Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Oförändrat marknadsföringsstöd

NA skriver idag om det marknadsföringsstöd som Örebro kommun betalar ut till vissa idrottsklubbar. Mottagare av detta stöd är de tre elitklubbarna ÖSK, ÖHK och KIF Örebro. Kommunen har lagt ut beslutanderätten när det gäller fördelningen av detta stöd på Örebrokompaniet. På så sätt undviker politikerna de alltid lika infekterade frågorna om rättvisan i de bedömningsgrunder som tillämpas. Nu är det som sagt Örebrokompaniet som får avgöra fördelningen och de ser (nästan) bara på hur stor mediaexponering klubbarna har. Då tänker man inte så mycket på hur mycket NA skriver utan mer på hur mycket klubbarna syns i TV, radio rikstäckande press etc.

Övriga idrottsföreningar i Örebro får sina bidrag i form av ett elitidrottsstöd som beslutas av kultur- och fritidsförvaltningen samt eventuellt ett elitidrottsutvecklingsbidrag som beslutas av fritidsnämnden. Det är inga större belopp som betalas ut som elitidrottsstöd och jag har en känsla av att alla är missnöjda och tycker att de borde ha fått betydligt mer. De klubbar som får det speciella elitidrottsutvecklingsbidrag får en något större belopp, men eftersom detta är ettårigt och dessutom knutet till något speciellt projekt är det inte något man kan bygga en verksamhet på.

För ÖSK Elitfotbolls del är årets marknadsföringsstöd oförändrat 1,6 mkr – samma belopp som betalas till ÖHK. KIF Örebro har fått sitt bidrag höjt från 0,6 mkr till 1,0 mkr. Ett belopp som väl knappast kan motiveras utifrån deras mediala genomslagskraft utan mer har att göra med ”rättviseaspekter”. För KIF Örebro är bidraget nära nog ett överlevnadsvillkor. NA skriver att det utgör knappa 20 % av deras intäkter. För ÖSK är motsvarande andel drygt 3 % och för ÖHK ännu lägre.

Utöver detta så är nog kommunens tillhandahållande av idrottsanläggningar ett stort stöd för de flesta av de berörda föreningarna. På kommunens intäktssida från idrottsverksamheten finns i första hand de skatteinkomster som främst verksamheterna i ÖSK och ÖHK genererar.

NA: Så fördelas stödet till elitklubbarna 2019 – får stenhård kritik 
NA: Svaret på hårda kritiken mot elitbidraget: ”Ambitionen är att prioritera barn- och breddidrott”
Jonas Brännmyr (NA): Är det rimligt att Kif Örebro får en miljon och Örebro Volley knappt 20 000 kronor – det krävs en rejäl genomlysning

Marknadsföringsstöd      
År ÖSK ÖHK KIF Örebro
2010 3 200 400 1 050
2011 3 200 900 1 050
2012 3 200 900 1 050
2013 2 900 3 000 1 200
2014 2 900 2 900 1 200
2015 2 600 2 600 1 200
2016 2 200 2 200 1 200
2017 1 600 1 600 1 200
2018 1 600 1 600 600
2019 1 600 1 600 1 000

 

SvFF:s representantskapsmöte

I morgon (som är en tisdag) har SvFF sitt årliga representantskapsmöte. På sin webbplats skriver förbundet, att beslut bland annat skall tas beträffande följande:

 • Förändrade regler beträffande icke EU-spelares möjlighet att beviljas speltillstånd som amatörer i Sverige
 • Införande av flexiblare seriesammansättningsregler för div. 3, herrar,
 • Beach Soccer formell status som SM-tävling
 • Nya preskriptionsregler för prövning av ärenden där förening, inom ramen för den idrottsliga verksamheten, gjort sig skyldig till ekonomiska eller andra oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende
 • Namnbyte div. 1, herrar, till Ettan
 • Krav på att i förbundsserierna tillhanda motståndarlag och domarna omklädningsrum
 • Utvidgning av vadhållningsförbudet i Matchfixingreglementet

  Det är väl inte så mycket bland de här förslagen som direkt berör ÖSK. Möjligen skulle skärpningen av reglerna för icke-EU spelare, vilka spelar som amatörer, kunna få betydelse för ÖSK Söders damer. En del av deras konkurrenter brukar ju ta in transatlanter över sommaren för att öka sin slagkraft. Spelare som väl varken har proffskontrakt eller uppehållstillstånd.

  Det nya förlaget till regler föreskriver att ”för att en icke EU-spelare ska kunna beviljas speltillstånd som amatör i en förening som deltar i en förbundsserie föreslås att det krävs att spelaren har ett uppehållstillstånd i Sverige”.

