Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK betalar tillbaka

Om man läser ÖSKs senaste årsredovisning kan man se, att ÖSK gjort en (mindre) återbetalning på de eftersatta lån som ÖSK kom i åtnjutande av under krisåren i mitten av 2000-talet.

De eftersatta lånen (villkorade kapitaltillskotten) redovisas som en ansvarsförbindelse utanför den egentliga balansräkningen. Denna ansvarsförbindelse har minskat med 320 tkr från 4.892 tkr till 4.572 tkr.

I balansräkningen motsvaras denna återbetalning av en minskning av det balanserade resultatet. Detta borde ha ökat med vinsten år 2014 som var 172 tkr. Istället har det minskat med 148 tkr. Vilket alltså motsvaras av delåterbetalningen till de som gick med på att avstå från betalning i ÖSKs krisläge. Den största ”bidragsgivaren” var väl kommunen, men jag har för mig att det även fanns andra privata aktörer som ingick i uppgörelsen.

Nu har dessa alltså fått tillbaka en liten del av detta lån/kapitaltillskott. Enligt Simon Åström är det ÖSKs avsikt att fortsätta med dessa återbetalningar även under kommande år.

Ett problem (eller vad mans skall kalla det) med dessa ansvarsförbindelser har varit att de eftersatta lånen har avsett föreningen och inte aktiebolaget. Eftersom föreningens intäkter tidigare har varit mycket begränsade har det inte varit möjligt att betala tillbaka någonting.

Från och med år 2015 har dock kommunen betalt en del av (hela?) det marknadsföringsbidrag som tidigare gick till Elitfotboll till ÖSK FK i stället, eftersom det är föreningens om äger varumärket. Därigenom har resultatet och likviditet förbättrats och betalningen möjliggjorta. Så på sätt och vis kan man väl säga att det blir lite av en rundgång på de pengarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.