Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Taha Ali till Malmö FF

ÖSKs föredetting Taha Ali har tagit nästa kliv i sin karriär då han nyligen gick från Helsingborgs IF till Malmö FF i en affär som enligt obekräftade uppgifter även ska ge ÖSK en rätt rejäl slant sätt till den faktiska speltid som Ali stod för i Svartvitt.

Taha Ali kom som bosman till ÖSK från division Ett-laget Sollentuna FK i februari 2021 och gjorde genast ett intressant avtryck då han i sitt allra första inhopp för ÖSK gjorde mål i en träningsmatch mot AIK.

Men så värst mycket mer såg vi inte av Ali i ÖSK då han fick väldigt svårt att få speltid och till slut blev det bara 14 allsvenska spelminuter för dribblern innan det blev klart att han i sommarfönstret lånades ut till Västerås SK i Superettan. Enligt uppgifter som bloggen tagit del av togs kontakten mellan VSK och ÖSK endast 3 timmar innan transferfönstret slog igen.

Lånet i Västerås blev till en stor succé. Tillsammans med Erik Björndahl (som också var utlånad från ÖSK till VSK vid den här tiden) räddades VSK kvar i Superettan och Taha Ali var helt ordinarie och blev utsedd till årets västeråsare av tidningen VLT.

Det där lånet gav sedan ringar på vattnet för när ÖSK sedan åkte ur Allsvenskan valde Helsingborgs IF att köpa loss honom från ÖSK.

Den exakta summan får vi troligen aldrig veta (även om ÖSK bokslut för 2022 sannolikt kommer att kunna ge en fingervisning), men ryktet pratar om att HIF betalade någonstans mellan 2,5 till 4 miljoner samt att det därtill fanns en klausul om förtjänst på vidareförsäljning som skulle utfalla till ÖSKs fördel. Trygga uppgifter till bloggen talar om att det ska röra sig om så mycket som 20-25% som ÖSK har rätt till samt att slutsumman hamnade nära 4 miljoner för själva köpet.

Det vi däremot vet med all säkerhet är att Taha Ali hade ett flerårigt kontrakt med ÖSK som gjorde att klubben inte var tvungna att sälja. Det fanns till exempel ingen klausul om att ÖSK var tvungna att sälja till ett visst pris pga nedflyttningen. Så ÖSK hade ett väldigt gott förhandlingsläge när Andreas Granqvist (HIFs sportchef) började sin budgivning och bloggen ser ingen anledning till att ÖSK inte utnyttjade det läget så långt det bara gick.

Sammanfattningsvis kan bloggen ändå tycka att försäljningen av Taha Ali, en spelare som fick väldigt skral speltid i ÖSK, blev positiv med tanke på att det nu tycks generera en hel del pengar till ÖSK. Att klubben överhuvudtaget tjänar såhär pass bra (oavsett hur lågt eller högt man väljer att räkna) är en fin bonus för klubbens kassakista och faktiskt också ett fint kvitto för Axel Kjäll som var den som genomförde försäljningen när det begav sig.

För nu står det alltså klart att sejouren i Helsingborgs IF bara blev en ett-årig företeelse och att nästa anhalt nu blir Malmö FF (som köpt loss Ali för 8-10miljoner) där han helt plötsligt kommer till ett lag som, under nye tränaren Henrik Rydström, kommer att spela en helt annan fotboll än den han varit van vid de senaste åren och det ska bli mycket spännande att se om Taha Ali kan växla upp från att endast vara en show-man till dessutom blir en poäng-givande sådan.

Lagstatistik: Taha Abdi Ali

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *