Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Två förslag till valberedning

Det har inkommit två förslag till ÖSKs föreningsstämma avseende valet av valberedning för det kommande verksamhetsåret. Något som minst sagt tillhör ovanligheterna – oftast får man vara nöjd om det finns ett genomarbetat och genomtänkt förslag till denna viktiga funktion.

Även om valberedningar verkar i det tysta så skall man absolut inte underskatta deras betydelse. I det ”svenska systemet” hör det ju till ovanligheten att stämmor i bolag, föreningar och organisationer i sina beslut avviker från de förslag som valberedningen lämnat.

I praktiken blir det oftast så att det är denna begränsade och ofta anonyma grupp som i praktiken bestämmer vilka som skall styra verksamheten. En uppgift som för att den skall kunna göras bra både kräver en insyn i hur styrelsearbetet går till, hur de olika styrelsemedlemmarna utför sina uppdrag samt vilka tänkbara nyrekryterade/ersättare som skulle kunna engageras.

Inför årets stämma hade ursprungligen ett förslag till valberedning lämnats in av ÖSKs tidigare ordförande Björn Åqvist. Därefter har ytterligare ett förslag lämnats in av den tidigare styrelsemedlemmen Jasmin Benca. Oklart vad som motiverade Benca att lämna ett alternativt förslag. Var det någon som han absolut ville se i valberedningen eller var det någon han inte tyckte skulle ta en plats i denna.

Förslagen.

Nuvarande Förslag 1 Förslag 2
valberedning Björn Åqvist Jasmin Benca
Karl-Ove Anderson X X X
Lars Bohlin X X X
Anders Båsjö X X
Maria Tedsjö X
Per-Åke Sörman X
Anna Degrell X X
Tomas Strand X
Erik Wärlegård X
Lennart Larsson X

Att Maria Tedsjö inte föreslås till omval i något av alternativen ter sig naturligt med tanke på att hennes make är föreslagen till en plats i ÖSKs kommande styrelse. Per-Åke Sörman har haft ett politiskt stormigt år med tanke på att han efter intern kritik blev av med sin kommunalrådsbefattning. Han vill förmodligen ägna sin energi åt annat.

Motiveringar

Björn Åqvist.
Karl-Ove har varit valberedningens ordförande de senaste åren och kontinuiteten på denna post är viktig. Vidare har Lars Bolin en god kontakt med många engagerade medlemmar samtidigt som han har erfarenhet av arbete i ÖSK:s styrelse. Anna Degrell är en profil i supporterkretsar och har bland annat varit med och startat Örebrudar. Efter att ha lyssnat runt i våra supporterled är Anna Degrell en person som har ett brett stöd i den här typen av förtroende. Tomas Strand är engagerad i vårt aktieägarnätverk och är en god representant för detta nätverk och många övriga aktieägare. Slutligen står Anders Båsjö för kontinuitet och i rollen som revisor har han
ett brett nätverk och också en bra bild av många företagare i Örebroregionen.

Jasmin Benca.
Erik känner alla till, en stark profil och med stark förankring såväl bland supporters som bland företagare och medlemmarna i stort. Lennart har ett förflutet i ÖSK:s styrelse och kan verksamheten. Han har dessutom ett brett kontaktnät i företagarvärlden, vilket bl.a. visat sig i värvningen av Andreas Skovgaard. Det skulle vara en bra grupp med olika kontaktytor och spetskompetenser tycker jag.

Från det ena till det tredje.
Intressant det Benca skriver om värvningen av Skovgaard. Tydligen har den rekryteringen stöttats ekonomiskt av ett antal företagare. Om det nu var i form av pengar till en sign-on bonus eller för ett tillskott till lönen.

ÖSK: Inför årsmötet – Nya förslag till val av valberedning.
Björn Åqvists förslag
Jasmin Bencas förslag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.