Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Tränarjakten

Efter många om och men har ÖSK fått en ny huvudtränare. Det var nog några stycken som tackade nej eller förklarade sig inte intresserade, men när Helsingborgs IF avslutade P-O Ljungs anställning som assisterande tränare i förtid var ÖSK snabba på att höra av sig.


120609. Svartvitt: Det går visst – med Per-Ola Ljung (Lång bra intervju av Johannes Avenbrand).


120609. Svartvitt: Presskonferensen på Behrn Arena: ”Lägga make up på de svaga bitarna”


120609. Ljung ville ha flerårskontrakt.
ÖSK och Per-Ola Ljung har kommit överens om ett kontrakt som sträcker sig två och ett halvt år framåt i tiden, skriver NA. En sak som var viktig för Ljung som inte verkar ha varit intresserad av att bara komma in som en halvårsräddare. Att ÖSK mycket väl kan komma att hamna i Superettan, verkar inte vara något som skrämmer honom.


120609. Videointervjuer
ÖSK: Per-Ola Ljung: ”Det finns inga genvägar”
NA: ”Det går visst!” (Från presskonferensen)
NA: Nye ÖSK-tränaren om den tuffa utmaningen


120609.Sixten kvar tills vidare.
NA skriver, att Sixten Boström fortfarande är anställd av ÖSK. Riktigt vad han skall syssla med verkar dock ingen veta än. Från ÖSKs sida avser man att träffa honom under i morgon eller på måndag för att diskutera framtiden.

Att ha Sixten kvar i organisationen är det nog inte någon av parterna som egentligen är intresserade av. Men ÖSK vill förmodligen inte ge honom sparken rakt av eftersom han då (förmodligen) skulle ha rätt till full lön under den återstående kontraktstiden på 18 månader. Förhoppningen är antagligen att man skall kunna förhandla fram ett avgångsvederlag som inte är lika kännbart. Sixten å sin sida ser knappast fram emot 18 månader utan några meningsfulla arbetsuppgifter på Behrn Arena.


120609. Allt om HIF positiv till P-O Ljung.
Eyravallsbloggen frågade sin bloggranne Allt om HIF om hurdan ÖSKs nye tränare är. Svaret var klart positivt. Bland annat skriver man:

PeO är i grund och botten en väldigt klok, lättsam och social människa. Han har ett genuint intresse för fotbollen och har väldigt kloka åsikter om densamma. Hans spelidé gällande hur fotboll ska spelas, är i princip densamma som vi sett HIF spela de två senaste åren. Även om det är Conny som haft ”huvudansvaret” är det till stor del PeO som gett laget sin prägel.

Nåja. Det är bara att säga lycka till till ÖSK och lycka till till PeO. En trevlig, bra person som tyvärr lämnar HIF. Han blir saknad..

Det var inte bara Eyravallsbloggen som kom på idén att kontakta bloggkollegerna på ”Allt om HIF” för att få lite inside-information om ÖSKs nye tränare. Även Kapten Blod hade samma tanke och detta resulterade i artikeln: Vem är egentligen Per-Ola Ljung?


120609
Dagens papperstidning innehöll väl inte så mycket nytt med avseende på ÖSKs tränarbyte. Både Ljung och ÖSK ligger lågt med ytterligare information och hänvisar till en presskonferens som kommer att hållas under lördagen. Det är möjligt att det kan komma ytterligare besked om hur ÖSK tänker sig att gå vidare vid denna. Enligt vad NA erfar (som det brukar heta i de här sammanhangen) så kommer Lars Mosander att bli kvar som assisterande tränare.

Tidningen har talat med HIF-profilen Mattias Lindström. Denne är positiv till ÖSKs val av tränare och tycker att ÖSK gjort ett riktigt kap. Enligt Lindström har han en tydlig spelidé och -filosofi. Han vill försöka få sitt lag att spela fotboll, men ändå på ett enkelt sätt.

