Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Rangerswatch

Eftersom vad som händer med (Glasgow) Rangers F.C. har visat sig ha en viss betydelse även för ÖSK, så kommer bloggen att följa utvecklingen och länka till information som kan vara av intresse.


121119. ÖSK har fått betalt.
På Spelarinvests kvartalsmöte ställdes idag frågan om ÖSK fått sin betalning från Glasgow Rangers för den sista delamorteringen för Alejandro Bedoya. Jan Karlsson svarade, att det har man fått eller kanske snarare, att man har fått vad man kommit överens om. ÖSK och (nya) Rangers kom ju överens om en något lägre summa mot att (nya) Rangers tog över (gamla) Rangers skuld.

Därmed kan Bloggen avsluta sin bevakning av Glasgow Rangers.


121016.Inga pengar än?
I månadsskiftet augusti/september lät det både från GAIS och ÖSKs sida som om man kommit överens med nya Rangers hur gamla Rangers skulder till de två svenska klubbarna skulle regleras. Svenskarna skulle gå med på att skulden rabatterades mot att den betalades omgående. Nu verkar det inte ha gått på det sättet. I alla fall inte för GAIS. FotbollDirekt har talat med klubbensom ännu inte fått någon betalning. Vilket väl också innebär att inte heller ÖSK fått någon betalning än.

120903. Pengar snart på väg?.
För de som följt Eyravallsbloggens rapportering om vad som händer i Glasgow Rangers kommer det nog inte som en större överraskning, att man från ÖSKs sida nu rapporterar att en överenskommelse snart kan vara på plats med klubbens nya ägare. I en summering av läget skriver ÖSKs VD Jan Karlsson på hemsidan:

Vad vi också lärt oss är att klubbar som anrika Glasgow Rangers faktiskt kan gå i konkurs, vilket påfrestat och oroat vår ekonomiska ställning onödigt efter försäljningen av Bedoya under fjolåret. Nåväl, vi ser en öppning på den skuld de har till oss på 1,6 miljoner kr, en överenskommelse som säkerställer större delen av skulden och bättrar på en annars ansträngd ekonomi för innevarande år.


120824. GAIS överens med Rangers.
GAIS som befinner sig i en mycket besvärlig ekonomisk situation hade igår ett medlemsmöte där klubbens ledning informerade om läget. Detta är fortsatt mycket allvarligt, främst beroende på att man inte lyckats sälja Wanderson för 20 mkr, vilket man räknat med i sin budget.

Ett annat om än något mindre problem är tvisten med Glasgow Rangers beträffande utbildningsbidraget som GAIS anser att man har rätt till i samband med att Mervan Celik gick från GAIS till den skotska klubben. Enligt en rapport från mötet har Rangers och GAIS kommit överens om en ersättning på 150.000 Euro. (Tufft för Rangers att behöva betala utbildningsbidrag för en spelare som mindre än ett halvår senare gick gratis tillbaka till GAIS och som nu GAIS har sålt).

Att Rangers klarar ut detta tar bloggen som en ytterligare indikation på att de verkligen kommer att betala den gamla ägarens fotbollsrelaterade skulder. Positivt för ÖSK således.


120820. GAIS får betalt?
En indikation på att Rangers nya ägare kan vara på väg att klara ut den tidigare ägarens fotbollsrelaterade skulder levererar Göteborgs-Posten. Enligt tidningen har den nye ägaren hört sig för hos GAIS för att reda ut eventuell betalningsskyldighet. Nu är ju inte fallet GAIS alls likvärdig med den uteblivna betalningen för Bedoya. När det gäller GAIS ligger en konflikt i botten avseende en eventuell utbildningsersättning för Mervan Celiks flytt till Glasgow Rangers. Den tidigare ägaren ville inte betala någon sådan eftesom man hävdade att det inte fanns någon betalningsskyldighet enligt gällande regler. Frågan gällde huruvida GAIS hade erbjudit Celik ett förbättrat avtal när hans kontrakt var på väg att löpa ut. GAIS verkar ha haft svårighter att visa att så var fallet och detta var anledningen till att Rangers inte ville betala ersättningen. I ÖSKs fall är ju däremot Rangers skuld helt oomtvistad och glasklar.

