Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ekonomin: ÖSK räknar med en stor förlust 2023

Vid stämman igår redogjorde ÖSKs VD Jonas Lindegren för det förväntade resultatet för det här verksamhetsåret. Eller kanske snarare för det budgeterade resultatet, vilket innebär en förlust på hela 4,2 mkr. Ett väldigt högt belopp med tanke på det egna kapitalet inte är högre än 7,1 mkr. Med ett sådant resultat finns det inte mycket av säkerhetsmarginaler kvar.

Lindegren framhöll att man inte gjort någon glädjekalkyl. Man har till exempel inte räknat med en större publik än vad man hade förra året. Då sågs ÖSKs 15 hemmamatcher av endast 38.300 personer, vilket gav det med ÖSK-mått mätt väldigt låga publiksnittet 2.553. Går fotbollen bättre i år resultatmässigt borde den siffran kunna förbättras en del. Dessutom har man inte räknat med några spelarförsäljningar alls.

Totalt sett räknar man med en intäktsminskning med 14 mkr från 48 mkr till 34 mkr, där de största minskningarna beror på att

  • man inte kommer att få några ”UEFA-pengar” (5,5 mkr)
  • man inte räknar med några spelarförsäljningar (6,7 mkr)
  • bidraget från SEF (diverse rättigheter) minskar (1,2 mkr). Förmodligen beroende på den dåliga placeringen i serien 2022.

För att parera dessa intäktsminskningar tvingas man givetvis även att minska kostnaderna. En så stor minskning som 14 kr rår man inte med utan räknar med att kunna få ner kostnaderna med 11,2 mkr. Den största minskningen kommer från lägre personalkostnader (5,5 mkr).

Man får verkligen hoppas, att ÖSK verkligen tagit höjd för alla eventualiteter i denna budget. Annars kan det bli väldigt pressat och otrevligt fram mot höstkanten.

Anm. Jag hade lite svårt att få matematiken att gå ihop, eftersom 14 mkr- 11,2 mkr ger en förlust på ”bara” 2,8 mkr. Men man måste även ta hänsyn till ingångsläget efter 2022. ÖSK redovisade för det senaste verksamhetsåret en förlust på 1,4 mkr. Lägg detta till de 2,8 mkr, så hamnar man på en förlust på 4,2 mkr.

NA: ÖSK räknar med miljonförlust
SR P4 Örebro: Lindegren om ÖSK:s ekonomi: ”Det blir tufft”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.