ÖSKs Patrik Anttonen säger, att han alltid varit positiv till Sixten som tränare, men att han samtidigt förstår att ett byte var påkallat efter de dåliga resultaten i år.

120609. En inte helt vanlig vecka i P-O Ljungs liv.
Måndagen den 4:e juni tränar han som vanligt HIF:s spelartrupp som just återvänt från en kortare ”EM-semester”. Efter träningen får han reda på att han just fått sparken. En blixt från den klaraste av himlar. Inte ens huvudtränaren Conny Karlsson säger sig ha känt till beslutet.
Måndagen den 11:e juni tränar han igen en spelartrupp. Men nu är allt nytt – spelartrupp, organisationen kring laget, träningsförutsättningarna, underlaget, kollegerna, tabelläget, bostadssituationen etc.


120608 kväll. Fotbolltransfers.com:s faktaruta om P-O Ljung


120608. kväll. Expressen: Sixten kvar i klubben.
Enligt Expressen kommer Sixten Boström inte att få lämna klubben men han kommer att tilldelas andra arbetsuppgifter. Vilka dessa är verkar dock inte vara klarlagt ännu. ÖSK kanske resonerar som så, att om man ändå skall betala hans lön under ett och ett halvt år så är det lika bra att ha honom kvar för att försöka få någon valuta för pengarna. Bloggen tror att Sixten skulle kunna ge en hel del på den fotbollsanalytiska sidan, typ motståndaranalyser, talangscouting etc. Dessutom finns ju alltid möjligheten att han så småningom själv tröttnar och säger upp sig om/när han hittat något annat. På så sätt kommer ÖSK möjligen ifrån en del av den uppsägningslön man annars varit tvungna att betala.


120608 kväll. Klart med Ljung.
Sent omsider gjorde ÖSK klart med en ny tränare som skall ta över efter Sixten Boström. Det blir Per-Ola Ljungsom tar över som tränare för ÖSK. Några närmare detaljer är egentligen inte kända än mer än att rekryteringen gått väldigt snabbt. Ljung fick besked om att han skulle lämna Helsingborg i måndags och redan på kvällen samma dag kom den första kontakten från ÖSKs sida. Om det var ovanligt lyckosamma omständigheter som ledde fram till rekryteringen eller om detta bara är början på nya besvärligheter får framtiden utvisa. Men bloggen kan inte låta bli att fundera över vad som hade skett om Ljung inte förlorat sitt jobb i början av veckan.

ÖSK: Per-Ola Ljung klar som ny tränare för ÖSK
NA: Klart: Ny tränare till ÖSK
Helsingborgs Dagblad: Örebro hörde av sig redan i måndags


120608. Ljung på örebrobesök?
NA skriver idag på morgonen, att de ”hört” att den tidigare Helsingborgstränaren Per-Ola Ljung setts i stan. Än så länge föreligger det inte någon bekräftelse eller dementi beträffande detta – varken från det ena eller andra hållet. Ljung, som är eller kanske snarare var en långvägare inom HIF-organisationen, fick häromdagen veta att han inte längre hade kvar sitt jobb som assisterande tränare hos HIF. Han fick lämna för att bereda plats för Stefan Schwartz eller om det nu var tvärtom.

Hos HIF hade Ljung uppenbarligen en roll med ett större eget ansvar än vad som är normalt för assisterande tränare. Han har efter att ha fått sparken uttryckt ett önskemål att i sitt nästa fotbollsjobb få ett större eget ansvar. Här finns – tror bloggen – en person som trots allt skulle uppleva tränarjobbet hos ÖSK som i första hand en intressant utmaning snarare än som en genväg till Superettan. Om sedan Ljung är den rätta personen för jobbet har bloggen ingen åsikt om. Uppfattningarna om honom inom HIF verkar ha varit delade.

I samband med att han fick lämna HIF gjorde Helsingborgs Dagblad en ordentlig videointervju med honom, vilken kan vara av intresse för de som tror att han skulle kunna bli ÖSKs näste tränare.