Man kan dock tycka att det är positivt att man från Rangers sida går så pass djupt att man även börjat undersöka tvistefallen. Det indikerar ju, att man avser att betala de fotbollsrelaterade utländska skulderna också.


120813. Skotska skulderna betalda.
BBC rapporterar, att Rangers nya ägare nu har betalt den gamla ägarens skulder till de skotska fotbollsklubbarna. Statusen på de utländska fotbollsrelaterade skulderna kommenterades inte från Rangers sida. Att även dessa skall betalas var en del av den deal som Rangers gjorde för att de skulle få bli antagna som medlem i SFA (Scottish Football Association).

120728. Money from heaven (hrm Scotland).
Bloggen sitter hemma och läser om den senaste utvecklingen i Skottland (av alla platser). Sevco Scotland Ltd som är de nya ägarna till The Rangers Football Club har nu kommit överens om ”allt” med de skotska fotbollsorganisantionerna SFA, SFL och SPL. Detta gör att de har fått grönt ljus att delta med sitt lag i den skotska fotbollsligan. Enligt tidningen Daily Record innebär överenskommelsen bland annat att:

Sevco Scotland Ltd has agreed to settle all outstanding football debts to other members of the Scottish FA plus clubs under the jurisdiction of other Football Associations.

Denna punkt uppfattar jag som att de kommer att få lov att betala alla sina fotbollsrelaterade skulder, vilket som bekant även innefattar den obetalda delen av köpeskillingen för Alejandro Bedoya (ca. 1,5 mkr).


120713. Börja om från början.
Idag röstade de skotska ligaklubbarna om hur man skall hantera den nya klubb som tagit över efter gamla Rangers konkurs. Med 29 röster av 30 accepeterades klubben som ny medlem i ligan, men med 25 röster avslogs förslaget att placera dem på andranivån i seriesystemet. Rangers kommer alltså att få börja om från botten, vilket i det här fallet är ligans fjärdenivå. En lösning som för övrigt majoriteten av klubben supportrar verkar att föredra.

Någon som inte gillar beslutet är skotska fotbollförbundet och deras Premiere League organisation. Eftesom en stor del av inkomsterna i den skotska fotbollen kommer från Rangers och deras rivalitet med Celtic, så kommer degraderingen till fjärdenivån att innebära ett avsevärt inkomstbortfall. Ett förslag för att rädda upp situationen är att skapa en andradivision för Premiere League till vilken Rangers får tillträde. För att komma till skott med den planen krävs dock att tillräckligt många klubbar från nuvarande div 1 ansluter sig till den nya ligan, vilket inte alls är säkert.

The Guardian: Rangers newco set to begin life in Scottish Third Division
The Guardian: Formation of SPL2 could save Rangers newco from life in Third Division

Det här innebär med största sannolikhet att ÖSK aldrig kommer att få se de pengar som var obetalde efter Alejandro Bedoyas övergång för snart ett år sedan till klubben. Det kommer förmodligen att ta fem år innan nya Rangers kvalificerar sig för internationellt spel igen, så UEFAs möjligheter att agera påtryckare i saken är nog obefintliga. Dessutom är det tveksamt om Rangers kommer att ha ekonomin att betala sina fotbollsrelaterade skulder.

För Alejandro Bedoya återstår väl i princip bara att försöka lösgöra sig från Rangers och sedan finna en ny klubb som spelar på en lämplig nivå. Kanske inte det lättaste eftersom de flesta europeiska klubbar nog har kommit rätt långt i bygget av sina trupper inför nästa säsong.


120704. Dörren stängd för Rangers.
Det har stått klart ett tag nu att det inte kommer att bli något spel för nya Rangers i den högsta skotska ligan. Det formella beslutet togs idag då 10 av sammanlagt 12 klubbar röstade mot nya Rangers ansökan om att få ta över gamla Rangers plats. En klubb lade ner sin röst och en röstade för. Ja-rösten kom från gamla Rangers, som fortfarande hade en röst att lägga. För ett positivt beslut hade det krävts att minst åtta klubbar hade röstat ja. Så det var klara besked angående vad de andra klubbarna ansåg om saken.

