Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Fnurra på Lagardère-tråden?

Olof Lundh skriver på Fotbollskanalen om det förvirrande läget i den Allmänna IdrottsKlubben i Solna. Där har ju hela styrelsen avgått och en ny föreningsstämma är kallad för att välja en ny (eller välja om hela eller delar av den gamla).  Även om det i första hand verkar handla om fraktionsstrider inom AIK så nämner Lundh även att AIKs komplicerade förhållande till Lagardère kan vara en faktor som bidragit till oron. Lagardère är ju för AIKs del både hyresvärden till Friends Arena samt en samarbetspartner som säljer klubben till samarbetspartners och sponsorer. Hos den nuvarande AIK-ledningen lär man inte vara nöjd med hur något av dessa två områden fungerar.

I förbigående nämner Lundh även att Lagardères övriga svenska kunder, dvs. Modo, Halmstads BK, Helsingborgs IF och Örebro SK inte är nöjda samarbetet.

Fotbollskanalen: Pressat Lagardère involverat i AIK-kamp

Dan Persson har tidigare i sin blogg Idrottens Affärer skrivit en del om Lagardère i olika sammanhang av vilka AIK är ett.

Idrottens affärer: AIK i strid med Lagardére

En av Perssons teser är att den konstruktion som används i sponsorförsäljningsavtalen inte är så lyckad ur klubbarna synvinkel. Visserligen garanterar Lagardère en viss nivå på marknadsintäkterna, men det tycks inte finnas något avtalat avseende marknadskostnaderna. Det ligger alltså, enligt Persson, nära till hands att ge bort för mycket för att komma upp i önskvärda försäljningsnivåer. Så även om sponsorförsäljningen ökar så kanske inte marknadsnettot gör det i samma omfattning.

Om man tittar på ÖSKs siffror för 2014, 2015, senaste 12-månaders talet samt de prognoser som ÖSK lämnat i samband med delårsrapporterna för den första, andra resp. tredje kvartalsrapporten så finns det en del som tyder på att för ÖSKs del så har marknadsnettot stagnerat. Det ser ut på följande sätt:

  2014 2015 12-mån Pr. Q1_16 Pr. Q2_16 Pr. Q3_16
Marknadsintäkt. 26,6 28,5 26,6 29,3 26,9 26,9
Marknadskostn. -6,9 -7,0 -7,6 -9,3 -7,4 -7,7
Netto 19,7 21,5 19,0 20,0 19,5 19,2

Så enligt den senaste prognosen ligger det prognostiserade marknadsnettot för år 2016 under vad ÖSK nådde år 2014, innan Lagardère kom in i bilden. Det faktum att ÖSK prognostiserar exakt lika stora marknadsintäkter i prognoserna som lämnades för Q2 och Q3 kan tydas som att Lagardère inte kommer över den garanterade nivån. Den intäktsnivån är ju inte heller iögonfallande hög (om man uttrycker sig försiktigt).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.