Tidningen skriver också att ÖSK hört sig för hos GAIS om de skulle kunna tänka sig att släppa Alexander Axén, vilket de dock inte verkar vara villiga att göra. Axén ställning har ju även den ifrågasatts efter en väldigt klen inledning på fotbollssäsongen.
120605.


120607. Sixten har inget hört.
NA har kollat med Sixten Boströmom denne hört något beträffande vem som skall leda träningen, då den återupptas om några dagar. Sixten säger sig inte veta något annat än att han fortfarande är ÖSKs tränare. Information om ÖSKs pågående tränarjakt har han bara fått via media – från ÖSK har det inte kommit några besked sedan dagen efter styrelsemötet, då han kontaktades av ÖSKs VD Jan Karlsson.

FotbollDirekt har följt upp saken med Elitfotbolls ordförande Björn Åqvist, som dock vägrar att överhuvudtaget uttala sig i frågan.

Även om bloggen har en mycket ÖSK-positiv grundinställning kan jag inte låta bli att tycka att den här saken har ÖSK skött ovanligt klantigt. Precis som Sixten säger till NA så finns det bara två lägen när det gäller förtroendet för en tränare. Antingen har han det eller så har han det inte. När det gäller Sixten och ÖSK framstår det som helt klart att det inte finns något förtroende längre och då är det bäst att säga så. Om ÖSK misslyckas i sina ansträngningar att hitta en ny tränare och Sixten återkommer, så kommer hans auktoritet att vara så kraftigt underminerad att det är tveksamt hur mycket han kan få ut av truppen. Dessutom är det nog så, att den här långdragna processen kommer att leda till att även en eventuellt ny tränare kommer att framstå som allt annat än ett förstaval.


Medan vi väntar på något slags besked beträffande vem som kommer att träna ÖSK under resten av säsongen kan man på ÖSKs websida läsa, att man nu kan köpa en hamburgare på O’learys för 239 kr. Erbjudandet gäller dock bara för ÖSKs samarbetspartners. Alltid något – eller kanske ändå inte.


120604. Roland Nilsson tackade nej.
NA:s nätupplaga skriver, att ÖSK frågat om Roland Nilsson var intresserad av att ta över som ÖSKs tränare, men att denne tackat nej till förslaget. Om det nu var ett förslag – det kan ju ha varit en intresseförfrågan också. Nilsson motiverar sitt beslut med att han fortfarande hoppas på ett utlandsjobb. Eftersom hans tränaruppdrag i FC Köpenhamn sträckte sig fram till sommaren 2014 och han väl lever på deras bekostnad tills dess, så fanns det väl ingen möjlighet för ÖSK att matcha danskarnas lönenivåer. Dessutom så är det väl tveksamt om Nilsson såg ÖSKs tränarjobb som den rätta typen av utmaning.


120604. ÖSK träffade Hammar.
Papperstidningen och senare även nättidningen rapporterar idag, att Urban Hammar i går träffade medlemmar av ÖSKs ledning igår. Hammar säger dock till tidningen, att det inte handlade om ett övertagande av tränaransvaret med omedelbar verkan. I stället skall man ha talat om hans framtidsplaner. Vilket mycket väl kan vara fallet. Om ÖSK väljer en halvårslösning för tränarskapet vill man säkert veta vilka som eventuellt kan tänka sig att ta över för nästa år.

Dessutom skriver man i nätutgåvan, att man ser över (diskuterar) hela den sportsliga organisationen.


120603.


120603. Trög tränarjakt.
Papperstidningen skriver, att det går trögt för ÖSK i arbetet med att finna en efterträdare till den (ännu inte officiellt) sparkade Sixten Boström. Men när Björn Åqvist säger att han inte vill kommentera några enskilda namn, så går det väl knappast att dra någon annan slutsats än att ett tränarbyte är förestående. Samtidigt börjar det att bli lite knappt om tiden. Om en vecka i morgon måndag är spelarnas semester slut och träningen dras igång igen med dubbla pass. På tisdagen spelar U21 på bortaplan mot Elfsborg. Det tar väl iofs. Albert Bunjaki hand om, men någon skall väl i alla fall bestämma vilka spelare från A-truppen, som skall vara med. Dagen efter skall A-laget spela en träningsmatch mot AIK på Trängen och senast då vill man väl ha en ny kraft på plats för omstarten.


