Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

Minskat elitbidrag från Örebro Kommun

SVT Örebro och NA skrev igår respektive idag om de neddragna ”sponsrings”pengarna från Örebro Kommun. Att jag satte ordet sponsring inom citationstecken beror på att man från ÖSKs sida inte ser detta som sponsring (prestation utan motsvarande motprestation) utan som en kommersiellt motiverad transaktion med värde för båda parter.

Kommunen sänker, som tidigare framkommit, sitt totala elitbidrag från sju till sex mkr. Huvuddelen av denna sänkning får tas av ÖSK och ÖHK. De får båda se sina bidrag sänkta från 2,6 till 2,2 mkr. Däremot verkar det som om KIF Örebro kan räkna med ett oförändrat bidrag på 1,2 mkr.

SVT Örebro: Mindre pengar till elitlagen
NA: Minskad sponsring för ÖSK – oförändrat för Kif

Hur man räknar fram dessa bidrag verkar det inte vara någon som vet eller förstår. Det kan ju vara så att man hugger till med en siffra som man tycker är vettig utan att göra några noggranna analyser av hur motiverade de är.

Jag har dock gjort en beräkning på bidragsstorleken utifrån publikintresset. Jag har därvid ställt nästa års bidrag i relation till fjolårets publiksiffra. Detta är de senast kända siffrorna om inte annat.

Publiksiffrorna förra året var för ÖSK Elitfotbolls del 106.107 åskådare. KIF Örebro hade under fjolårssäsongen 6.817 åskådare. När det gäller ÖHK har jag sett en uppgift om en medelpublik på 5.072 och 26 spelade matcher, vilket ger en totalpublik på 131.872. När det gäller ÖHK är siffrorna lite osäkra. De brukar väl rapportera antalet sålda biljetter och inte antalet faktiska åskådare. Men eftersom snittsiffran bara är 5.072 i en hall som tar 5.500 och som nästan alltid rapporteras vara fullsatt så har man kanske tagit hänsyn till detta.

Baserat på dessa siffror kommer jag fram till att elitbidraget per åskådare för ÖSKs del är 20,73 kronor. För KIF Örebro är motsvarande siffra 176,03 kronor och för hockeyklubben är den 16,68. Nu är det ju inte så att ÖSK får lite drygt 20 kronor från kommunen för varje åskådare som ser deras matcher, men det är väl ändå ett mått på hur man från kommunens sida värderar klubbens elitverksamhet. Relationen mellan ÖSK och ÖHK tycker jag är helt ok. Det blir som det blir beroende på väder och vind etc. I år kommer ÖSK att visa upp högre publiksiffror och det är mycket möjligt att intresset för hockeyn minskar nu när publiken vant sig vid att det spelas elithockey i staden.

Däremot kan man väl inte slås av annat än att man från kommunens sida värderar KIF Örebros verksamhet väldigt högt. De är ju å andra sidan den verksamhet som är i störst behov av understöd. Det är möjligt att man från kommunens sida även sätter ett värde på att kommunen har ett damallsvenskt lag i fotboll. Det skapar ju trots allt en del exponering på ett rikstäckande plan även om denna är begränsad jämfört med vad ÖSK och ÖHK ger upphov till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.