Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK planerar för 40 miljoner

I gårdagens papperstidning skrev NA om ÖSKs planering efter det att nedflyttningen blivit definitiv. Det är Lasse Wirström som intervjuat ÖSKs VD Jan Karlsson.

Kraftiga nedskärningar, men räcker det med 15 mkr?.
När det gäller de resurser som står ÖSK till buds så kommer nästa år att innebära kraftiga nedskärningar i verksamheten. ÖSK räknar preliminärt med att omsättningen kommer att sjunka från 55 till 40 mkr. Återigen skrivs det att nedskärningsbehovet är 15 mkr, vilket motsvarar den förväntade intäktsminskningen. Återigen frågar jag mig om det inte är så att sparbetinget i så fall borde vara 20 mkr. Detta eftersom man räknar med att i år få ett underskott på i storleksordningen 5 mkr, vilket också måste sparas in nästa år. Det här är man säkert inom ÖSK helt på det klara med. Siffran 15 mkr kommer nog snarast från NA:s sportjournalister, som inte har redovisning som en av sina specialgrenar.

40 mkr är en bra budget för Superettan.
Den omsättning på 40 mkr som ÖSK i dagsläget räknar med är i det här sammanhanget rätt hög. Förra gången ÖSK spelade i Superettan var under åren 2005 och 2006 efter tvångsnedflyttningen. De två åren låg klubbens intäkter (och alltså även utgifter) på i storleksordningen 23-24 mkr. År 2007 som var första året i allsvenskan tog man in 39 mkr. Av klubbarna som spelade i Superettan förra året omsatte Hammarby 49 mkr, Brommapojkarna låg på 40 mkr och GIF Sundsvall hade 36 mkr. Åtvidaberg som var nere i Superettan och vände klarade sig upp igen trots att omsättningen inte var högre än 19 mkr.

Oklart med kommersiella intäkter.
Det belopp på 40 mkr som ÖSK räknar med är i hög grad beroende av hur man lyckas med att behålla intäkterna från sina samarbetspartners. Den inkomstkällan gav under det här året 31 mkr, men det är fortfarande osäkert hur man lyckas med försäljningen för nästa år. Därför har man än så länge bara kunnat göra en preliminär budget. Fram emot jul skall det mesta av försäljningsarbetet för 2013 vara klart och först då får man ett bättre grepp om vilka resurser klubben kan räkna med.

Kan det bli 5.000 på läktarna?
Även om man vid årsskiftet kommer att ha ett rätt bra grepp hur det ser ut med de kommersiella intäkterna finns det fortfarande en stor osäkerhet på intäktssidan. Försäljningen av säsongsabonnemang har knappt börjat vid det laget och man vet överhuvudtaget inte hur publikutvecklingen kommer att se ut. I NA:s artikel står att man i dagsläget räknar med ett publiksnitt på 5.000, vilket jag tycker låter högt. Visserligen låg man ungefär där under åren 2005 (5.034) och 2006 (5.359), men då var läget ett annat. Revanschlusten var stor efter tvångsnedflyttningen.

Svårplanerat inför Superettan.
Osäkerheten kring hur intäkterna kommer att se ut gör givetvis planeringen för nästa år extra svår. Innan man vet hur stadig den grund är som man står på kommer det att vara svårt att ta alla beslut beträffande spelartrupp och kringorganisation. Kanske är det delvis därför som rekryteringen av en ny sportchef verkar att dra ut på tiden. Lennart Sjögren slutar den sista november, men kommer entligt Jan Karlsson inte att ersättas före årsskiftet. I stället kommer Sjögrens arbetsuppgifter att delas av tränare, Magnus Sköldmark och Karlsson själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.