  Fotbollskanalen: Efter misstänkta fusket – nu ändrar SvFF reglerna kring turistvisum

 • P16/03: Göransson till Bosön

  Förbundskapten Roger Franzén har kallat 66 spelare födda 2003 till en elitsammandragning på Bosön mellan den 28:e november och den 1:a december. En av de kallade är ÖSKs Alfie Göransson.

  Alfie har väl inte spelat så värst mycket med ÖSKs 16-årslag i år utan har haft en given startplats i U17. Dessutom har det till och ifrån blivit spel även med U19-laget. Positionen i laget är mittbackens eller som central mittfältare.

  SvFF: Läger på Bosön

  Silly Winter 2019/20: Ingen förlängning för Kasim

  Introduktionsbild för Yaser Kasim (Foto: ÖSK)

  ÖSK meddelar idag, att man inte kommer att utnyttja den option som fanns till en tvåårig förlängning av Yaser Kasims kontrakt med klubben. Efter det att klubben förlängt kontrakten med både Nordin Gerzic och Johan Mårtensson tidigare i höst kommer det här beskedet inte som någon överraskning.

  Kasim är utan tvekan en duktig fotbollsspelare, men han kunde inte anpassa sig till ÖSKs spelstil. ÖSK har varit och är väldigt beroende av Gerzics kvaliteter som speluppläggare och -fördelarna. En roll som Kasim inte kunde fylla med sitt mer direkta kortpassningsspel. Han avslutar sin vistelse i Örebro utan att lämna något speciellt stort tomrum efter sig.

  ÖSK: Yaser Kasim och ÖSK Fotboll går skilda vägar
  NA: ÖSK förlänger inte mittfältarens kontrakt – lämnar klubben

  Spelarstatistik för Yaser Kasim från fotbolltransfers.com

  Silly Winter 2019/20: Ny vecka – nya provspelare

  ÖSK skriver på sin webbplats, att två nya spelare kommer att träna med klubben den här veckan. Det är målvakten David Olsson och mittfältaren David Seger.

  ÖSK. Nya provspelare under veckan.
  NA: Här är de två spelarna som provtränar med ÖSK


  Daniel Olsson.
  Den 22-årige målvakten har haft kontrakt med IF Elfsborg men varit utlånad till IK Oddevold under det senaste året. Av allt att döma har hans kontrakt nu gått ut även om han fortfarande finns kvar i Elfsborgs lagsammanställning på deras webbplats. Det är en väl utvuxen målvakt som kommer att testa med ÖSK den här veckan. Enligt elitefootball.com är han 197 cm lång och väger 95 kg.

  Elfsborg skriver följande om sin (före detta ?) målvakt.
  Svensk fotbolls kanske störste målvaktstalang med fina meriter från pojklandslagen. Uppflyttad till vår A-trupp så sent som den 11 augusti 2016. Som infödd boråsare och fostrad i IF Elfsborg har han aldrig representerat någon annan klubb. Välkänd supporterprofil som tillbringat många matcher i klacken på Elfsborgsläktaren.

  2014 blev han utsedd till Sveriges största målvaktstalang av FotbollDirekt. Stark i luftrummet, mycket reaktionssnabb vid närskott och frilägen. Känd för att kommunicera mycket och bra med sina medspelare. En mycket spännande målvakt med framtiden för sig. F.r.om i år är David vår andremålvakt jämte Kevin Stuhr Ellegaard.

  Men sedan dess har utvecklingen uppenbarligen dippat en del. Elfsborg satsade på Tim Rönning – en annan ung målvakt – efter det att de hamnat i konflikt med Kevin Stuhr – Ellegaard. Om Rönning går före och om Elfsborg dessutom värvar en ny förstemålvakt så tycker kanske Olsson att möjligheterna i Elfsborg känns rätt begränsade.

  På sätt och vis känns han väl redan som klart överkvalificerad som andremålvakt. Hans möjligheter i ÖSK är begränsade så länge som Oscar Jansson är tillgänglig, men han kanske räknar med/hoppas på att han skall kunna ta platsen om/när Oscar lämnar.

  Spelarstatistik från elitefootball.com


  David Seger.
  Seger är en yngre mittfältare född 1999 som tillhör(t) Sollentuna FK. Han har trots sin låga ålder redan tre seniorsäsonger bakom sig. År 2017 som artonårig spelade han 25 matcher för BKV Norrtälje (div 2), året därpå 26 för IFK Stocksund (också div 2). I år har han spelat 23 matcher och gjort 7 mål för Sollentuna FK (div 1).

  Distriktcupen: ÖLFFs pojkar utslagna

  Örebrodistriktets distriktcupslag P03 (Foto ÖLFF).


