Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK Elitfotboll: Vinst första kvartalet

ÖSK Elitfotboll har nu på sin webbplats publicerat kvartalsrapporten för månaderna januari till och med mars. Resultatet av de första tre månadernas ansträngningar gav en vinst på 2,3 mkr. Inte så mycket att orda om eftersom den egentliga fotbollssäsongen ännu inte börjat i slutet av mars. Att resultatet blir så pass positivt beror i första hand på att hälften av marknadsintäkterna (13,0 mkr) bokats redan under det första kvartalet.

Några synpunkter i all sin enkelhet.

  • Resultatet för det första kvartalet var 0,2 mkr bättre än budgeterat. Felräkningspengar i sammanhanget.
  • Prognosen för helåret är en förlust med 2,8 mkr, vilket är 0,1 mkr sämre än budgeterat. ÖSK har alltså budgeterat med en förlust för det här året stärkta som de är efter kapitalinflödet från nyemissionerna. Att de trots den resultatmässigt tråkiga starten av årets allsvenska tror att man skall kunna hålla sig i närheten av budgeten är något förvånande med tanke på att en sviktande hemmapublik innebär lägre intäkter.
  • Marknadsintäkterna prognostiseras till 26,3 mkr, vilket är samma siffra som man redovisade i förra årets bokslut. Detta bör innebära, att man inte heller detta år kommer att ha någon egentlig draghjälp från Lagardère. Partnerförsäljningen har till och med gått något sämre än förra året, men storleken på de totala marknadsintäkterna garanteras ju av Lagardère.
  • Årskortsförsäljningen har gått något sämre än förra året som var ett rekordår, men anses ändå bra jämfört med tidigare år.
  • Trots att man säger sig ha satsat i budgeten för året ligger personalkostnaderna med 28,5 mkr något under fjolåret då de för helåret var 30 mkr. Man kan ju fråga sig var satsningen gömmer sig, men det kan ju vara så att man drog på sig större kostnader förra året än vad man normalt skulle ha gjort. Redan under sommaren visste man ju att det skulle bli en hel del intäkter från spelarförsäljningar.
  • Intäkterna för sändningsrättigheter/SEF-pengar är 1,9 mkr lägre i prognosen. Det är väl de där UEFA-pengarna man fick förra året som man inte räknar med för i år.
  • ÖSK har inte räknat med några intäkter från spelarförsäljningar för det här året (verkar det som). Den miljon som finns där kommer nog från något annat.
  • Investeringskostnaderna för spelartruppen ryms inom den budgetram man har för det här året.
  • Om man redan nu prognostiserar med en förlust 2,8 mkr och med lägre personalkostnader än förra året lär inte utrymmet för några sommarförvärv vara så stort. Det blir väl i så fall spelare som kommer kontraktslösa till ÖSK.
  • De nya LED-skyltarna på arenan har av allt att döma bekostats av ÖSK.ÖSK Elitfotboll: Kvartalsinformation 2017-01-01 — 2017-03-31.

2 kommentarer – kommentera

BoP

Tittar man i Q3 rapporten för 2016 så är de prognosticerade personalkostnaderna 27.5 miljoner kronor och den rapporten släpptes väl i oktober/november någon gång. Att personalkostnaderna sedan hamnade på ca 30 miljoner kronor måste bero på sign on-bonusar till Rogic och Mårtensson, då de värvades innan nyår. Skulle Rogic och Mårtensson ha skrivit på för ÖSK några veckor senare så skulle personalkostnaderna förmodligen se annorlunda ut i år.

Jag gissar att personalkostnaderna stiger något om ÖSK väljer att behålla Divine Naah. Han borde inte kosta ÖSK särskilt mycket, om ens något, under låneperioden. Annars krävs det nog att någon lämnar för att ÖSK ska ta in nya spelare i sommar om man inte hittar en billig lösning där spelaren lånas in till en subventionerad kostnad.

Ficedula hypoleuca

Ja, så är det förmodligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.