120602. Kapten Blod om tränarkrisen.


120601.


120601. Roar Hansen på ÖSKs lista.
SportExpressen skriver, att Östers tränare Roar Hansen finns med på ÖSKs lista över tänkbara ersättare till Sixten Boström. Hansen tränar för tillfället Öster, som efter nio matcher leder Superettan med smått otroliga åtta poäng. (Delvis beroende på att övriga topplag inte presterat som de borde ha gjort). Tidigare har han även tränat Ängelholms FF med utmärkt resultat. Enligt tidningen skall även IFK Norrköping och Helsingborgs IF vara intresserade om än inte precis nu.

Frågan är väl om Hansen är så intresserad av att byta från en klubb som ligger bra till för att gå upp i allsvenskan till en klubb som ser ut att åka ur högsta serien.


120531. Ännu inga besked.
Det blev inget besked i tränarfrågan direkt efter styrelsemötet i månadags och i kväll (torsdag) vet vi lika litet om vad som kommer att hända. På måndagskvällen trodde jag att ÖSKs tystnad berodde på, att man ville tala med Sixten Boström först innan man meddelade beslutet, att låta någon annan leda laget under resten av säsongen. Men med tanke på tiden som gått efter detta så faller nog den teorin till marken.

Att det inte finns speciellt mycket stöd för Sixten Boström längre i ÖSKs ledning, tycker jag verkar helt klart med tanke på det ytterst ljumma stöd han fått under den senaste tiden. Stödet, om man ens skall kalla det så, inskränker sig i allmänhet till ett konstaterande att han fortfarande är klubbens tränare. Om man från klubbens sida ändå vill fortsätta med honom säsongen ut hade man givetvis uttryckt sig på ett helt annat sätt.

Så frågan är vad man väntar på. Det kan väl inte vara så, att man avvaktar anställningen av en ny tränare innan man går ut med informationen om att Boström lämnar. I praktiken har man ju redan gjort sig av med Boström genom att inte längre ge honom sitt stöd.

Att det sedan kan ta tid att få fram en efterträdare kan jag förstå. Rimligen bör klubbledningen låta det ta den tid det tar för att få fram den som i dagsläget är bäst lämpad (och dessutom villig). Tyvärr är det väl så att de flesta lediga tränare saknar jobb på grund av att de redan misslyckats någon annanstans. Kraven är dessutom stora den här gången – det gäller att hitta någon som både kan få tillbaka någon slags struktur i lagets sätt att agera och då främst i försvarsarbetet som väl egentligen inte känts säkert sedan den 18 april förra året (då Jonas Lanto sprang igenom ÖSK-försvaret två gånger och säkrade en Gefle-seger med 3-2, trots att ÖSK haft ledningen med både 1-0 och 2-1). Dessutom måste han vara psykolog nog att pumpa upp spelarnas självförtroende igen till minst ett normalläge.

Dessutom räcker det inte med att hitta denne tränare. Sedan måste både han och klubben bestämma sig för om man skall se engagemanget som ett inhopp vilket bara varar säsongen ut eller om det skall vara början på ett längre samarbete. Det är inte säkert att de båda parterna tänker lika i den frågan.

Websidan Fotbolltransfers.com som brukar ha rätt bra koll på sådant här listar följande tränare med erfarenheter från Allsvenskan eller Superettan som kontraktslösa för tillfället. Roland Nilsson (FC Köpenhamn), Lennart Wass (Djurgårdens IF), Tom Prahl (Trelleborgs FF), Roger Franzén (Hammarby IF) och Christoffer Skoog (Ängelholms FF). Inte så många att välja på där direkt och inte känns de så heta heller. Roland Nilsson har förvisso meriter, men samtidigt har jag en känsla av att en skicklig tränare bode ha nått längre med de lag han haft ansvaret för.

