Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Akademin: Samuel Wowoah blir akademiansvarig

ÖSK meddelade idag, att man rekryterat Samuel Wowoah i den nya befattningen som Akademiansvarig. Någon sådan har klubben tidigare inte haft om man undantar den relativt korta period som Rickard Torstensson hade ansvaret för befattningen.

ÖSK skriver, att det varit ett stort intresse för tjänsten och att man genomfört intervjuer med flera väl kvalificerade kandidater. I slutändan föll sedan valet på Samuel Wowoah som efter det att han lämnade ÖSKs A-trupp efter säsongen år 2013 med över ÖSK-160 matcher i bagaget varit verksam i Karlslunds IF

I Karlslund började Wowoah som spelade tränare innan han två år senare koncentrerade sig helt på tränaruppdraget. Efter 9 år i klubben fick han tidigare i år lov att lämna på grund av mindre lyckade resultat. (Inte för att det gick bättre efter det att han lämnat).

NA:s Fredrik Carlsson har intervjuat Wowoah hur han ser på sitt nya jobb i en matnyttig artikel. Det är väl främst två saker jag fäster mig för i artikeln.

Wowoah (och ÖSK) vill se en mer aggressiv rekrytering av lokala talanger till ÖSKs akademi. Oavsett om vi ska rekrytera spelare till akademin eller utveckla spelare från egna led till akademin ska vi inte tappa spetsspelare utanför stan, tycker han. Så har det varit till och ifrån. Främst när det gäller ungdomar som tillhört någon av de andra klubbar, vilka driver en egen akademiverksamhet.

ÖSKs blivande akademichef vill gärna se att de unga talangerna i akademin får en tidigare kontakt med seniorfotbollen. Det finns ganska tydliga bevis på att unga spelare som hamnar i seniorspel tidigt har bättre förutsättningar att bli elitspelare. Där behöver ÖSK titta på samarbetet mellan de andra klubbarna. Hur ser det ut med eventuella talanger som kanske inte är aktuella för uppflyttning till A-laget men fortfarande är intressanta. Hur kan vi göra för att optimera deras utveckling genom att få in dem i seniorfotboll utanför ÖSK? frågar han sig.

En åsikt jag är helt överens med.honom om. Det är snarare regel än undantag att unga spelare som tas från Akademin till A-truppen blir nästan helt utan matchspel. Detta under en period av sin utveckling då de borde spela seniormatcher varje vecka. Jag tycker att man borde vara så radikal, att man kräver att i steget från Akademi till ÖSKs A-trupp borde ett år av seniorfotboll i ett lag på lämplig nivå ingå.

ÖSK: Samuel Wowoah ny akademiansvarig
NA: Förre stjärnan blir ÖSK:s akademichef
Transfermarkt: Samuel Wowoah


230704. ÖSK: ÖSK Fotboll söker akademiansvarig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.