BBC: Rangers newco refused SPL entry after chairmen vote

Det skotska fotbollförbundets Plan B är nu att försöka smuggla in Rangers i andraligan, så att de nästa redan nästa år återfinns i den högsta ligan igen. Det är viktigt ur en kommersiell synvinkel eftersom det är mötena mellan Rangers och Celtic som på olika sätt genererar de största intäkterna för klubbar och förbund. Men det är inte alls säkert att man kommer att lyckas med Plan B heller. Motståndet mot denna verkar vara rätt stor bland de berörda klubbarna. Röstar de nej till förslaget så måste Rangers starta om från botten, vilket i det här sammanhanget innebär nivå 4 i den skotska ligastrukturen.

Alejandro Bedoya verkar helt obekymrad över sin klubbs problem. Han twittrar glatt om Wimbledon och verkar inte ägna en tanke åt i vilken liga han kommer att spela nästa år.

120628. Fortsatt tungt för Rangers.
När Rangers började sin försäsongsträning idag var det bara 13 spelare som hörsammat kallelsen. Av dessa var för övrigt 3 stycken kontraktslösa. Alejandro Bedoya var inte på plats, men det uppges att han hade laga förfall. Hur Alejandro kommer att göra i den nuvarande situationen är oklart.

När det nu verkar mer eller mindre klart att Rangers kommer att få lämna den skotska Premiere League så är frågan var de kommer att hamna. tidigare har det spekulerats i att man genom en kompromisslösning som involverar fotbollsligan och -förbundet skulle kunna få dem placerade i den näst högsta divisionen. The Guardian skriver dock, att det verkar finnas ett kraftigt motstånd mot denna lösning från existerande div 1-klubbar. Risken verkar vara stor att Rangers får starta om från den fjärde nivån. I så fall lär de väl inte få behålla så värst många spelare och inte kunna betala deras löner heller.


120626. Rapid Wien anmäler Rangers till UEFA och FIFA.
Den österrikiska klubben Rapid Wien har anmält Rangers till UEFA på grund av att de inte fått full betalning för anfallaren Nikica Jelavic (som Rangers senare sålde vidare till Everton). I Wien anser man att om det nya bolaget får betalningen för Jelacvic, skall de också få betalt för sin restfordran som är i storleksordningen en miljon pund. Om FIFA beslutar till Rapids fördel bör det innebäta att även övriga klubbar med fotbollsrelaterade fordringar på gamla Rangers bör kunna få betalt. I ÖSKs fall handlar det om 150.000 pund som återstår från försäljningen av Alejandro Bedoya.

The Telegraph: Rapid Vienna report Rangers to Fifa over Nikica Jelavic debt


120626. Rangers slängs ut ur ligan.
Sedan sist har som väntat Rangers ackordförslag förkastats och klubben därför tvingats gå i likvidation. Vad som återstod av klubben har förts över till en ny klubb/bolag som går under namnet The Rangers Football Club. Men det innebär inte på något sätt att problemen är över – kanske snarare tvärtom. Den nya klubbens ansökan om att få ta över platsen i den skotska högstaligan kommer att avslås av tillräckligt många av de övriga klubbarna i ligan. Respektive klubbledningar skulle nog i de flesta fall vilja ha kvar Rangers i ligan på grund av ekonomiska överväganden, men klubbarnas supportrar verkar vara helt emot en sådan lösning. Frågan är nu närmast om Rangers kommer att tillåtas starta om på nivå två i det skotska ligasystemet eller om man kommer att tvingas göra en komplett omstart på nivå fyra.

Dessutom verkar det som om flera av klubbens bästa spelare kommer att lämna utan att Rangers får någon ersättning alls. Spelarna ifråga vägrar nämligen att acceptera att deras kontrakt förts över till den nya klubben och anser att de nu är kontraktslösa och alltså kan gå enligt Bosmanvillkoren.

Daily Record: 122 years in top flight ends as Aberdeen vote ’no’ for newco SPL reprieve
Daily Record: Kyle Lafferty set to become third first team star to quit Ibrox


120612. Rangers mot likvidation.
Det verkar nu vara klart att Rangers F.C. kommer att likvideras, alltså att den nuvarande klubben kommer att läggas ned. De brittiska skattemyndigheterna har nämligen deklarerat att man inte kommer att acceptera det ackordsförslag som presenterats.

