om ändamålet vore detsamma.

Det är ett resonemang som jag köper. Speciellt om det verkligen är akademiverksamheten som skall utökas. ÖSK har ju konstaterat att i princip det enda sättet man kan få upp intäkterna till konkurrenskraftiga nivåer på är att sälja spelare från den egna verksamheten. Och i så fall måste man ju ha en akademi som kan ta fram dessa spelare (år ut och år in).

Så här ser styrelsens förslag beträffande nyemissionen ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.