Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

TV-tider

Svenska Fotbollförbundet har lagt ut Canal Plus planering av allsvenska matcher under våren. Det första man slås av är väl att det inte längre blir några ”gratismatcher” i TV4 från allsvenskan. Vill man se allsvensk fotboll på TV få man lov att köpa ett betal-TV abonnemang hos Canal Plus. Planen som den ligger idag ser ut på följande sätt:

ÖSK förekommer alltså tre gånger i sändningstablån. Det handlar om de två fredagskvällshemmamatcherna mot Syrianska och Kalmar samt bortamatchen mot IFK Norrköping. Man kan ju fundera på om detta är bra eller dåligt sett ur en publikmässig och ekonomisk synvinkel. Bra är det ju inte om publiken sitter hemma och ser på matchen i stället för att se den live på Behrn Arena. Bra är det om ÖSK får lite TV-pengar för en match som ändå inte skulle dra så värst mycket folk. Det är väl lite hugget som stucket på den fronten.

På premiärhemmamatchen mot Syrianska lär det bli rätt hyfsad publiksiffra oberoende av om matchen TV-sänds eller ej. Det finns (än så länge) ett stort intresse för Syrianska från klubbens supportrar och med många boende i Mälardalen blir det nog rätt många på bortaläktaren. Matcherna mot Kalmar har de senaste två åren dragit kring resp. över 8000 åskådare. Med den matchen på en fredagskväll och dessutom utsänd i TV lär årets publiksiffra bli lägre, men det kompenserar nog TV-pengarna för.

Annars så kan man konstatera, att fördelningen av TV-matcher (och TV-pengar) är rätt sned. Malmö FF visas totalt 8 gånger medan Gefle, Kalmar, Mjällby och Trelleborg bara visas en gång under de första 30 TV-sända matcherna. Så här fördelas TV-utsändningarna mellan de olika lagen:

.
Lag TV-matcher Publikliga -10
Malmö 8 1
Göteborg 6 4
Helsingborg 6 3
AIK 5 2
Djurgården 5 7
Norrköping 5
Syrianska 5
Elfsborg 4 5
GAIS 4 8
Halmstad 3 11
Örebro 3 6
Häcken 2 15
Gefle 1 13
Kalmar 1 10
Mjällby 1 9
Trelleborg 1 14

1 kommentar – kommentera

Mackan

Gillar inte alls en sak här. Se t.ex veckan 18-24/4. Det är en match på TV om dagen i 6 av 7 dagar. Kanske skulle vi minska allsvenskan till 14 lag så kunde de sända en match om dagen, hela veckan. Förvånande också att ett lag som Norrköping visas så ofta under våren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.