Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Ekonomiskt utfall Q1 2018

I skuggan av den nyemission som ÖSK dragit igång eller kanske snarare på grund av den har ÖSK (äntligen) publicerat det ekonomiska resultatet för det första kvartalet. Resultatet för perioden uppgår till 4,3 mkr, vilket är något sämre än det budgeterade periodresultatet som är 4,5 mkr.

Av rapporten framgår att:


Kvartal.

  • ÖSK har inte budgeterat med några spelarförsäljningar i år. Därför kom övergången för Ferhad Ayaz till Dalkurd som en positiv och prognosförbättrande överraskning.
  • Försäljningen av årskort har gått sämre än föregående år. Främst på grund av att ÖSKs partnerföretag (sponsorerna alltså) väljer att ta ut färre biljetter än tidigare. Detta på grund av att det är svårt för dem att intressera kunder för matcher som går på helgerna (ett klassiskt problem i Örebro). Även försäljningen till privatpersoner har gått något sämre än förra året.
  • Däremot går faktiskt själva partnerförsäljning bättre, skriver bolaget. Efter åren med Lagardère upplever många en större närhet till klubben.
  • På kostnadssidan är utfallet sämre än budgeterat. Detta ser man dock främst som en periodiseringseffekt och man räknar med att kunna hålla årskostnaderna inom den budgeterade ramen.

    Helår.
    ÖSK publicerar dessutom sin årsbudget, samt en prognos baserad på vad man visste då rapporten gjordes.

  • Lite överraskande är att man budgeterat med en årsförlust på hela 3,7 mkr. Budgeten från början av året är underbalanserad med försiktiga antaganden på intäktssidan med målet att under året jobba med åtgärder för att närma sig en nollbudget, skriver företaget.

    Marsprognosen indikerar ett något bättre resultat (-2,2), vilket nog i första hand kan härledes till försäljningen av Ayaz. Prognosen för resultatet på helåret är minus 2,2 mkr, alltså 1,5 mkr bättre än budget och en del i arbetet med att närma sig en nollbudget, enligt ÖSK.

  • Något större utrymme för negativa överraskningar eller felräkningar verkar det inte finnas för tillfället.
  • Personalkostnaderna för det första kvartalet uppgår till 6,2 mkr och för helåret till 26,9. Om man antar att dessa kostnader periodiseras med fjärdedelar över de fyra kvartalen skulle detta möjligen kunna innebära, att man tagit höjd för någon sommarvärvning. Fyra kvartal med 6,2 mkr ger ju en årskostnad på 24,8. Vilket lämnar ett utrymme på lite drygt 2 miljoner för personalaktiviteter under sommaren.
  • Med tanke på hur resultat och budget ser ut skulle jag tro, att ÖSK välkomnar om någon lämnar under sommaren. Detta under förutsättning att man bedömer, att ersättningen är acceptabel. Helst skulle man ju vilja se att hålet i resultatprognosen kan täppas till.

    ÖSK: Kvartalsrapport Q1 ÖSK Elitfotboll AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.