Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK hoppas på Football Creditors Rule

.

En del pengar saknas fortfarande för Alejandro Bedoyas övergång till Glasgow Rangers.

Bedoya inte slutbetald.
I samband med publiceringen av ÖSK Elitfotbolls årsbokslut och bolagets årsstämma framkom det att slutbetalningen för Alejandro Bedoyas transfer till Glasgow Rangers ännu inte nått något av ÖSKs bankkonton. Det rör sig om ett belopp på £ 150.000, vilket översatt till svenska kronor vid nutidens anemiska pundkurser inte blir mer än ca. 1,6 mkr.

Det finns en del frågetecken kring hur ÖSK behandlat denna post. Det bästa hade väl varit om man i årsredovisningen mer explicit tagit upp hur man hanterat den. Nu skriver ÖSK i och för sig i årsredovisningens not 13:

Koncernens bedömning är att likvida medel kommer att erhållas för samtliga fordringar, för fordringar där osäkerhet råder kring betalningsförmågan hos kunden har en reservering gjorts.

Det blir man inte så mycket klokare av eftersom inga namn eller belopp nämns.

Reservering gjord (?).
Det är väl rimligt att tro, med tanke på att Glasgows problem uppenbarade sig innan årsbokslutet gjordes klar, så är det denna fordran ÖSK syftar på. Detta styrks dessutom av vad Jan Karlsson sade vid sin genomgång på stämman. Han menade (om jag uppfattade saken rätt), att ÖSKs årsvinst skulle ha blivit 1,6 mkr högre om inte en reservering gjorts i sista ögonblicket. Det verkar alltså som om ÖSK redan har tagit hänsyn till den rådande situationen och att inga ytterligare negativa resultatmässiga överraskningar kommer att drabba bolaget (i detta avseende i alla fall). Tvärtom – om pengarna så småningom betalas in blir det en ren vinst som ograverad kommer att hamna på resultaträkningens sista rad. Om det är som jag tror är det väl säkrast att brasklappa.

Sjuttonmiljonersskuld.
ÖSK är inte heller ensamma om att ha obetalda övergångsfordringar hos Glasgow Rangers. Skotska internetsiten Daily Record.co.uk skriver idag, att de sammanlagda skulderna för spelarövergångar uppgår till £ 1,6m, alltså ungefär 17 mkr. ÖSKs huvudvärk är således en rätt liten del av Rangers huvudvärk. Utöver obetalda belopp för spelarövergångar har Rangers hur som helst betydligt värre problem att försöka övervinna. Det finns de som tror att laget inte ens kommer att kunna spela klart årets seriespel.

Football Creditors Rule.
ÖSKs hopp om att kunna få sina pengar baseras förmodligen huvudsakligen på något som heter Football Creditors Rule. Denna egenhet i brittisk skattelagstiftning innebär, att skattemyndigheterna accepterat att de fotbollsrelaterade skulderna skall ha högsta prioritet. Med sådana avses spelarlöner och skulder till andra fotbollsklubbar. För en klubb som tvingats i administration gäller, att de inte får rätt att återgå till spel i sin liga efter administrationsförfarandet, om de inte dessförinnan betalt alla sådana fotbollsrelaterade skulder. För att överleva som fotbollsklubb måste Rangaers således göra allt som står i deras makt för att se till att deras transferskulder blir betalda.

Öppnar ÖSK för Bedoya?
Magnus Sköldmark citeras av Daily Record och säger:
– We’re told that we are a preferred creditor. Alejandro was great with us and we would look at taking him back if that is an option.

Vilket inte alls behöver betyda att ÖSK aktivt försöker få tillbaka honom utan snarare att man inte skulle tacka nej om möjligheten gavs. Själv är jag tveksam till om det skulle vara så lyckat – i alla fall inte med en korttidstransaktion, typ in nu och sedan ut igen i sommar. Då är det viktigare att bygga upp ett fungerande mittfälte med de spelare som tagits in i truppen under vintern.

Wikipedia (eng) skriver en del om hur ett administrationsförfarande fungerar i Storbritannien,

1 kommentar – kommentera

gothiphop

Unquestionably imagine that that you said. Your favourite justification appeared to be at the internet the easiest thing to understand of. I say to you, I certainly get irked while other people consider concerns that they just don’t understand about. You managed to hit the nail upon the top and outlined out the whole thing without having side effect , folks could take a signal. Will likely be again to get more. Thanks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.