Rangers kommer dock att leva vidare i form av en ny klubb (egentligen är det ett företag). Det konsortium som ämnade ta över Glasgow Rangers via ackordsförfarandet kommer nämligen i stället att köpa inkråmet i Glasgow Rangers. Jag antar, att saker som spelarkontrakt etc. ingår i detta köp – däremot följer inte skulderna med. Glasgow Rangers kommer således att återuppstå i form av ett nytt företag/klubb med samma eller ett liknande namn.

Beslutet att gå via ett utköpsförfarande orsakar dock nya svårigheter för klubben. Det nya företaget har inte automatiskt några spelrättigheter i skotska Premier League. För att de skall få detta krävs att de andra klubbarna i ligan röstar för att de skall få ta över (gamla) Rangers plats i ligan. Det är inte alls säkert att de andra klubbarna går med på detta, eftersom Rangers knappast skaffat sig några vänner i Skottland genom sitt agerande under senare år. Dessutom kommer den nya klubben, om den trots allt får en plats i SPL, inte att ha rätt att deltaga i någon av UEFAs europeiska cuper under en treårsperiod.

Vad ÖSKs beträffar så bör väl det här betyda att klubbens möjligheter att få in den sista betalningen för Alejandro Bedoya försvinner.

Daily Record: Ibrox club facing liquidation and newco as HMRC turns down CVA proposals
BBC: Rangers to re-form after creditors’ deal is rejected


120530. Mot undergång?
Tvivlen beträffande Glasgow Rangers möjlighet att fortsätta sin verksamhet blir bara större och större. Företagets administratörer gick till en civil domstol för att få det transferingsstopp som de skotska fotbollsförbundet (eller om det var ligan) lagt på klubben. Rangers vann det målet, vilket inte alls behagar FIFA och UEFA vars statuter förbjuder de klubbar som verkar inom deras jurisdiktion att använda sig av civila rättprocesser. Nu hotar man det skotska förbundet med uteslutning från nästa VM och de skotska klubbarna med avstängning från europaspel om inte förbundet agerar mot Rangers genom att bestraffa dem på något annat sätt. det kan gå så långt att de sparkas ut från de skotska fotbollsorganisationerna.

Daily Record: SFA could be forced to shut Ibrox club down for good

Under tiden har klubbens administratörer presenterat sin räkning för den tid de haft hand om rekonstruktionsförfarandet. För sitt arbete sedan de tog över ansvaret för verksamheten i februari vill de ha 5 mGBP, samtidigt som klubben har förlorat ytterligare 3,5 mGBP under denna period. Detta trots att spelarna gått med på kraftigt sänkta löner. Det här gör sammantaget, att det knappt finns några pengar kvar för klubbens fordringsägare. Det är därför inte alls är säkert att dessa kommer att godkänna det föreslagna ackordet. Gör de inte det måste klubben likvideras.

Daily Record: Administrators Duff & Phelps have run up £5m bill.


120525. Det blir bara soppigare och soppigare.
Glasgow Rangers försök att ta sig igenom sina nuvarande ekonomiska problem verkar inte gå just någon vart. Det senaste är att den firma som utsetts till administratörer för klubben under rekonstruktionsfasen anklagas för att via en partner vara inblandade i det övertagande som ledde till att klubben kom på obestånd. Dessutom har man släppt information om hur klubben via en speciell konstruktion undvek att betala skatt och arbetsgivaravgifter för en del av de löner klubben betalade. Något som lett till att skattemyndigheterna nu för en process mot dem. Jag börjar faktiskt tvivla på att man klarar av att lotsa klubben till ett nytt skuldfritt liv.

