Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Miljonstöd från RF

När RF för någon vecka sedan publicerade en lista över vilka klubbar som får ta del av det stöd på totalt 500 mkr som regeringen ställt till RFs och idrottsrörelsens förfogande väckte det en hel del förvåning över att ÖSK och ett antal andra allsvenska klubbar såg ut att bli lottlösa.

Jag påpekade då, att det finns ytterligare en pott som skall fördelas. RF ansåg sig nämligen inte kapabla (eller intresserade) av att fördela bidragen till elitklubbarna utan nöjde sig med att lämna över ”en påse pengar” till fotbollen.

Hur fördelningen skulle gå till överläts till fotbollens egna organ som för herrarna del är Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet. Smart av RF som därmed undviker att hamna i konflikt med alla de föreningar som tycker att de fått mindre än vad de borde ha fått.

Nu har fördelningen av de drygt 70 mkr som stått till fotbollens förfogande skett. Av totalbeloppet går drygt 65 mkr till Allsvenskan medan Superettan får 7,7 mkr. Damfotbollen (Allsvenskan och Elitettan) får för sin del endast 3,1 mkr som skall fördelas mellan 26 klubbar.

Principen för herrarnas fördelning är att alla allsvenska föreningar får ett grundbidrag på 500 tkr. De återstående 57 fördelas baserat på klubbarnas omsättning och
publiksiffror.

För ÖSKs del innebär detta, att man kommer att få ett belopp som uppgår till knappa 2,5 mkr.

ÖSKs VD Simon Åström har lämnat följande kommentar till NA.
– Den stora utmaningen ligger fortfarande framför oss och handlar om att spela matcher utan publik. Vi gick in i året med ett eget kapital på drygt sju miljoner, och med de nya stöden och om vi kommer kunna spela med publik under andra halvan av säsongen är vår tro att vi kan hantera den här säsongen med det kapitalet, utan att gå omkull.

Jag tror för egen del inte att man kommer att kunna spela fotboll med någon publik under det här året. Även om publiken vistas utomhus är miljön sådan att en smittspridning lätt kan ske. Först då det inte sker någon samhällsspridning av viruset lär elitfotboll med publik vara möjlig igen.

Ett scenario som innebär att ÖSK måste vidta ytterligare åtgärder för att överleva med sin verksamhet.
Om publikförbudet blir mer långvarigt än så kommer vi behöva vidta många fler åtgärder. Vi har jobbat med ganska många scenarier och har en lista över med aktiviteter som vi är beredda att vidta för att dämpa smällen, kommenterar Åström hur man ser på en höst utan publik.

Aftonbladet: Avslöjar: Så mycket får din allsvenska klubb
NA: ÖSK får 2,5 miljoner kronor i coronastöd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.