Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Valberedningens förslag inför årsstämman

ÖSKs valberedning har nu publicerat sitt förslag beträffande styrelsens sammansättning för det kommande verksamhetsåret. Så länge som det inte finns större motsättningar inom klubben får man väl anta att det väljs i enlighet med förslaget. Sedan något år tillbaka råder det en personunion mellan fotbollsförening och aktiebolag. Detta innebär att de som väljs på fotbollsföreningens årsstämma sedan blir valda för aktiebolaget. Det är ju fotbollsklubben som har röstmajoriteten i aktiebolaget och kan bestämma hur styrelsen i denna skall besättas.

Valberedningen lämnar följande förslag till ÖSK årsmöte
Förslaget till styrelse gäller både för Örebro Sportklubb Fotbollsklubb och ÖSK Elitfotboll AB (publ).

Förslag till omval:
Björn Åqvist, ordförande, 1 år
Kent Norström, ledamot, 2 år

Förslag till nyval:
Karin Sliwinska, ledamot, 2 år. Advokat, Advokatfirman Lindahl.
Mats Domberg, ledamot, 2 år. Vd, Melins Fastigheter.

Ledamöter som kvarstår i styrelsen med 1 år kvar på mandatperioden:
Efwa Nilsson, ledamot, 1 år
Per Gawelin, ledamot, 1 år
Jasmin Benca, ledamot 1 år

Förslag till personer att lämna styrelsen och avtackas på årsmötet:
Rose-Marie Frebran
Lennart Larsson

Valberedningens ledamöter 2016
Eva Swedberg (sammankallande)
Ulf Bergquist
Sofia Strömberg
Kenneth Wallin

Tillägg.
NA (betalvägg). 170224: Frebran lämnar ÖSK efter 14 år: ”Minns särskilt kaosåret 2004”

3 kommentarer – kommentera

Bekymrad mångårig medlem

Jahapp. Det som föreslås är alltså att helt avveckla det inflytande/profilering som ÖSK skaffat sig i fotbollssverige genom att kasta ut Frebran. Att ha en förtroendevald ÖSK-representant som vice ordförande i elitfotbollsklubbarnas intresseförening SEF samt som SEF-representant i SVFFs styrelse är alltså enligt valberedningen inte så värdefullt för klubben.

Istället anses det bättre att ”förnya” styrelsen genom att välja in Mats Domberg som ”kommer utifrån” med nya perspektiv. En man som alltså redan suttit med på mängder av styrelsemöten under flera års tid som ”det externa kapitalets väktare” i egenskap av spelarinvests adjungerade i styrelsen.

Det är enkelt att ropa efter förnyelse och nya idéer och bara kasta ut de två äldsta styrelseledamöterna. Men det låter med avseende på nomineringen av Domberg mest som ett klyschigt svepskäl för att medlemmarna inte ska förstå att valberedningen prioriterar att en representant för det externa kapitalintresset istället för en rutinerad och inflytelserik demokrati- och folkförelsemänniska. Detta i en tid då ÖSK hoppas kunna öka inflödet av externt kapital från nya investerare/riskkapitalister via publika nyemissioner.

Frågan är om medlemmarna är så pass blåögda så att ens prioritering tillåts passera obemärkt eller om det till och med är ett vägval som den breda massan av medlemmar sympatiserar med. Tyvärr får man väl inget svar på den frågan eftersom nästan ingen kommer på årsmötena och ännu färre vågar ifrågasätta nått.

kal

Var inte det här en konflikt förra året? Där Frebran också föreslogs att lämna styrelsen, men fick stanna ändå vid årsmötet?

Ficedula hypoleuca

Jo, det finns nog personer som velat se en avgång tidigare. Jag kan dock inte avgöra hur välgrundade dessa önskemål var. För att kunna göra det måste man nog ha en hyfsat bra insyn i hur styrelsearbetet fungerade/inte fungerade.

Jag tror inte att det var någon konflikt vid det senaste årsmötet (2016). Då hade Frebran avverkat det första av sina två mandatår och var alltså inte aktuell för ett omval.

För ÖSKs direkta och indirekta inflytande på svensk fotboll innebär nog det faktum att hon slutar att detta minskar. Hon har ju varit styrelsemedlem i både SvFF och SEF. I SEF var hon till och med vice styrelseordförande, vilket väl var ett bevis på att hennes åsikter vägde rätt tungt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.