The Guardian: Rangers’ soap opera rages on as administrators face further hostility


120514. Blir gräset grönare med Green?
Glasgow Rangers administratörer har nu gjort klart med ett konsortiummed en Charles Green som frontfigur. Greens konsortium har förhandlat och betalat sig till rätten att köpa klubben. Detta kommer de att göra på ett eller annat sätt oberoende av om ett kommande ackordsförslag kommer att accepteras av fordringsägarna eller ej. Planen är att de som har fordringar på klubben den 6 juni kommer att rösta om de accepterar förslaget eller ej. Blir svaret positivt så intränder en fyra veckors vänteperiod innan beslutet vinner laga kraft. So far so good.

Charles Green verkar dock inte vara en helt oomtvistad person. I fotbollsvärlden gjorde han sig i mitten av 90-talet känd som hårdför ordförande för Sheffield United. När han tvingades att lämna sin post efter att ha sålt klubbens tre bästa anfallare, samtidigt som klubben försökte ta sig upp till Premier League, krävdes det poliseskort för att han skulle kunna ta sig till sin bil på parkeringsplatsen.

Så det är tveksamt om Rangers supportrar kan andas ut nu, även om det nu finns en köpare av klubben.


120512. Bad tempers in Glasgow.
De två ledande personerna bakom konsortiet Blue Knights, som häromdagen drog sig ur budgivningen/inte fått sitt bud accepterat, har givit sin syn på budgivningsprocessen vid en presskonferens i Glasgow. Från de blå riddarnas sida verkar man vara uppriktigt förbannade över att deras bud inte accepterades. För ÖSKs vidkommande finns det en intressant sak i Daily Records artikel från presskonferensen. Det verkar som att om Glasgow Rangers på något sätt överlever genom ett ackordsförfarande (vilket inte alls är säkert i dagsläget), så kan det kanske till slut komma en del pengar till Sportklubben. I sin redogörelse för hur Blue Knights planerade att rädda klubben sades det bland annat: “We had to pay the football creditors because we could not have played in the SPL or qualified for Europe in years two and three after exiting the CVA. That was a further £3.5m debt we were taking on. The total quantum of our bid was £11m.

Det är ju rätt intressant eftersom det trots allt indikerar att Rangers måste betala sina skulder till andra fotbollsklubbar för att få spela i Europa igen. Detta gäller tydligen även om det blir en ackordsuppgörelse med övriga fordringsägare.

Daily Record: Brian Kennedy tells administrators they’ll have ’blood on their hands’ if club isn’t saved


120511. Blue Knights are out.
Konsortiet Blue Knights som till och ifrån under budprocessen ansetts ligga bra till meddelar nu, att de drar sig ur budgivningen. Anledningen tycks vara, att de anser att tiden har gått ut för att kunna genomföra ett ackordsförfarande. Nu finns det ytterligare några än så länge ”hemliga” intressenter som klubbens administratörer förhandlar med. Förutsättningarna att rädda klubben ser dock allt sämre ut. En efter en har de tre ledande budgivarna hoppat av (av olika anledningar). Frågan är vilken stadga det finns hos de budgivare som presenterat sig så här klocken fem i tolv. Är de starka nog för att föra processen i hamn.

The Guardian: Blue Knights pull out of bid to buy Rangers after running out of time
Daily Record: Rangers in crisis: Walter Smith fronts bid to rescue Ibrox club as administrators run rule over new offers

I takt med att möjligheterna att rädda Rangers fortlevnad ser allt mer tveksamma ut så lär även ÖSKs möjligheter att få hem de pengar Rangers fortfarande är skyldiga för Bedoya minska.


120509. Miller hoppar av.
Den amerikanske affärsmannen Bill Miller har beslutat sig för att dra tillbaka sitt bud på Glasgow Rangers och avsluta förhandlingarna om att ta över klubben. Miller meddelar, att när han fick tillgång ytterligare finansiell information så visade det sig att klubben var i ett sämre skick än vad rekonstruktörerna hade låtit påskina. Dessutom motiverar han reträtten med de anti-amerikanska stämningar som hans bud framkallat hos delar av Rangers supportrar.

Daily Record: American Bill Miller withdraws deal to buy Ibrox club.. as three more bidders enter fray


Från den tidigare budgivningen återstår nu konsortiet Blue Knights, vars bud dock inte ansågs som starkt nog. Dessutom hävdar rekonstruktörerna att det tillkommit tre andra intressenter under resans gång. Med tanke på hur lång tid processen tagit hittills så är det väl tveksamt om dessa kommer att hinna ikapp. Det verkar väl mer och mer som om vad som behövs är en ”oljeshejk” eller liknande för att rädda klubben.

