Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Fortsatt vinst för ÖSK

Papperstidningen har fått en första information från ÖSK om hur resultatet för år 2011 kommer att se ut. Allt är visserligen inte klart än, bland annat verkar man ännu inte bestämt sig för vilka bokslutsdispositioner man skall göra. Men att det kommer att bli en rejäl vinst tycks vara helt klart. Nu var ju 2011 i vissa avseenden ett exceptionellt år med spelarförsäljningar och ett europaspel som gav nästan 1 mkr. Så den stora frågan som ännu inte är besvarad är om rörelsen går så pass bra att de löpande intäkterna täcker de löpande kostnaderna. Det är ju så det måste vara för att man skall kunna fortsätta att hålla rätt färg på siffrorna.

Med detta sagt, så blev år 2011 riktigt bra.

Omsättning.
Omsättningen ökade till från 53 till 65 mkr (2009 var den 48,4 mkr). Det mesta av omsättningsökningen hängde nog ihop med försäljningarna av Michael Almebäck och Alejandro Bedoya.

Sponsorsintäkter.
Mycket positivt var det att sponsorsintäkterna (NA skriver så även om Jan Karlsson nog hellre skulle vilja kalla dem samarbetspartner) gick upp från 27 till 31,5 mkr (2009 var de 23,9) .

Publikintäkter.
Trots ett mot hösten sviktande publikintresse ökade publikintäkterna från 11,5 till 13 mkr (2009 var de 11,9 mkr). Detta hänger förmodligen åtminstonde delvis ihop med försäljningen av årskort. Dessa ger ju intäkter oberoende av om de utnyttjas eller ej och jag har för mig att den försäljningen slog rekord förra året. Dessutom (smyg)höjs ju priserna en del år från år.

Sändningsrättigheter.
Intäkter från sändningsrättigheter och SEF-medel redovisas inte i artikeln. Dess var 11, 3 mkr år 2009 och 13,7 mkr år 2010. Dessa intäkter sjönk förmodligen förra året på grund av den sämre tabellplaceringen.

Europe League.
Europaspelet gav ett plus på 0,9 mkr, skriver NA. Om detta var ett resultatplus eller ett omsättningsplus talar dock tidningen inte om. Var det ett resultatplus måste det innebära att UEFA skickade över en ordenligt slant eftersom publikintäkterna inte kan ha varit så höga på grund av rätt låga biljettpriser och en dålig publiksiffra.

Driftsreultat.
Driftsresultatet ökade från 2,5 till 7 mkr (2009 var de 3,3 mkr).  Ökningen av driftsresultatet hänger till stor del ihop med spelarförsäljningen.

Likviditet.
Likviditeten (utan närmare definition) anges till 10 mkr. Om det avser kassa- och banktillgodohavandena så var dessa 13, 5 mkr förra året och 8,3 mkr år 2009. Det var faktiskt  inte så länge sedan som det varje vinter var stora problem att få likviditeten att räcka till för klubbens utgifter.

Årets utmaning blir väl att försöka konsolidera resultatet före de extraordinära intäkterna, eftersom det nog är tveksamt om det blir någon spelarförsäljning i år nu när IFK Göteborgs intresse för Nordin Gerzic verkar ha svalnat. Dessutom har nog fjolårets svaga sportsliga resultat verkat avkylande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.