Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK betalar tillbaka

Av fotbollsklubbens redovisning framgår att Moderföreningen (dvs. Örebro SK FK) redovisade en vinst på 307 tkr. Ändå minskade det redovisade egna kapitalet med 22 tkr. Det borde det ju inte ha gjort.

Bläddrar man fram till Not 21 Ansvarsförbindelser hittar man förklaringen. Där finns tillsammans med Fonden Karl Öhrbom Memorial (nu 211 tkr) även den betydligt större posten Villkorade tillskott 2.648 tkr. Vid utgången av år 2018 uppgick denna post till 2.978 tkr. Denna del av ansvarsförbindelserna har alltså minskat med 330 tkr genom en amortering. Samma belopp återfinns för övrigt i moderföreningens Kassaflödesanalys under benämningen ”Återbetalning kapitaltillskott”. Om nu någon skulle undra.

För att göra en krånglig ska lite enklare. Det rör sig här om ytterligare en amortering på det eftersatta lån, som ÖSK erhöll från Örebro kommun i samband med den ekonomiska krisen i mitten av 2000-talet. ÖSK kunde då tillgodoräkna sig lånebeloppet som ett tillskott till det egna kapitalet. Men underförstått var att lånet skulle återbetalas om/när ÖSK (moderföreningen) åter går med vinst.

Denna låneskuld (som alltså inte är en skuld i redovisningsmässig mening utan tas upp som en ansvarsförbindelse) gnager ÖSK bort en bit av varje år. Med nuvarande amorteringstakt kommer allt att vara återbetalt om ca. 8 år.

Örebro Sportklubb Fotbollsklubb: Årsredovisning ör räkenskapsåret 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.