Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Delbeslut angående elitlitlicenser för 2021

SvFF har godkänt elitlicenserna för 30 av 32 föreningar i Allsvenskan och Superettan. För IK Brage, Jönköpings Södra IF, Umeå FC, Östers IF som hade ett negativt eget kapital vid årsskiftet har förbundet gjort bedömningen att deras inlämnade handlingsplaner för att återställa det egna kapitalet inte är orealistiska.

Beträffande Östersund så är deras elitlicensärende bordlagt. (Dvs. förbundet vet inte hur de skall hantera frågan).

Beträffande Akropolis IF så redovisade denna klubb ett negativt eget kapital per den 31 december 2019. Eftersom de inte har lämnat någon handlingsplan måste klubben därför lämna in ett periodiserat bokslut per den 31 augusti. Ett bokslut som visar att deras egna kapital är positivt.

Fortsatt besvärligt för KIF Örebro.
För klubbarna i Damallsvenskan konstaterar SvFF, att Eskilstuna United DFF, KIF Örebro DFF och Växjö DFF inte har klarat av att uppfylla sina handlingsplaner att återställa deras egna kapital till noll per den 31 december 2019. Även de måste därför lämna in periodiserade bokslut per den 31 augusti 2020. Dessa bokslut måste visa minst noll i eget kapital. Vid samma tillfälle som de periodiserade bokslut inlämnas skall även likviditetsplaner, som visar att klubbarna klarar sina betalningar under resten av året.

KIF Örebro hade ett negativt eget kapital på 1,25 mkr vid det senaste årsskiftet. Att fram till den 31 augusti klara av att redovisa en vinst på minst detta belopp verkar vara en till synes omöjlig uppgift – även utan de problem som COVID-19 epidemin orsakar. År 2019 klarade föreningen visserligen att redovisa ett positivt resultat. Detta var dock inte större än 260 tkr.

Från KIF Örebros sida verkar man dock vara av uppfattningen att de kommer att få dispens för att slutföra sin handlingsplan under år 2021. Av den åsikten var i alla fall föreningens ordförande Fredrik Stengarn, då deras senaste bokslut presenterades i mars månad.

I söndagens NA vädrade Stengarn sin besvikelse över att det inte var till KIF Örebro som ÖSK sammanslagningsinvit lämnades. Det hade ju varit ett enkelt sätt för KIF Örebro att lösa sina lönsamhetsproblem. Förmodligen var KIF Örebros dåliga ekonomi en av huvudanledningarna att ÖSK valde den interna lösningen med ÖSK Söder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.