120503. Miller får fortsätta.
Det blir amerikanen Bill Miller som får fortsätta förhandlingarna om att ta över Glasgow Rangers. Hans ”lösning” innebär, att man för över Rangers ”licens” till ett nybildat företag, som får ta över Rangers plats i den skotska ligan. Det gamla företaget kan därefter avvecklas utan den press som det skulle innebära, att samtidigt vara en fotbollsklubb. När gamla Rangers klarat av sin ackordförhandling är det sedan meningen att det gamla och det nya bolaget skall slås ihop. Det finns fortfarande en hel del frågetecken kring denna lösning och det mest kritiska är väl om den skotska ligan kommer att tillåta att det nya bolaget får ta över Rangers plats. Dessutom kan den nya lösningen innebära, att Rangers kan komma att drabbas av ytterligare sanktioner. ÖSKs möjligheter att få tillbaka mer än en bråkdel av sina fordringar har knappast förbättrats av denna lösning.

Daily Record: Bill Miller chosen as preferred bidder for Ibrox club by administrators


120424. Det mörknar för Rangers.
Situationen har spetsat till sig för Glasgow Rangers och deras möjlighet att överleva som fotbollsklubb har försämrats. Den skotska ligan har i ett bestraffningsärende beslutat, att införa ett ettårigt transferstopp för klubben. Klubben hotas dessutom av spelarflykt när säsongen snart är över. I samband med att spelarna gick med på kraftiga löneminskningar för att hålla klubben vid liv fick de också inskrivet i sina kontrakt att de skulle kunna lämna klubben relativt billigt. Om flera tongivande spelare gör detta samtidigt som klubben inte har rätt att rekrytera ersättare så kommer man att hamna i en mycket svår situation. Den senaste utvecklingen gör, att man inte är säker på att de två konsortier som förklarat sig villiga att ta över klubben har intresse av att gå vidare. De ekonomiska förutsättningarna för nästa år har ju försämrats avsevärt på grund av domen.

Daily record: Club on brink as SFA ban them from signing players for a year


120420. Ng ute ur bilden.
Senaste nytt från Skottland är att Bill Ng och hans grupp av investerare nu har dragit sig ur budprocessen. Enligt uppgift på grund av missnöje med hur rekonstruktörerna hanterade frågan. Återstår gör nu det amerikanska konsortiet som lagt ett nytt bud med en ny konstruktion.Det senaste  förslaget verkar gå ut på att man för över fotbollsklubbens friska delar till ett separat bolag under den tid det tar att klara ut det gamla bolagets skulder. Det förslaget kan dock innebära att existerande kontrakt upphör att gälla och att spelarna kan gå vart de vill. Tänkbart är nu väl också att Blue Knights konsortiet kommer tillbaka in i bilden med ett bud.


120417. Omkastning i budtoppen.
Det har skett en överraskande förändring i kampen om vem som skall få företräde i förhandlingarna om att ta över Glasgow Ranger(s skuldberg). Det lokala konsortiet Blue Knights låg länge bäst till, men nu har de på upploppsrakan blivit passerade av ett Singapore-baserat konsortium under ledning av Bill Ng. Orsaken till omkastningen är att Ticketus, en av de största fordringshavarna, har bytt sida eftersom Ngs gäng kunde erbjuda bättre villkor. Slutligt besked om vem som skall få börja förhandla verkar komma under veckan.

Daily Record: Blue Knights Consortium concede defeat in bid to buy Ibrox club

ÖSKs möjligheter att få in den sista delbetalningen för Alejandro Bedoya hänger i första hand på om de kommer att behandlas som vanliga kreditgivare eller om deras fotbollrelaterade fordran på något sätt har förtur i betalningskön (som fallet verkar vara i England). Att döma av en artikel om Hearts, som har en liknande fordran, verkar det dock som om det inte skulle finnas någon sådan regel i Skottland. I så fall kan nog ÖSK i bästa fall räkna med att få hem kanske 20 % av vad man har att fordra – alltså 300 tkr av de 1500 tkr, som fortfarande är obetalda.


