Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Örebro sänker bidraget

Fördelningen av Örebro kommuns stöd till elitidrotten har alltid varit en het potatis. Det finns (givetvis) alltid föreningar som anser att systemet är orättvist och det finns ingen förening som tycker att de får tillräckligt mycket. Det ligger liksom i sakens natur.

Efter den hårda kritiken som Örebro Volley riktade mot kommunen för något år sedan har man från kommunens sida ändrat principerna för hur dessa medel skall fördelas. I fortsättningen kommer pengarna som skall fördelas ur endera av två olika potter.

  • Dels finns det en marknadsföringspott som Örebrokompaniet styr över. Dessa pengar delas ut utifrån hur stort marknadsföringsvärde för kommunen som respektive klubbs verksamhet anses ha.
  • Dels finns det ett elitidrottsstöd (plus ett elitidrottsutvecklingsbidrag) som delas ut av kommunen utifrån vissa fastlagda normer, där man tar hänsyn till hur många elitidrottare som finns inom verksamheten.

    Beloppen som ryms inom de två potterna skiljer sig en hel del. I Örebrokompaniets marknadsföringspott finns det 4,4 mkr medan det i elitidrottsstödet finns 615 tkr (plus utvecklingsbidraget på 200 tkr) att fördela.

    Betydligt fler föreningar än tidigare kommer att kvalificera sig för elitidrottsstödet än vad som hittills varit fallet. För de klubbar som tidigare fått stöd innebär det nya systemet att det blir en rätt drastisk sänkning av stödet. För Örebro Volley och för den delen även för ÖSK Bandy blir resultatet en sänkning av stödet från 70 tkr till ca. 20 tkr. Kanske inte riktigt vad man från volleybollsidan hade räknat med.

    När det gäller marknadsföringsstödet så kommer ÖSK Fotboll och Örebro Hockey att få vidkännas fortsatta sänkningar av stödet från kommunen. År 2016 fick de två klubbarna 2,2 mkr var. För i år blir det bara 1,6 mkr. Av någon (ur marknadsföringssynpunkt) oförklarlig anledning blir det dock ingen reduktion av marknadsföringsbidraget till KIF Örebro. De får liksom i fjol och i förfjol 1,2 mkr som stöd till sin verksamhet.

    I det här bidragssammanhanget skall man dock ha i åtanke att både fotbollsklubbarna och hockeyn gynnas på ett annat sätt av kommunen. De anläggningar som respektive sport bedrivs inom ägs och bekostas av kommunen. Något som inget av de aktuella klubbarna är kapabla att ta hand om på egen hand.

    Å tredje sidan – för det finns ju en sådan också, så lär kommunen kunna ta in icke föraktliga summor i kommunalskatt från de personer som är engagerade i klubbarnas verksamheter. I alla fall från de anställda och spelarna i ÖSK Fotboll och Örebro hockey. Dessutom genererar klubbarna säkert en hel del annan ekonomisk aktivitet som så småningom kommer kommunen till del.

    NA (Betalvägg): Nytt jämställt elitidrottsstöd klubbat

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.