Eyravallen Tänkt, tyckt och skrivet om ÖSK fotboll

ÖSK visar vinst för år 2015

Det verkar som om NA-sportens Andes Uddling har haft en bra vistelse i Portugal under ÖSKs träningsläger. Han har dels fått en möjlighet att ta del av tre intressanta fotbollsmatcher. Dessutom möjlighet att vara den första som rapporterar om ÖSKs ny(gamla) sportchef samt idag om ÖSKs positiva ekonomiska resultat för fjolåret.

I dagens NA kan man nämligen läsa en del om fjolårets verksamheter som totalt verkar kunna läggas till handlingarna med ett positivt resultat på cirka 0,7 mkr. Alla poster är visserligen inte klara och uppbokade än, men vad som återstår verkar mest handla om saker som inte är så viktiga i de stora sammanhangen.

Fjolårets resultatmässiga vändning står därmed helt klart i paritet med höstens sportsliga vändning. Från ett driftsresultat med ett minus på 4 mkr (innan Spelarinvest skylde över förlusterna) så kommer ÖSK nu att kunna redovisa en mindre vinst på sin drift. Detta trots att intäkterna bara ökade med 1 mkr. Resultatförbättringen kommer alltså från inbesparingar på kostnadssidan där allt utom den sportsliga delen av verksamheten påverkats.

Bloggen kan inte undgå att imponeras av kraften i den kostnadsinbesparingen. Att hämta hem 3-4 mkr på kostnadssidan utan att röra den sportsliga delen av verksamheten är minst sagt imponerande. Alternativt ett tecken på att det tidigare fanns en hel del slack i organisation och kostnadsstrukturer.

På intäktssidan verkar det inte ha hänt lika mycket. Omsättningen var ju nästan oförändrad. Matchintäkterna ökade något både antalsmässigt (ca 300 snittåskådare) och per åskådare. I åtanke bör man dock ha att man hade en hel del publikmässig tur med matcherna mot de tre stockholmslagen. På dessa tre matcher (Hammarby vs. BP) gick man kraftigt plus. För övriga matcher blev det faktiskt ett publikmässigt tapp jämfört med året innan.

I övrigt:
– ÖSK budgeterar inte för några intäkter från spelarförsäljningar. Allt som kommer in blir ett plus gentemot lagd intäktsbudget. Kanske klokt med tanke på att en hel del av eventuella försäljningsintäkter ändå verkar hamna hos Spelarinvest (under avveckling).

– För år 2016 räknar man ånyo med ett nollresultat. I och för sig säger den uppgiften inte så mycket så länge man inte vet hur stora de budgeterade intäkterna är.

– Kostnaderna för den nuvarande spelartruppen (inklusive de sena förvärven av Michael Almebäck och Maic Sema) ryms inom den egna kostnadsbudgeten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.