120406. Skulder på upp till £134m.
Hos BBC finns det en artikel om hur Rangers skuldbörda ser ut. Det absolut största beloppet (£93m) avser skattemyndigheterna och huvuddelen av detta belopp avser en ännu inte avgjord skattetvist.

Skulderna till andra fotbollsklubbar inskränker sig till £2.3m. ÖSKs fordran på £150.000 är omnämnd, men inte de £250.000 som GAIS anser sig ha att erfordra. I GAIS fall handlar det om en utbildningsersättning för Mervan Celik.


120405. Tre budgivare får fortsätta.
The Guardian: Rangers administrators say three of four bids are worth pursuing.

The Guardian: Rangers debts could rise to £134m, say club’s administrators
Fotbollsrelaterade skulder är dock bara lite drygt 1 £m.


120405. Fyra och en halv budgivare på Rangers.
När anbudstiden gick ut igår hade fyra anbudsgivare lämnat in sina offerter på den skadskjutna fotbollsklubben. Det rör sig om konsortier från Skottland, USA, Singapore och Tyskland. De sistnämndas bud verkar ha varit något av en överraskning eftersom ingen verkar veta vem det rör sig om. Störst chanser att lyckas i budstriden anses de skottska konsortiet Blue Knights ha. Det rör sig om personer som står eller har stått klubben nära sedan tidigare. Utöver dessa fyra officiella budgivare finns det även en inofficiell miljonär som förklarat sig villig att hoppa in om allt annat skulle misslyckas.

Klubbens administratörer räknar med att kunna utse en vinnare i budgivningen under nästa vecka. Denne kommer sedan att få tillgång till all redovisning etc. för att därefter slutförhandla med administratörerna. Det mesta verkar luta mot att det blir en ackordsuppgörelse där klubbens fordringsägare får tillbaka en viss procentuell andel av vad de kräver. Huruvida även fotbollrelaterade fordringar som ÖSKs kommer att tas in i ackordet eller om de kommer att hanteras separat har jag inte lyckats finna några uppgifter om.


120404. Inget Europaspel för Rangers.
Idag är sista dagen för de som är intresserade av att ta över Glasgow Rangers att lämna sina sista bud till klubbens asministratörer. Enligt uppgift skall det finnas fyra eller rent av fem budgivare som vill ta över den ekonomiskt hårt ansatta klubben.

Men allt går inte Rangers väg. Klubben har ansökt om att bli licensierade för europeiskt spel i höst, men den ansökningen har förkastats. Som skäl till detta anförs i första hand, att klubben inte ännu inte lämnat något bokslut för det år som avslutades i december 2011. Dessutom har klubben stora skulder till skattemyndigheterna. Slutligen nämns även skulden till ÖSK avseende försäljningen till Rangers av Alejandro Bedoya.

Om det verkligen är så att denna skuld måste regleras innan Rangers får rätt att delta i Champions och Europe League igen, så bör förutsättningarna för ÖSK att till slut få sina pengar vara rätt stora. Just intäkterna från europaspelet verkar man sätta stort hopp till när det gäller framtida intäktskällor för klubben. De pengar man är skyldiga ÖSK är småpotatis i sammanhanget.


120317. Amerikanskt konsortium är med och bjuder.
Ett amerikanskt Chicagobaserat konsortium har anmält sitt intresse för att ta över Glasgow Rangers. Club 9 Sports har tidigare misslyckats i försök att ta över Sheffield Wednesday och Tranmere Rovers (!), så frågan är hur pass starka de är. Det finns dessutom intresse från annat håll för Rangers,  varför klubbens administratörer givit eventuella intressenter respit över helgen  för att lämna in mer formaliserade intresseanmälningar. Även om intresset nu är stort skall man ha i åtanke att klubbens process med de engelska skattemyndigheterna inte är avslutad än. Går domen skattemyndighetens väg så kan det kosta Rangers upp till 50 miljoner pund.