  Örebrodistriktets pojkar lyckades inte ta sig vidare i årets distriktscup. Lite oväntat (för mig) fick de se sig besegrade av Södermanland efter en bra insats i den första matchen mot normalt starka Östergötland. ÖLFF spelade andra halvlek med en spelare mindre vilket nog gjorde det väldigt svårt att komma ikapp.

  I en tidigare matchrapport såg det ut som om det var Örebrodistriktet som vann matchen, men nu på måndagsmorgonen är det Södermanland som segrade och därmed går vidare till kvalspel.

  Matchen verkar ha varit mycket intensiv med bland annat två gulkortsutvisningar på spelare från Närke. Den första redan i slutet av den första halvleken.

  ÖLFF: Örebro P03 utslagna ur Distriktsturneringen

  Förvirrade matchfakta.
  04. 0-1 Martin Arrebäck
  23. Varning Nisse Karlsson
  31. 0-2 Botan Sendi
  31. Varning Mattias Lombrant
  32. Varning Robin Damström
  39. Varning Södermanland Botan Sendi
  40. 1-2 Robin Damström
  43. Varning Mattias Lombrant
  43. Utvisning Mattias Lombrant
  63. 1-3 Teddy Augustsson
  70. Varning Södermanland Léon Navarrete
  72. 2-3 Robin Damström
  74. Varning Södermanland Johannes Andersson
  90. Varning Robin Damström
  90. Utvisning Robin Damström

  De 11 som startade: Emil Blomberg (mv, ÖSK,) Robin Damström (ÖSK), Hugo Dicksen, Alfie Göransson (ÖSK, k), David Kanto (ÖSK), Nisse Karlsson, Mattias Lombrant, Filip Lundqvist (ÖSK), Mahmoud Madadi (ÖSK), Salim Ali Mohammed och Viggo Svedin (ÖSK).
  Ersättare: Hjalmar Nilsson (mv), Lukas Behr, Amin Gorgol (ÖSK), Momen Safi och Charbel Saliba.


  Distriktscupen: ÖLFF F16 säkrade en plats i kvalspelet

  Efter ett försmädligt och väldigt sent baklängesmål missade ÖLFF:s flicklag möjligheten att ta sig direkt till Cup Kommunals slutspel. Men möjligheten att ta sig dit via kvalspel fanns kvar. Den möjligheten utnyttjade de idag genom att besegra värddistriktet Södermanland med 5-2. Av matchrapporten att döma var det aldrig någon fråga om vem som skulle ta hand om kvalplatsen.

  ÖLFF: Kvalmatch väntar för Örebro F03

  Matchfakta.
  07. 1-0 Linnea Wallin (Anna Sandberg)
  27. 2-0 Cornelia Karlsson (Anna Sandberg)
  45. 3-0 Sara Johansson (Anna Sandberg)
  59. 4-0 Cornelia Karlsson (IdaMaja Isacsson)
  65. 4-1 Emilia Jonsson
  74. 5-1 Lisa Aronsson (Zelda Stadsdahl)
  76. 5-2 Agnes Sporrong

  De 11 som startade: Alice Hultman (mv), Hanna Thunberg , Linnéa Wallin, Sara Johansson, Zelda Stadsdahl, Josefine Eklund, Lisa Aronsson (ÖSK), Ebba Cabander (k, ÖSK), Stina Hedborg (ÖSK), Cornelia Karlsson (ÖSK) och Anna Sandberg (ÖSK)
  Ersättare: Stina Mannfolk (mv, Alice Stridh, Ida Folkö, Linnea Adolfsson, Nova Söderström, Astrid Engström (ÖSK) och Idamaja Isaksson (ÖSK).

  Turneringen fortsätter nu på följande vis.
  Kval till slutspel.
  Speldagar någon gång under perioden 23 november – 15 december 2019.
  De åtta grupptvåorna från gruppspelet spelar parvis om en plats i slutspelet. Kval till slutspel
  spelas som enkelmöten. Geografisk spelordning tillämpas. Hemmalag lottas fram av SvFF.


  Slutspel.
  Norrbotten: 31 januari-2 februari 2020
  Småland (2 grupper): 17-19 januari 2020
  Stockholm: 24-26 januari 2020
  De åtta gruppsegrarna samt de fyra grupptvåorna som kvalat in till slutspelet indelas i
  fyra grupper om vardera tre lag. Varje grupp består av två gruppsegrare och en kvalsegrare.


  Semifinal.
  Spelas senast 28 maj 2020
  De fyra gruppsegrarna från slutspelet möts parvis om en finalplats. Fri lottning
  tillämpas. Semifinalerna avgörs genom enkelmöten.


  Final.
  Onsdagen den 24 juni 2020 i Halmstad