Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Rinne slutet för Spelarinvest

Försäljningen av Jacob Rinne till KAA Gent innebär även att Örebro Spelarinvest kan avvecklas.
Vi hittat en lösning som är bra för båda parter. ÖSK löser i och med Rinne-affären samtliga åtaganden mot Spelarinvest som i sin tur får möjlighet att återbetala hela det satsade kapitalet till sina ägare. Det är positivt både för oss och för Spelarinvest, säger ÖSKs VD Simon Åström till tidningen.

NA: Uppgörelse med Spelarinvest – tack vare Rinnepengar

Ett uttalande som onekligen förvånar en del. Tidningen skriver, att enligt ett avtal mellan ÖSK och Spelarinvest skall en stor del av de pengar som kommer in i samband med försäljningen av Rinne gå till Spelarinvest. ÖSK passar sedan på att lösa resterande åtaganden gentemot Spelarinvest, vilket förmodligen betyder att de köper tillbaka de spelarreverser och eventuella övriga åtaganden som finns kvar efter försäljningen.

Enligt tidningen skall Spelarinvests vinst på Rinneaffären plus vad ÖSK betalar för de återstående åtagandena göra det möjligt att helt avveckla Spelarinvest genom att bolaget därefter kan återbetala hela det belopp som aktieägarna investerat i bolaget.

Enligt Spelarinvests senaste balansräkning (2015-12-31) fanns det då 10,4 mkr i form av medel innestående på bank samt tre spelarreverser värderade till 3,3 mkr. Det kapital som investerats i Spelarinvest uppgår till ca. 15,4 mkr (307.500 aktier á 5.000 kronor). För att återställa bolagets kapital och göra det tillgängligt för återbetalning åtgår det således ett belopp i storleksordning 5 mkr. (Eventuella skatteeffekter av Rinne-affären är ej beaktade).

Frågan är nu hur stor del av dessa 5 mkr som kommer direkt från Rinne-affären och hur mycket som kommer från återköpet av återstående spelarreverser. I samband med spekulationerna kring en försäljning av Alhassan Kamara tidigare i år påstods det att den största delen av försäljningsintäkten skulle hamna hos Spelarinvest. Om samma sak gäller för Rinne, vilket är troligt, så kanske inte ersättningen för att köpa tillbaka återstående reverser är speciellt hög. En sådan transaktion måste väl betraktas som en hög risk och inte något ÖSK normalt skall lägga pengarna på i nuläget.

Enligt Spelarinvests årsredovisning fanns det som sagt vid det senaste årsskiftet kvar tre stycken spelarreverser värderade till 3,3 mkr (Beloppet är alltså vad ÖSK fått betalt för dem). Dessa härstammar från räddningsaktionen år 2014, då Spelarinvest fick lov att gå in med 3,8 mkr för att rädda ÖSKs resultat från effekterna av Jan Karlssons optimism. Dessa tre reverser avsåg Jacob Rinne (uppenbarligen), Alhassan Kamara (troligen) och Oscar Jansson (förmodligen). Nu vet vi att Jacob Rinne är såld, att Kamara som det verkar lämnar som Bosman efter säsongen samt att Oscar Jansson har ett kontrakt som går ut år 2017. Ingenting beträffande de två kvarvarande spelarna som det går att göra några större pengar på. Så vi får väl hoppas att det inte är ett alltför stort belopp som ÖSK använder för att köpa tillbaka Spelarinvests rättigheter.

3 kommentarer – kommentera

Emanuel

Tycker du fortfarande att uppgörelsen med Spelarinvest låter småkonstig, eller har det Simon Åström berättat fått dig mindre misstänksam?

Ficedula hypoleuca

Eftersom vi inte vet hur mycket man betalade för de kvarvarande rättigheterna och inte heller vilka dessa rättigheter var (utöver att det fanns två reverser), så är det omöjligt att säga om detta var en bra eller dålig uppgörelse för ELitfotboll.

Jag är kluven, men litar i slutändan på att Simon Åström har tillgodosett ÖSK Elitfotbolls intressen på ett bra sätt.

Positiv är det utan tvekan att Spelarinvest nu kan likvideras och att en del av Rinnebetalningen kommer tillbaka i form av ett utökat aktiekapital.

Tack vare de här transaktionerna kommer aktiekapitalet att öka från 4 mkr till närmare 10 mkr (om nyteckning sker i samma omfattning som vid den första emissionen). Detta ser jag som mycket positivt.

Emanuel

Jo, den väsentliga skillnaden är ju att Rinne-pengarna (exkl. Spelarinvests ursprungliga andel) var ÖSK:s, medan de pengar man hoppas på att få in via nyemission är mer att betrakta som ett lån.

Det kan ju vara så att man räknar med att få in så mycket mer pengar i nyemission att det är värt detta (plus allmän goodwill ifrån ägarna till Spelarinvest)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.