The Guardian: Rangers attract more bids under the radar, says administrator


120316. Deadline day.
Idag är sista dagen för de som vill lämna in en intresseanmälan att få vara med och förhandla om ett övertagande av den förlusttyngda konkurskandidaten Glasgow Rangers. The Guardian rapporterar, att klubbens manager Ally McCoist ser positivt på det intresse som hittils manifesterats (från två UK-baserade grupper). Dessutom påstås det finnas intressenter från både USA och Asien.

The Guardian: Paul Murray and Brian Kennedy meet deadline in battle for Rangers


120311. Adminstratören vill att intressenterna skall ge sig tillkänna.
Den administratör som utsetts att sköta Glasgow Rangers affärer under rekonstruktionstiden säger, att det finns flera intressenter som har hört av sig beträffande möjligheten att köpa klubben. Hittills har det dock varit mest prat och itne så mycket verkstad, så man har nu satt fredagen den 16 mars som sista dag för inlämnande av en seriös intresseanmälan.

För ÖSKs del är en försäljning av klubben säkert den bästa lösningen. Eftersom en reglering av de fotbollsrelaterade skulderna är en förutsättning för att Rangers skall få fortsätta sitt spel i den högsta ligan lär en betalning av dessa ha en hög prioritet. Men först skall som sagt klubben säljas till någon med tillräckigt stora ekonomiska muskler. Den nuvarande situationen lär innebära, att det inte blir något europaspel för Rangers till hösten, vilket innebär lägre inkomster.


120310. Bedoya vill stanna i Glasgow.
Patrick Mörk som var Alejandro Bedoyas agent i Sverige och möjligen kan vara det fortfarande twittrar, att Alejandro inte har några planer på att byta klubb (just nu).

NA: Bedoya stannar i Rangers

120309. Jobben räddade – men inte lönerna.
The Guardian skriver ikväll, att Rangers spelartrupp och klubbens administratörer kommit överens om ett lönesänkningsprgoram, som säkrar fortsatt drift för klubben fram tills dess att den nu pågående serien färdigspelats senare i vår. Lönesänkningarna går från 75 % för spelarna med de högsta lönerna till ”endast” 25 % för de spelare som haft de lägsta lönerna. Uppgörelsen borde innebära, att sannolikheten ökar för att man skall kunna genomföra en någorlunda strukturerad försäljning av klubben och därmed borde även ÖSKs möjligheter att som prioriterad fordringsägare få betalning för sin fordran förbättras.

Å andra sidan minskar väl sannolikheten för att Alejandro Bedoya lämnar klubben. Fast å andra sidan, han har inte lyckats så bra. Rangers kanske därför ändå väljer att försöka göra sig av med honom ändå för att spara in vad som återstår av hans lön. Det blir dock inte någon försäljning med kniven mot strupen för Rangers del.


120309. Öppnar ÖSK för att ”ta tillbaka” Bedoya?
NA har följt upp tråden med den missade Rangersbetalningen till ÖSK och tagit fasta på Magnus Sköldmark-citatet hos Daily Record. Det är dock för bloggen oklart om Sköldmark menade att ÖSK nu försöker få tillbaka Bedoya eller om det bara var ett allmänt uttalande för att inte stänga några dörrar i onödan – ungefär var Lennart Sjögren sagt tidigare. Sköldmark ville dock inte uttala sig då han blir uppringd av tidningen (som kanske borde ha ringt Sjögren i stället). Han skyllde att han var på semester och bad tidningen återkomma på måndag. Är det så svårt att sväva på målet eller är det något på gång, funderar bloggen.


120309. Överenskommelse om lönesänkning verkar nära.
The Guardian skriver, att det verkar som om administratörerna (i brist på ett bättre svenskt ord) och lagets spelare kommer att komma överens om en lönereduktion, som gör det möjligt för samtliga spelare i truppen att vara kvar. Bland annat har de två skotska landslagsspelarna Steven Whittaker och Steven Naismith gått med på en lönereduktion på minst sagt saftiga 75 %. Det här minskar risken för att spelare kommer att få sparken rakt av. Visserligen kommer spelare säkert att få truppen, men det blir i så fall på ett mer kontrollerat sätt.


1 kommentar – kommentera

Matte

Kommer inget om helgens matcher PAL och p96?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *