Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Åström om läget

NA hade igår en längre intervju med ÖSKs VD Simon Åström. Elena Lövholm höll i mikrofonen (eller om det var en penna hon använda för att komma ihåg vad Simon hade att säga). Lite tråkigt att den här typen av information hamnar bakom NA:s Betalvägg, vilket gör att den inte blir tillgänglig för alla intresserade. Det hade varit bättre om någon intervjuat Simon och sedan lagt ut intervjun på ÖSKs webbplats.

Men jag förstår samtidig NA och ÖSK som har ett symbiosliknande förhållande. NA behöver skriva om ÖSK ,eftersom det intresserar många av tidningens läsare. Och ÖSK behöver tidningen för att nå ut till supportrar och intressenter. Tidningen behöver sin betalvägg för att säkra ekonomin etc. Men den här artikeln borde rimligtvis ha placerats utanför väggen.

Här är några av de mer intressanta sakerna som Simon Åström för fram, samt mina egna synpunkter på vissa av dem.

Publiken.
Åström tycker, att den aldrig borde vara lägre än 5.000.
– Man vill komma till en punkt att vid dåligt väder och mot en dålig motståndare så kommer det 8.000 personer, och på en normal match kommer det 12.000.

Under året har man haft en aktör (?) som statistiskt analyserat vad som drar publik. Med hjälp av detta underlag kommer ÖSK under hösten att jobba med publikrekrytering. Man hoppas på så sätt få en bättre uppfattning om vad det är som attraherar publiken att komma till Behrn Arena.

Rent ekonomiskt ser det än så länge inte så illa ut när det gäller matchintäkterna. ÖSK hade av allt att döma en väldigt försiktig publikbudget så än så länge ser det ”bra” ut.
– Vi tror att vi kommer nå vår budget på biljettintäkter, sannolikt överträffa den som det ser ut nu.
En av anledningarna är att man sålt fler lösbiljetter än vad Åström varit med om tidigare. Försäljningen av årskort gick inte så bra, men detta kompenserar man nu genom att i stället sälja fler lösbiljetter.

Ekonomin.
Budgeten för det här året låg på en förlust på 3,7 mkr. I den prognos som lämnades i samband med rapporten för det första kvartalet hade den prognostiserade förlusten sänkts till 2,2 mkr. Nu räknar ÖSK med att kunna göra en vinst på mellan 1,5 och 2 mkr. Anledningen till resultatförbättringen är huvudsakligen spelarförsäljningar. Definitivt Brenda Hines-Ike och möjligen även Ferhad Ayaz (förbätringen från budget till Q1-prognosen).

Hur stort (eller litet) det slutgiltiga resultatet kommer att bli beror på om det blir några spelaraffärer efter säsongen. Om ÖSK tar in nya spelare till truppen redan i år kommer resultatet att bli sämre. En viss buffert för detta finns dock redan inlagt i den prognos man nu talar om.

Partnerintäkter.
ÖSK räknar enligt sin plan med att ta in ca. 2,5 mkr mer från sina partners än vad man gjorde förra året. Man är dock ännu inte uppe på den intäktsnivå man hade för 3 till 5 år sedan.

Av detta framgår det klart, att samarbetet med Lagardére var ett stort misslyckande. ÖSK hoppades att med hjälp av dem även nå nationella och i bästa fall kanske även internationella företag. Det gjorde man nu inte. I stället sjönk försäljningen till lokala partners som ville göra sina affärer direkt med ÖSK och inte via en mellanhand.

Ekonomisk målsättning.
Den ekonomiska målsättningen knuffar man, enligt känt mönster, framför sig när det blir uppenbart att man inte kommer att kunna nå det näst senaste målet. Den senast satta målsättningen är nu att man år 2023 (eller däromkring) skall vara topp 6 i allsvenskan sett till intäkter. Vid dagens inkomstnivåer innebär att det i princip behövs en fördubbling av intäkterna. År 2023 kommer ökningsbehovet att vara ännu större eftersom även de andra toppklubbarna kommer att förbättra sina ekonomiska förutsättningar.

Spelaraffärer.
ÖSK har tidigare sagt att man är nöjd med storleken på spelartruppen. Vilket innebär att någon spelare måste lämna klubben innan man kan värva någon ny. Detta frångick man dock under sommarens transferfönster, eftersom man då visserligen sålde en spelare men tog in tre. Det finns dock förklaringar till detta.

Ersättaren till Brendan Hines-Ike är Viktor Tranberg (som dock bara lånats under höstsäsongen).

Johan Bertilsson har man redan nu tagit in som en ersättare för spelare som man räknar med kommer att lämna efter årets säsong (Besara?). Bertilsson har man ju länge velat ha i ÖSK och då var det bäst att slå till på en gång när han blev tillgänglig. ÖSK kunde, tycker jag, lika gärna hävda, att Bertilsson är ersättaren efter Ferhad Ayaz, som ju inte ersattes få han lämnade klubben.

Fabio slutligen togs in på ett korttidskontrakt som en extra mittbacksuppbackning om det skulle ta längre tid än beräknat för Arvid Brorsson att bli spelklar igen. Fast det tror jag är ett svepskäl. Jag tror helt enkelt att man tyckte att han såg så bra ut att man vill testa honom under en längre period. En provspelande i princip okänd brasse under några månader innebär inte några större kostnader. Dessutom lär det ha funnits andra klubbar som var intresserade av honom.

NA (Betalvägg): Simon Åström om sommarens transferfönster och ÖSK:s nya ekonomiska målsättning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.