Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Rinnepengar: Europabonus till ÖSK, Spelarinvest mm

NA skrev igår, att i och med att KAA Gent kvalificerat sig för gruppspelet i Europaligan så förfaller ett belopp i storleksordningen en halv miljon kronor till betalning. ÖSKs ersättning från Gent för köpet av Rinne innebar nämligen inte att hela det belopp som omnämnts betalades ut på en gång. En del av försäljningssumman är beroende av att vissa prestationer uppnås. Att Gent kvalificerar sig för europaspel var tydligen ett av dessa mål. Nu har ÖSK i och för sig av naturliga skäl inte varit villiga att bekräfta vare sig utbetalning eller belopp. Simon Åström väljer med hänvisning till försäljningskontraktets sekretessbestämmelser att varken bekräfta eller förneka uppgiften.

Att betalningen är uppdelad och delvis bonusbaserad var en uppgift som omnämndes vid ÖSK Elitfotbolls bolagsstämma för någon vecka sedan.

Just den här uppdelningen av betalningen verkar dessutom ha varit den utlösande faktorn när uppgörelsen mellan ÖSK Elitfotboll och Örebro Spelarinvest träffades. I stället för att behöva vänta på bonusbetalningar som kanske eller kanske inte faller ut någon gång i framtiden, tyckte man från Spelarinvests sida att det skulle räcka om ÖSK köpte aktierna i bolaget till ett pris som innebar att aktieägarna fick tillbaka det kapital de ursprungligen satsat. Dessutom möjliggjorde det en avveckling av de dåvarande aktieägarnas intressen kunde avslutas mer eller mindre på en gång i stället för att man skall behöva vänta kanske flera år innan allt är avslutat.

För ÖSKs del innebar uppgörelsen att det finns en positiv uppsida om bonusarna faller ut. Uppgörelsen innebär att några pengar för Rinneaffären aldrig betalades ut från Elitfotboll till Spelarinvest. I stället används en del av dessa pengar till att köpa upp aktierna i Spelarinvest. Vid tidpunkten för bolagsstämman hade ÖSK faktiskt redan börjat köpa sådana aktier och ägde redan 51 % av kapitalet. Förmodligen genom att lösa ut några av storägarna.

En del av de pengar som betalas ut till aktieägarna för deras aktier kommer att komma tillbaka till ÖSK Elitfotboll som likvid för nyemitterade aktier. Simon Åström var av uppfattningen att anslutningsgraden kommer att bli bli ungefär densamma som den var vid den första nyemissionen, då ca. en tredjedel av de utskiftade pengarna till slut hamnade hos ÖSK.

Kvar i Örebro Spelarinvest, som nu alltså är ett dotterbolag till ÖSK Elitfotboll, finns fortfarande den spelarrevers som avser Oscar Jansson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.