Dessutom finns det givetvis andra möjligheter. På Svenska Fotbollförbundet jobbar det ett antal kvalificerade tränare – bland annat Urban Hammar och Kjell Jonevret, vars namn kommit med i spekulationerna. Men i SvFF:s organisation verkar alla tänka enbart på det kommande EM:et, som man inte vill missa. Dessutom finns det en del andra namn som inte officiellt är arbetslösa tränare, men som kanske skulle kunna tänkas vara intressanta. Drömmen vore givetvis om det gick att få hit Jonas Thern, men varför skulle han vilja komma till Örebro? En annat ledig person som dessutom finns nära till hands är Patrick Walker. Menhan kan väl rimligen inte vara aktuell igen med tanke på hur det gick förra gången.


120528 (kväll).
NA rapporterar om ett fem och en halvtimme långt styrelsemöte och en styrelseordförande som säger:
– Sixten är vår tränare nu
vilket bloggen tyder som att han inte kommer att vara tränare säsongen ut, för då hade Åqvist uttryckt sig på ett annat sätt.

Ordföranden säger också:
– Med respekt mot alla inblandade vill jag inte prata om det. Vi är trots allt människor allihopa. Jag ger inga svar nu. De kan komma inom kort.
vilket bloggen tyder som om att man först vill tala om för Sixten personligen att han blivit arbetslös innan man släpper nyheten. Alternativt om än mindre troligt är att man vill ha klart med en ersättare först innan man rapporterar om ett tränarskifte.


120528. Prahl ej tillfrågad.
Det har varit märkvärdigt tyst på ryktesfronten de senaste dagarna. Locket är ordentligt pålagt och inget kommer ut beträffande ÖSKs framtidsplaner. Att Sixten kommer att skiljas från sitt uppdrag hos ÖSK anser jag dock rätt klart vid det här laget. ÖSK-ledningens ovilja att backa upp sin tränare kan väl bara tydas på ett enda sätt. NA intervjuar i dagens papperstidning Sixten (med några rader även på nätet) som är i Helsingfors av familjeskäl (sägs det) och det verkar vara en rätt nedstämd tränare som Lasse Wirström intervjuat. Eftersom inget officiellt sagts från ÖSKs sida än, så kan Sixten inte heller han säga något annat än att han räknar med att fortsätta. Men jag kan ändå inte komma ifrån misstanken att han redan vet, vad klockan är slagen.

Kapten Blod har varit i kontakt med Tom Prahl, ett namn som dykt upp i ryktesfloden som en tänkbar ÖSK-räddare. Prahl säger dock att han inte haft någon kontakt med ÖSK i den här frågan. Prahl gick ju i pension efter det att Trelleborg åkte ur serien förra året och det är väl tveksamt om han har lust att så nära inpå återuppleva ytterligare en nedflyttningskamp.


120527. Axén: Ingen lösning.
Papperstidningen har frågat GAIS tränare och Sixten Boströms tidigare assisterande tränare Alexander Axén om han tror att det skulle hjälpa ÖSK om man bytte tränare. Det tror inte Axén, vilket inte överraskar. Bloggen är rätt övertygad om att NA skulle ha fått samma svar oberoende av vilken allsvensk tränare de frågat. Axén befinner sig dessutom själv i en nästan lika utsatt situation med GAIS på allsvenskans andra direktnedflyttningsplats, så det är väl inte troligt att han förordar tränarbyte som lösningen för lag med nedflyttningsångest.


Eyravallsbloggen: Jag tror ingen utanför den inre kretsen vet vem det kommer att bli.
2 kommentarer – kommentera

Igor

Roger Franzen är inte kontraktslös. Han är assisterande för giffarna.

Claes a

Söndag 3 juni!
Jan Karlsson och Urban Hammar inspekterade konstgräset på Behrn Arena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.