Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Några smånoteringar från årsmötena

110311.
Jan Carlssons anförande på ÖSK Elitfotbolls bolagsstämma spelades in och finns nu tillgängligt som ett videoklipp på ÖSKs hemsida. Fast klipp kanske inte är rätta ordet för att karaktärisera inspelningen – det handlar om en presentation på hela 30 minuter.

Jans framträdande tyckte jag var den intressantaste delen under de två stämmorna i början av mars och väl värd att lyssna på för den som vill förstå vart ÖSK är på väg som organisation i ett något längre perspektiv.

110304.
* Jag frågade Lasse Mosander hur det blir med träningsmatchandet i Turkiet. Lasse berättade, att man kommer att spela två matcher. En av dessa kommer att gå mot ett ryskt lag, som han inte kom ihåg namnet på. Den andra motståndaren är inte spikad än, men blir med största sannolikhet inte mot något annat svenskt lag. Troligast blir det mot något ”öststatslag”. Det är många  sådana som ligger på träning därnere samtidigt som ÖSK. Den typen av motståndare ser man också som lämpliga med tanke på kommande motståndare i europaspelet. Ansvaret för arrangemanget och således alltså även för träningsmatcherna ligger på researrangören. Det är alltså inte så att det är ÖSK själva som måste ut och ragga upp lämpligt motstånd.

* I bolagets långsiktiga planering räknar man med att öka omsättningen med 10 mkr år för år. För år 2011 ligger man enligt Jan Carlsson bra till för att nå en bit över 60 mkr.

ÖSK befinner sig jämfört med de flesta andra allsvenska lag i en närmast unik situation. Medan de flesta andra måste jobba på att krympa sina organisationer för att komma tillrätta med underskott kan ÖSK (försiktigt) gasa på. Om intäkterna ökar med 20 % jämfört med år 2010 så kan man givetvis släppa på en del på kostnadssidan också. Det sista var min egen reflexion.

* Föreningen ÖSK Fotboll, som nuförtiden egentligen bara har två huvuduppgifter, nämligen att vara majoritetsägare till ÖSK Elitfotboll samt att ansvara för medlemsvården, kommer under innevarande år att intensifiera medlemsvärvningen. Målsättningen är i första hand att man skall försöka  komma upp mot 1500 medlemmar igen. Lars Bolin presenterades som medlemskommitténs sammankallande.

* Är man pensionär så kommer det från och med år 2012 att bli billigare att vara medlem. Pensionärskollektivet sorteras då nämligen ihop med de övriga medlemmarna i gruppen mindre bemedlade, alltså med ungdomarna och de studerande. För pensionärsmedlemmarna innebär detta, att årsavgiften kommer att sänkas från 250 till 200 kronor per år. Som hittat med andra ord.

Från och med år 2012 kommer även det sk silvermedlemskapet att försvinna. Guldmedlem kommer man fortfarande att kunna bli för en medlemsavgift på 1000 kr.

* I marknadsarbetet lägger bolaget allt större vikt vid att försöka sälja långsiktiga partnersamarbeten. Långsiktigt i det här sammanhanget betyder mer än 2 år. Det går tydligen rätt bra att göra detta, enligt Jan Carlsson. Fördelen med långa avtal är att det ger en bättre stabilitet för inkomsterna.

* Bolaget har redan passerat fjolårets siffra för marknadsintäkter (som var 28,6 mkr). För innevarande år siktar man mot typ 31 mkr.

* ÖSKs Facebooksida har medlemmar från 19 olika länder.

* Försäljningsintäkterna från årsabonnemang har redan (om än ytterst knappt) passerat fjolårssiffran 4.188 tkr. Just nu ligger man på 4,2 mkr med en månads försäljning kvar.

2 kommentarer – kommentera

Krille

Tack, intressant. En ökning av omsättningen med 20% är offensivt om man inte räknar med spelarförsäljning. Den projekterade ökningen på marknad är ju klart mindre, ungefär 8%. Sades ngt om hur man ser på spelarförsäljningar? Om både Bedoya och Almebäck säljs i sommar bör den siffran ju bli mycket högre? Hur som helst, oerhört skönt att vi har en så kompetent ledning och att det finns så stor tillförsikt i klubb och bland fans. Jag har aldrig känt något liknande utom möjligtvis under slutspurten 1994.

Ficedula hypoleuca

Jo, man mumlade något om att man nog nog måste få till några spelarförsäljningar för att komma upp i den ökningstakten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.